UtileSFATURI UTILE- NADE SI MOMELI
NADE SII MOMELI-SFATURI UTILE
IN ACEASTA SECTIUNE VA VOM PREZENTA MOMELI SI NADE UZUALE
Nade:
1. Mamaliga rapida pentru para pe carlig si pentru momitor-
- Ingrediente: 500 g malai grisat fin, 250 g faina alba, 3 linguri zahar, 1 varf lingurita sofran, 750 ml apa, arome 10 ml (anason sau vanilie, capsuna, scoica - in functie de anotimp). Primavara se folosesc arome dulci-usoare (vanilia, feromonul etc.) iar vara si toamna aromele dure (capsuna, anason etc.). Aroma de scoica se poate folosi tot timpul anului de regula in locurile in care scoica este abundenta. In ultima perioada se folosesc atractanti puternici care creeaza apetit (bogati in proteine si aminoacizi).
Mod de preparare: Se pune apa la fiert odata cu sofranul, timp in care se mixeaza foarte bine malaiul, faina si zaharul. Cand fierbe apa se toarna toata compozitia mixta, se lasa sa clocoteasca 10 secunde facandu-se o cruce pe ea. Dupa cele 10 secunde se amesteca foarte bine cel putin 3 minute continuu. Se rastoarna pe un fund de lem si se lasa sa se raceasca. Cand aproape s-a racit se framanta foarte binesi se amesteca cu atractantii, aromele etc.
Se poate folosi pe momitor in amestec cu strot de floarea soarelui, farame de porumb, seminte de canepa etc.
Pentru para pe carlig se formeaza un cocolos, se pune pe curbura carligului si se intinde usor spre tija, umezindu-se din cand in cand in gura, pana capata forma de para. Para se poate introduce in solutie de miere sau alti atractanti.
Este foarte buna pentru pescuitul in curent deoarece este lipicioasa si se spala greu. Nu rezista decat 24 de ore (se acreste repede). Nu trebuie tinuta in soare.
2. Mamaliga cu vanilie-
- Ingrediente: 400 g malai grisat fin, 500 ml apa, 2 esente de vanilie
Mod de preparare: Se pune 1/2 l apa in 400 g de malai, doua esente de vanilie, se lasa la fiert 10 min. dupa care se scoate compozitia, se introduce intr-o fasa, se baga din nou in apa fierbinte si se lasa sa fiarba 1/2 ora/. Fir intins.
3. Srot pentru momitor-
- Mod de preparare: Se prajesc semintele de floarea soarelui dupa care se dau prin rasnita de cafea. Se pune miere, se omogenizeaza, dupa care se adauga 1-2 oua depinde de cat de tare vrem sa fie (Personal il fac mai tare). Este super, miroase foarte bine si are rezultate.
4. Pasta de "Pogace"-
- Incrediente: malai (foarte fin), gris, srot de floarea-soarelui, un ou, ulei de anason, aromanti, coloranti.
Mod de preparare: Din malai se face o mamaliga destul de tare. O luam de pe foc cat este calda si punem peste ea praful de srot. Adaugam uleiul de anason, oul si colorantul si se amesteca bine. Putem pune si vanilie iar pentru crap se adauga obligatoriu si indulcitori. Pasta este cu atat mai tare cu cat se pune mai mult gris. Se framanta foarte bine, pana se raceste. Se poate transporta intr-un sac de panza, umezind-o din cand in cand. Fir intins.
5. Pasta de boilies-
- Incrediente: Se folosesc bilele de boilies care sunt crapate sau chiar si bile bune.
Mod de preparare: Se zdrobesc bilele pana se obtine o pulbere fina. Separat se ia miez de paine care se inmoaie cu apa si se framanta foarte bine. se incorporeaza treptat praful de bilies in miezul de paine. Adaugam si putin ulei pentru a se omogeniza compozitia. Putem adauga diferite arome (functie de aromele din care au fost facute boilies-urile) iar pasta obtinuta trebuie sa fie omogena la culoare si cam de consistenta plastilinei.
