Aşteptarea de viaţă: 12-15 ani;
Grupa: de muncă;
Înălţime: 53-60 cm la mascul, 51-56 cm la femelă;
Greutate: 20-27 kg la mascul, 16-22 kg la femelă;
Culoare: orice culoare este admisa la rasa Husky Siberian, de la negru al alb pur cu pete în zona capului, blana de pe burtă şi faţă este de obicei mai deschisă la culoare decât restul corpului;
ultimele cautari: Husky de vanzare, rasa Husky de vanzare, caini, vand caini Husky
Blana: la Husky este de lungime medie, bogată, dublă, cea de la exterior este dreaptă, groasă şi lipită de corp; sub-blana este moale şi deasă;
Năpârlire: moderată; cu două sezoane pe an cu năpârlire accentuată;
Condiţii de trai: Cainii din rasa Husky nu sunt recomandaţi de obicei pentru traiul în apartament, cu toate acestea, pot să se adapteze unui asemenea trai dacă le oferiţi suficientă mişcare şi un dresaj. Sunt caini foarte activi în interior şi se împacă cel mai bine cu o curte îngrădită. Din cauza blănii lor groase ei preferă climatele răcoroase şi în zonele călduroase vor avea nevoie de umbră şi aer condiţionat.
Istoric
Rasa Husky este originară din Siberia şi a fost adusă în Alaska în 1909. Timp de secole au fost folosiţi de către populaţia denumită Chukchi în Siberia pentru a trage la sanie, să mânuiască renii şi să îndeplinească roluri de pază şi protecţie. Husky erau foarte potriviţi condiţiilor climatice extreme prezente în Siberia: rezistenţi, capabili a se integra în mici grupuri şi fericiţi dacă aveau activităţi, munci ore la rând. Husky Siberian este un caine de atelaj cu o greutate relativ mică cu o robusteţe şi rezistenţă incredibilă. A fost adus în nordul Americii de către comercianţii de blănuri care erau încântaţi de viteza lor remarcabilă de mişcare. În 1925 a fost o epidemie de difterie în Nome, Alaska şi multe echipe de astfel de caini au asigurat transmiterea medicamentelor în oraşele lovite de această boală. Acest eveniment a atras atenţia naţională asupra rasei de Husky Siberian şi a ajutat la popularizarea ei. Husky Siberian a mai fost folosit de asemenea şi în timpul expediţiilor Antarctice ale Amiralului Byrd. Un animal impresionant care preferă să trăiască în haită, Husky se înţelege bine nu numai cu alţi caini, dar şi cu oamenii cu care lucrează. Cainii Husky Siberian au devenit acum foarte populari ca şi caini de companie, dar mai sunt folosiţi şi la atelaj, concursuri.
Descriere
Husky Siberieni sunt puternici, cu o constituţie compactă, foarte muncitori. Blana acestor caini de sanie poate avea diverse culori, cu anumite însemne, pete specifice, similare celor ale unui cal pinto. Masca feţei şi partea inferioară a corpului, burta cainelui sunt de obicei albe. Ochii cainelui Husky Siberian au formă de migdale, aşezaţi oarecum oblic; şi este o concepţie greşită aceea conform căreia toţi Husky Siberieni trebuie sa aiba ochii albaştri. Pot avea ochi albaştri, maronii, de culoarea ambrei sau orice combinaţie care includ ochi care sunt jumătate albaştri şi jumătatea maronii; sau să fie un ochi de o culoare şi celălalt de altă culoare (ochi Ceacari). Picioarele lor mari cu labe de zăpadă sunt bogate în blană, cu fire de păr între degete pentru a nu aluneca pe gheaţă. Urechile lor sunt aşezate sus şi erecte, cu o coadă de forma unei secere. Sub-blana acestor caini este groasă, cu o textură lânoasă, iar stratul de blană de la exterior este moale. Cainii din rasa Husky sunt capabili de a rezista la temperaturi mici de la -58 grade până la -76 grade F ( de la -50 grade până la -60 grade C). Husky Siberian are o fire dulce şi este o rasa potrivită pentru întreaga familie, dar nu este neapărat un caine bun pentru protecţie.
Sunt firi prietenoase şi de obicei se înţeleg bine cu copii şi cu alţi caini. Caracterul său blând şi înfăţişarea sa foarte hotărâtă îi prezintă ca pe nişte caini care sunt orientaţi spre relaţiile cu oamenii. Husky Siberian s-a dezvoltat constant în prezenţa copiilor, de aceea este căutat ca şi animal de companie de către familii. Masculii au tendinţa de a hoinări şi trebuie să fie ţinuţi într-o suprafaţă îngrădită. Dacă au scăpat din spaţiile destinate lor va fi dificil de prins cainele pe jos deoarece sunt maeştri în evadări şi mai ales în ceea ce priveşte viteza lor în deplasare. Husky Siberieni sunt caini cu o viaţă relativ lungă, activi şi afectivi cu prietenii şi familia. Tind să fie independenţi, nu foarte obedienţi cu stăpânii lor şi nu vor fi niciodată cainele unei singure persoane. Se potrivesc oricărui gen de om. Membru al familiei Spitz, cainele Husky Siberian este puternic şi are abilitatea de a transporta, de atrage încărcături mari pe distanţe lungi şi pe teren accidentat. Un Husky Siberian va trage cu plăcere un copil mic într-o sanie sau cărucior. Au picioare puternice şi cu o constituţie rezistentă, dar suficient de subţiri pentru a fi rapizi. Au o rezistenţă incredibilă la dureri şi oboseală, chiar dacă au corpuri de dimensiuni medii. Nasul poate avea mai multe culori, în funcţie de culoare blănii. Cainii Husky Siberieni nu sunt numai magnifici la înfăţişare, dar au şi o personalitate pe măsură; iar ajutorul pe care-l dau oamenilor în zonele arctice le conferă un statut special.
