Arborele de cafea face parte din familia Rubiaceelor (genul Coffea) si creste in regiunile tropicale ale lumii,la altitudini intre 200 si 2000 metri.
Plantele ating intre 3 si 12 metri,dar in plantatii sunt mentinute la inaltimi mai mici,pt a fi mai usor de cules.Florile albe cresc in manunchiuri si raspindesc un miros puternic,asemanator cu al iasomiei.Fructul apare sub forma de mici boabe verzi,care cresc si isi schimba culoarea in rosu inchis la maturitate.
Invelisul moale al fructului contine doua boabe acoperite cu un invelis de protectie rezistent si cu o membrana subtire,argintie.
Exista 60 de specii cunoscute de cafea.Dintre acestea doua sunt deosebit de cunoscute si cultivate:
*** COFFEA ARABICA - originara din Africa,aceasta specie este cultivata de secole.De fapt este specia cultivata pe cea mai larga scara,in America Centrala,America de Sud,unele zone din Africa si Asia.
Este foarte apreciata pt. calitatea boabelor sale verzui-albastrui,alungite.Are nevoie de un sol bogat in minerale si de o temperatura constanta de aproximativ 20 grade C.Creste la o altitudine de peste 600 metri.
*** COFFEA ROBUSTA - originara din bazinul fluviului Congo,aceasta specie este cultivata in Africa si Asia,unde clima nu este propice pt.Arabica.Se adapteaza la conditii aspre si la arsita zonelor de cimpie.Coffea Robusta este extrem de rezistenta si rodeste numeroase boabe mici,rotundede culoare galben-maronie.