6. Mamaliga pentru momeala, naditor si nada (3 īn 1)-
- Incrediente:
- faina de porumb (1kg)
- faina de grāu (2 linguri)
- seminte de floarea soarelui (400g)
- galbenus de ou crud (3 galbenusuri)
- zaharina (10 tablete)
Mod de preparare: Se pune la firt īntr-un ceaun 1,5l de apa īndulcita cu cele 10 tablete de zaharina , apoi se adauga faina de porumb. Cānd aceasta īncepe sa se īntareasca se adauga faina de grāu, amestecānd īn permanenta pentru a nu se forma cocoloase.
Separat se prajesc bine semintele de floarea soarelui, se dau prin rājnita de cafea dupa care se amesteca īn mamaliga din ceaun.
La final se introduc si galbenusurile de ou, se amesteca bine pentru omogenizare.
Se scoate mamaliga pe un fund de bucatarie unde se lasa la racit timp de 5 minute (pāna la formarea unei cruste subtiri), apoi se introduce īn cuptorul īncins unde se lasa la copt aproximativ 20 minute.
Mod de īntrebuintare:
- taiata cubulete pt. cārlig
- facuta cocoloase pt. cārlig
- pusa pe/īn momitor
- cocoloase pt. nadit
Avantaje comparativ cu alte retete:
- este o mamaliga pentru pescuit consistenta (densa), permitānd astfel pescuitul pe o perioada de timp mai īndelungata fara a deranja momeala (prin schimbare sau pur si simplu verificare);
- este īn acelasi tinp elastica, pastrāndusi ceasta proprietate pentru mult timp chiar si īn apa;
- aroma predominanta (data de semintele arse si apoi rājnite) este puternica si īn aceeasi masura durabila īn timp;
- este foarte usor si la īndemāna de preparat, toate ingredientele gasindu-se īn bucataria orcarui romān;
- timp de preparare relativ scurt īn comparare cu alta retete;
- nevasta nu va protesta foarte tare pentru deranjul lasat īn bucatarie, semintele prajite īnclinānd balanta īn favoarea dvs.
PS: Pentru mamaliga se pot folosi si seminte prajite ale altor plante īn locul celor de floarea soarelui, dar sotia nu va fi la fel de īncāntata de reteta.
7. Reteta pentru boilies-
- Incrediente:
- Faina boilies 40 Gr
- Lapte praf 40 Gr
- Praf budinca 40 Gr
- Praf samanta canepa 40 Gr
- Gris 40 Gr
- Malai grisat 40 Gr
- Oua 2 Buc
- Colorant
- Atractant lichid
- Sare
Acestea sunt ingredientele principale pentru circa 100 boilies-uri. Colorantul, atractantul lichid si sarea se adauga dupa priceperea fiecaruia. Optional se mai poate adauga - praf de frisca sau cocktail seed (renumitul amestec de seminte pt. pasarele).
Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele pana cand devin o pasta uniforma. Pt. o omogenizare mai buna se poate adauga putin ulei(de preferinta de porumb). La final consistenta amestecului trebuie sa fie asemanatoare plastilinei. Se "uita" coca la frigider 3 - 4 ore, dupa care se ruleaza si se fierb maximum 2 minute. !!! Cu cat timpul de fierbere este mai mare cu atat boilies-urile vor iesi mai tari, insa calitatea lor se va diminua considerabil!!! Dupa rulaj puteti baga cateva bile la cuptorul cu microunde - un minut la 500 W. Se vor face pop-up! Fir intins!
8. Mamaliga pentru momitor-
- Ingrediente: 500 gr. malai, 350 ml apa, 2 esente vanilie, esenta de ANASOn, aroma de capsuna, biscuti presati, strot, seminte tocate...
Mod de preparare: Se pune mamaliguta la facut si in timp ce se amesteca se adauga pe rand esenta de vanilie, esentza de anason, aroma de capsuna, biscuitii presati, shtrotul. Semintele tocate prin masina se pun la sfrasit, mamaliguta se lasa descoperita 25 min. VA DORESC FIR INTINS!
9. Mamaliga cu arome-
- Ingrediente: 1kg de malai, 670ml apa, 3 plicuri de zahar vanilat, esenta de anason, baton cu aroma de capsuna.