Temperament
Sunt caini blânzi, jucăuşi şi foarte apropiaţi de familia de adopţie. Sunt inteligenţi, sociabili, iubitori şi docili. Au un nivel ridicat de energie, mai ales în perioada de creştere, ca şi catei mici. Se împacă bine cu copii, sunt prietenoşi cu străinii. Faptul că nu latră mult şi sunt firi prietenoase cu aproape oricine intră în contact cu ei nu îi recomandă ca şi caini de paza. Deşi sunt inteligenţi şi uşor de dresat, aceşti caini au o voinţă proprie foarte puternică; astfel că nu vor urma o comandă dacă nu îi înţeleg sensul sau dacă nu aveţi o atitudine de conducător. Dresajul lor trebuie să conţină răbdare, consistenţă şi înţelegere a caracterului cainelui arctic. Dacă nu vă stabiliţi de la început şi apoi susţinut pe parcurs ca şi conducătorul cainelui, şeful haitei atunci veţi avea de pierdut. Cainele de va „instala la putere” şi nu veţi mai avea absolut nici un control asupra lui.
Aceşti caini sunt excelenţi ca şi tovarăşi de alergare, dar fiţi atenţi să nu fie prea cald pentru ei. Pot fi dificili de dresat pentru traiul în casă, de obişnuit cu igiena casei. Husky sunt caini care tind să urle şi să se plictisească repede, mai ales dacă sunt lăsaţi singuri. De aceea va trebui să contemplaţi ideea de a cumpăra doi caini din această rasa, în loc de unul, pentru a elimina singurătatea. Un Husky singuratic sau un Husky care nu are parte de suficient exerciţiu mintal şi fizic poate dezvolta comportamente distructive. Nu uitaţi niciodată că Husky este un caine de atelaj în inimă şi va avea nevoie de stimulare prin exerciţii de tot felul. Se împacă bine cu alte animale de companie, mai ales dacă sunt crescuţi alături de acestea de la vârste fragede. Sunt caini moderaţi în ceea ce priveşte mâncarea şi vor avea parte de mult mai puţină mâncare, decât v-aţi aştepta dumneavoastră să le oferiţi. Sunt companioni perfecţi pentru oamenii care ştiu exact la ce să se aştepte de la asemenea caini, nu sunt complet recomandaţi persoanelor care nu au mai avut niciodată un caine. Cu toate acestea, există o serie de caracteristici ale acestui caine arctic care să sublinieze excepţia de la regulă; dar nu subestimaţi niciodată animalul. Nu este bine cu această rasa să consideraţi că ştiţi totul despre ei, pentru că mereu veţi descoperi ceva nou la ei, o trăsătură de caracter, un comportament de care nu eraţi conştienţi. Printre calităţile se numără şi următoarele: de încredere, energici şi prietenoşi; îndrăzneţi, vioi. Dar sunt şi încăpăţânaţi, independenţi şi nu foarte obedienţi: Punctul lor forte în relaţia cu stăpânul este acela că adoră să petreacă cât mai mult timp în compania oamenilor. Sunt caini activi, inteligenţi şi non-agresivi.
Probleme de sănătate
Cainii Husky nu prezintă mari probleme de sănătate, în afară de displazia de şold şi ocazionalele probleme cu ochii (precum cataractele juvenile, atrofia progresivă a retinei mai ales la masculi, distrofie corneană, opacitate a cristalinului şi ectopia sau deplasarea uretrei. O boală specifică rasei este aceea de dermatite care răspund la zinc; o boală de piele care poate fi ameliorată prin oferirea de suplimente de zinc.
Blana lor nu necesită multă atenţie pentru întreţinere, excepţie făcând cele două sezoane anuale de năpârlire accentuată. În timpul acestora au nevoie să fie periaţi şi pieptănaţi cu un piaptăn de metal. O periere a blănii de două ori pe săptămână este suficientă pentru a le menţine strălucirea şi sănătatea firului de păr. Îmbăierea acestui caine se va îndeplini doar atunci când simţiţi dumneavoastră că este necesar. Unghiile lor trebuie să fie tăiate regulat şi să le verificaţi şi dinţii periodic.
Aceşti caini au nevoie de mult exerciţiu şi trebuie să fiţi atenţi să nu puneţi cainele să facă mişcare în timpul anotimpurilor călduroase, deoarece blana lor groasă îi predispune la insolaţii. Plimbări zilnice şi o curte îngrădită în care să se mişte va menţine câinele Husky în formă şi să prevină plictiseala şi comportamentul distructiv. Cainele din această rasa este un partener ideal pentru împătimiţii de schi.
Exerciţii şi dresaj
Husky Siberieni necesită o cantitate importantă de exerciţii, inclusiv alergări sau plimbări zilnice. Au nevoie de o curte cu un gard înalt, dar fiţi atenţi al modalitatea de construcţie a gardului pentru că ei vor tinde să sape la baza lui pentru a scăpa; să îi feriţi de eventualele accidentări.
Dresajul trebuie să fie îndeplinit cu răbdare şi consistenţă deoarece sunt caini de atelaj prin definiţie, obişnuiţi cu munca şi exerciţiu îndelungat. Vor răspunde eficient şi prompt la dresaj dacă vor vedea scopul lui sau dacă va simţi că dumneavoastră impuneţi legea şi comenzile. Husky sunt firi inteligente şi învaţă foarte repede orice truc şi comanda; de aceea este bine să le asiguraţi mereu noi metode de învăţare pentru a nu-i plictisi cu rutina sau exerciţii mult prea uşoare pentru ei.