Transpunerea Directivei Europene privind deseurile, aprobata de catre Camera Deputatilor, prevede printre altele si obligatia Romaniei de a introduce la nivel national, pana in 2015, sistemul de colectare, pe minimum patru fractii: hartie, metal, plastic și sticla.
"In cursul zilei de ieri a fost aprobat proiectul de "Lege privind regimul deseurilor", care transpune Directiva 2008/98/CE. Astfel, primul pas spre indeplinirea obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana a fost facut – si anume transpunerea legislatiei europene in legislatia romaneasca (...) Urmatorul pas pe care Romania trebuie sa il faca este sa se asigure de indeplinirea tintelor pe toate categoriile de deseuri: deseuri de ambalaje, DEEE-uri, deseuri textile, deseuri provenite din constructii, deseuri biodegradabile, deseuri periculoase etc. Dintre acestea, singurul capitol la care Romania este in grafic este cel al deseurilor de ambalaje", conform Eco-Rom Ambalaje.
Conform ultimelor statistici pentru anul acesta, in Romania, in sistemul Eco-Rom Ambalaje, au fost reciclate 165.600 tone de deșeuri de ambalaje, dintre care cea mai mare cantitate este de hartie-carton,65.000 de tone, urmata de plastic, 41.500 de tone, sticla, 30.500 de tone, metal, 11.600 de tone și lemn, 17.000 de tone. 78% din cantitatea de deseuri de ambalaje reciclate raportata de catre autoritati in 2010 era realizata de catre Eco-Rom Ambalaje.
Pana in momentul de fata, Eco-Rom Ambalaje gestioneaza parteneriate in peste 160 de localitați, acoperind 25% din populația la nivel național, alaturi de autoritațile locale și operatorii de salubritate.
(Articol preluat din Green Report)