Mod de preparare: Se pune mamaliga la facut. Prima oara adaugam cele 2 plicuri de zahar vanilat. Aproape de sfarsit amestecam cel de-al treilea plic de zahar vanilat cu esenta de anosaon si aroma de capsuna. Acest amestec il punem in mamaliga. Mai amestecam mamaliga 5-10 minute si o lasam descoperita intre 25 si 30 de minute. Va doresc FIR INTINS!
10. Reteta de nada simpla-
- Ingrediente:
- diferite mix-uri fainoase(ieftine sau scumpe);
- 1-2 cutii porumb conservat si/sau aromat;
- 2-3 maini viermusi(albi + rosii).
Mod de preparare: Se amesteca fainurile cu porumbul si apa, apoi se adauga viermusii si se fac bile de marimea unei mingi de tenis. Se nadeste cu prastia in saculeti p.v.a. sau pungi solubile.
P.S.: Mai trebuie adaugat un ingredient : "multa imaginatie"!!!
Se pot adauga si arome, eu am folosit miere si capsuni si am avut rezultate satisfacatoare. FIR INTINS!
11. Mamaliga pentru pescuitul la rosioara-
- Ingrediente: 500g malai, 400 ml apa, miez de paine in cantitate medie, miere 3 lingurite, 2 esente de vanilie, cca.100 g strot.
Mod de preparare: Se pune mamaliga la facut si in timp ce se mesteca se adauga pe rand prima data mierea, apoi esentzele, miezul de paine si la sfrasit strotul. Dupa ce este gata se lasa cca.15 min. sa se mai intareasca. LA MINE A AVUT SUCCES. VA DORESC FIR INTINS!
12. Mamaliga cu ciocolata-
- Mod de preparare: la 1kg de mamaliga de porumb se pun 4 linguri de faina alba, o lingura de miere de albina, o lingurita de praf de scortisoara si 2 plicuri de ciocolata calda (50g). Va doresc fir intins!
13. Pasta pentru carlig si momitor-
- Mod de preparare: Intr-un vas se pun 2-3 oua la care se adauga aromele, colorantii, 2-3 linguri de zahar si putin ulei, apoi se adauga treptat 500-600g de amestec (gris, faina, malai). Se framanta bine, nada se poate face boabe pt. carlig sau cocoloase mai mari pt. momitor sau nadit. FIR INTINS!
14. Momeala pentru crap-
- Mod de preparare: Vom praji in cuptor o tava de floarea soarelui si o tava de saminta de cinepa, ulterior intreaga cantitate se suplimenteaza cu porumb, griu pentru a fi mai usor de macinat. Se utilizeaza cu succes la momirea crapului, pe ape statatoare, in combinatie cu porumb lasat in apa, timp de doua zile sau 1-2 kg de porumb boabe fiert. Aceeasi combinatie poate fi utilizata si pe apele curgatoare, fiind o momeala "uleioasa", dar obligatoriu va fi amestecata cu pamint luat de pe malul raului(50%) si se va momi cu 20 m in susul apei (in amonte).
15. Mamaliga cu ciuperci-
- Mod de preparare: Se pun 500 de g malai grisat intr-un litru de apa si se lasa la fiert pana se intareste compozitia - aproximativ 20 min. Se adauga apoi sucul de la o conserva de ciuperci si se lasa inca 5 min la fiert. Se scoate compozitia si se intinde pe un platou si se lasa la uscat. Se taie in cubulete de 5 cm. Fir intins!
16. Mamaliga la rece-
- Mod de preparare: In functie de cantitatea necesara se foloseste doar galbenusul de la 1, 2, 3.... oua. Peste el se pune faina de malai "cīt cuprinde" si se framīnta pīna se ajunge la o pasta gumata care sta foarte bine īn cīrlig. Un pic de zahar vaniliat si un picur de ulei de floarea soarelui o face si mai atractiva si maleabila. avantajul este ca se poate face pe locul de pescuit fara mari eforturi si cu foarte bune rezultate. Fir intins!
17. Nada cu strot de floarea soarelui-
- Mod de preparare: Se amesteca 500g malai 300g faina alba 500g strot floarea soarelui la un loc fara apa apoi se pune apa la fiert cu putin delicat dupa care se adauga amestecul si se fierbe pana se leaga.
18. Nada albitura ape statatoare-
Ingrediente: 500g faina alba, 500g faina malai, 500g biscuiti aroma cocos, 250g seminte canepa macinate, 500g srot floarea soarelui, 500g srot dovleac, 2-3 linguri cacao.
Mod de preparare: Se amesteca intr-un vas (compozitie uscata) se portioneaza in pungi de 1kg si "FIR INTINS!".
19. Momeala tare pentru crap-
- Ingrediente: 500g faina de malai, 250g faina alba, 2 sticlute de arome (vanilie sau anason).
Mod de preparare: Se framanta malaiul cu faina intrun bol cu 300 ml lapte, apoi se pune si aroma, dupa aceea se pune toata compozitia la fiert 10 minute.
20. Nada pentru oblete-
- Ingrediente: 200-250 grame paine (difera in functie de cantitatea de momeala dorita), apa, esenta de rom, cacao.
Mod de preparare: Se inmoaie painea intr-o cantitate mica de apa, se framanta si in acelasi timp se adauga cacao si esenta de rom pana cand compozitia devine asemanatoare plastelinei. Este o nada excelenta pentru oblete, se poate utiliza si la caras sau crap, insa nu vor fi aceleasi rezultate.
Momeli:
1. Rama rosie -
- Traieste in spatii umede (sub frunze, paie, pietre etc.), se poate aduna aproape tot timpul anului. In perioadele foarte reci este mai greu de gasit de aceea recomandam pescarilor sa-si amenajeze o mica "crescatorie" proprie.
Pentru cei care au curte este un pic mai usor, pot folosi 1 m2 de teren cu adancimea de 50-70 cm. Se sapa o mica groapa pe fundul careia se pune o folie de plastic peste care pamant uscat (se umezeste in timp). Este important sa fie tot timpul acoperite cu folie de plastic, cartoane etc.
Cei care vor sa le tina in apartament vor construi un ghiveci de preferat din lemn si vor folosi procedeul mentionat anterior.
Rama rosie este o momeala comoda pentru pescarii sportivi deoarece este apreciata de majoritatea speciilor de pesti (crap, caras, somn, babusca, platica etc.).
De regula se foloseste pe carlige cu tija lunga, cu sau fara contre. In cazul pescuitului in apa tulbure este de preferat ca rama din carlig sa aiba ambele capete libere (se introduce rama in carlig de la 1/3 dinspre cap - zona mai groasa - si pana la 1/3 inspre coada).
Ca momeala sa poate folosi si in combinatii cu alte tipuri de momeli cum ar fi viermusul, pufuletii, porumbul moale.)
2. Rama neagra de mal-
- Este momeala preferata de somn si de crap, este folositoare in zonele cu mult maruntis deoarece este mai tare iar acesta o toaca mai greu. Se foloseste cu precadere la pescuitul in Dunare si in Delta Dunarii.
Se gaseste in zone mlastinoase cu radacini de iarba si stuf in mod special dupa retragerea apei. Pentru scoaterea acestora se folosesc cazmale foarte solide cu intaritura pe coada.
Se pastreaza in cuve mari cu pamant uscat (se subtiaza in timp) la intuneric si rece.
De regula se pune pe carlige mai mari de 1/0 cu tija lunga cu contre. Pentru pescuitul somnului se folosesc mai multe rame pe acelasi carlig ce formeaza un buchet. Prima rama se prinde de la mijloc, se trece prin ea carligul si o parte din fir, un capat ramane liber. A doua rama se prinde tot de la mijlos, se trece prin ea carligul, de data asta se lasa doua capete libere. A treia rama se prinde tot de la mijloc, cu un capat liber, varful carligului ramane in rama.)
3.Rama verde de mal-
- Se gaseste cu precadere primavara si toamna in zonele cu mal si vegetatie abundenta (in mod special in Delta Dunarii). Se foloseste aceeasi metoda de scoatere ca la rama neagra de mal.
Este un deliciu pentru somn si acceptata de salau si stiuca.
4. Rama alba de mal-
Se gaseste in malurile uscate ale Dunarii si afluentilor ei. Este mai rara, foarte sensibila, nu rezista in timp. Se poate pastra fara pamant, la rece.
Este apreciata de aproape toate speciile de pesti.
5. Rama rosie serpeasca-
- Isi poarta numele datorita dimensiunilor sale (este mai lunga decat rama rosie). Are coloritul putin diferit, tinde spre maro. Este foarte vioaie, are acelasi habitat cu rama neagra de mal.
Este apreciata in mod special de speciile mici de Cyprinidae dar nu o refuza nici rapitorii.
6. Viermusul-
- A devenit una dintre cele mai populare momeli vii. Practica pescareasca a demonstrat ca este o momeala eficienta pentru marea majoritate a speciilor de pesti.
Se pastreaza in locuri uscate la temperaturi mici de 3-5 grade Celsius in malai sau rumegus (acestea trebuie schimbate periodic - 2-3 zile).
Se inteapa usor in partea inferioara (sub pata neagra) astfel incat sa ramana agatat pe curbura carligului cu varful liber.
Culoarea naturala este alb-galbui dar poate fi gasit in mai multe culori (rosu, verde etc.).
In functie de dimensiune carligului si de specia de peste pe care dorim sa o prindem putem folosi unulti viermusi pe acelasi carlig. De asemenea se pot folosi si in combinatie cu alte momeli cum ar fi ramele, pufuletii, mamaliga etc. Se pot folosi si in nada de apel in amestec cu rama tocate, mamaliga si alte combinatii de nade.
Se folosesc foarte bine in timpul sezonului rece, in mod special primavara.
7. Viermele de ceara (conservat in miere)-
- Este mai mare decat viermusul, are invelisul mai tare si este aromatizat si colorat diferit. Se poate folosi atat in pescuitul cu varga (fixa) cat si pe lanseta.
Este apreciat de cyprinidaele mari.
La noi se gaseste numai conservat in cantitati de pana la 25 g. Este de preferat dupa desfacerea ambalajului sa fie folositi integral deoarece nu rezista.
Se pune pe carlig asemanator cu rama.
8. Viermele de copac-
- Se foloseste precum viermusul, cu mai mare atentie deoarece se sparge usor. Este mai mare decat viermusul obisnuit si este de preferat sa fie folosit in pescuitul recreativ sportiv in zona de unde a fost colectat.
Este apreciat in mod special de cyprinidae.
9. Larva de libelula-
- Se gaseste cu precadere in zone mlastinoase, se recolteaza cu site speciale la inceputul primaverii.
Este de culoare rosu-aprins, foarte subtire, foarte vioaie, poate ajunge pana la 3 cm.
Se pot folosi 4-5 larve de libelula in functie de dimensiunea carligului, cu varful infipt in ultima larva. Carligele trebuie sa fie subtiri, cu tija lunga , maxim nr. 10. Se poate folosi si in nada.
Este apreciata de majoritatea cyprinidaelor.
10. Coropisnita-
- Este una din momelile preferate ale somnului, se gaseste de regula in zonele in care se afla si rama neagra de mal si in zone cu reziduuri animaliere. Se recolteaza cel mai bine primavara in lunile aprilie-mai si toamna in lunile septembrie-octombrie. Multi pescari le cresc pana toamna tarziu in cutii speciale. Coropisnitele trebuie pastrate independent deoarece se omoara intre ele.
Poate fi prinsa in carlig in doua moduri: 1. Se trece carligul prin platosa superioara situata deasupra capului; 2. Se poate lega de tija carligului, varful ramane liber.
Poate fi folosita si in combinetie cu rama neagra de mal.
Este cea mai buna momeala pentru pescuitul nocturn la somn. Are proprietati fluorescente si elimina un suc foarte aromat. Mreana prefera si ea o astfel de momeala.
11. Scoica mare de apa dulce-
- Se poate recolta mai usor dupa retragerea apelor
De obicei se foloseste partea mai tare (cea prinsa de cochilie) dar se poate folosi si parte moale legata de carlig.
Crapul prefera o astfel de momeala, dezavantajul ei consta in faptul ca trebuie schimbata des, deoarece o toaca pestii mai mici. Este apreciata si de platica si somn, se foloseste cu succes pe timpul verii.
Exemplare mari de crap s-au prins cu aceasta momeala pe Dunarea Veche.
12. Midia (scoica neagra)-
- Creste si se dezvolta la Marea Neagra, in general pe formatiuni de piatra. Este momeala preferata a pestilor din Marea Neagra. Se recolteaza cu o grebla speciala cu plasa (asemanatoare unui minciog). Cele mai bune locuri pentru recoltarea midiilor sunt: baza digului de Sud de la Midia, baza digurilor din Eforie Nord si Eforie Sud, plaja Mangalia. Dupa furtuna se recolteaza mai usor de pe plaja Marii Negre.
Se foloseste in mod special la guvizi, chefal si laban. Este foarte eficienta ca momeala dupa furtuna deoarece valurile sparg cochilia scoicii iar pestele are acces mai usor la carnea acesteia.
Poate fi folosita in stare naturala, majoritatea pescarilor prefera insa sa o fiarba sau sa o coaca deoarece se desface mai usor (la fierbere se mai adauga sofran pentru schimbarea coloritului scoicii).
Cade usor din carlig, de aceea nu se foloseste in lansari la distanta mare.
Midia este o scoica foarte gustoasa, se foloseste in foarte multe preparate culinare.
13. Scoica alba de mare-
- Este cea mai buna momeala pentru guvide. Se recolteaza dupa furtuna cu lopata de fe fundul marii. Daca apa este limpede se pot observa doua mici orificii in dreptul fiecarei scoici. Se foloseste apendiculul taiat in 2-3 bucati care pot fi colorate cu sofran pentru a fi mai atractive. In lansari la distante mici se poate folosi si burta.
14. Rapana (melc de mare)-
- Se gaseste in Marea Neagra la adancimi mai mari, se recolteaza de regula de scafandrii dar mai este scos si la mal dupa furtuna.
Se fierbe pentru a iesii mai usor din cochilie, se marunteste si se coloreaza cu sofran.
Este bun ca momeala pentru guvizi, este tare si se poate folosi si in lansarile la distanta mai mare.
Este comestibil si foarte gustos.
15. Garidele-
- Crustaceu mic, poate ajunge pana la 7 cm, creste pe lanag formatiuni pietroase cu alge.
Este hrana preferata a majoritatii speciilor de pesti din Marea Neagra. Este momeala frecvent folosita pentru guvide. Se poate folosi in stare naturala sau fiert, pentru pastrare se da cu sare si/sau se congeleaza. Se foloseste mai mult coada, se pune pe carlig ca rama incepand de la coada.
Este bun pentru consumul uman, se poate servi in stare naturala sau fiert cu multa sare.
16. Rama de mare-
- Traieste in apa de mare cu adancimea mica, in nisipuri si in malul lacurilor litorale cu apa salmastra.
Se recolteaza de regula cand apa are peste 15 grade, in perioada aprilie-noiembrie. Pentru recoltare se folosesc lopeti cu coada lunga cu ramforsare metalica si site din material plastic. Se pot pastra la temperaturi cuprinse intre 4-6 grade, in nisip umed intre straturi de panza moale (prosoape) sau in apa de mare ce trebuie schimbata zilnic.
Este hrana preferata a chefalului si labanului dar nu o refuza nici celelate specii de pesti marini. Este o momeala foarte sensibila, se pune in carlige cu tija lunga si subtire de la coada spre cap (pot fi folosite carlige cu mici contre). Se controleaza frecvent, la aproximativ 15 min deoarece se poate ca maruntisul sa o toace fara ca pescarul sa sesizeze.
Este de mai multe tipuri, se diferentiaza prin colorit - rosie, verde si bruna (ce a verde nu este buna deoarece se deterioreaza usor).
17. Crabul-
- Traieste pe langa formatiuni stancoase cu vegetatie abundenta.
Pentru pescuit se foloseste carnea, care se obtine prin spargerea cochiliei numai in stare naturala.
Este momeala fosrte buna pentru guvide, calcan, barbun.