Crap pescăresc
Ingrediente: 1 kg crap; 150 grame de ceapă; 150 grame de morcov; 150 ml ulei, 2 ardei graşi, 1 fir de cimbru, 1 căpăţānă de usturoi, 2 roşii mici, 50 grame de bulion de roşii, 100 ml vin, piper, sare.
Mod de preparare I: Crapul tăiat felii se sărează şi se pune īntr-o tavă cu ulei. Se adaugă usturoi tăiat mărunt, ardei gras tăiat felii subţiri, piper şi cimbru. Peştele se unge cu ulei. Se dă tava la cuptor īncins şi cānd peştele s-a rumenit, se pune deasupra fiecărei felii de peşte cāte o jumătate de roşie mică. Se dă la cuptor pānă se rumenesc roşiile. īntre timp, se prepară sosul: se călesc īn uiei ceapa tocată mărunt şi morcovii raşi mărunt, se sting cu bulion subţiat cu apă. Se toarnă deasupra zeamă de peşte (cāteva linguri) şi 100 ml vin. Se lasă să dea cāteva clocote, se strecoară şi se toarnă sosul peste peşte. Se mai lasă să dea o dată īn fiert, ia cuptor sau pe maşină. La fel se pot prepara şi alte feluri de peşte.
Mod de preparare II: 1 kg crap, 200 ml ulei, 500 grame de ceapă, 1 kg cartofi, 500 grame de ardei gras, 100 grame de pastă de roşii, 100 ml vin, cimbru, pătrunjel, piper, boia, bulion de peşte, sare. Se taie crapul īn felii, care se prăjesc īn ulei pānă capătă o culoare aurie. Cartofii, tăiaţi īn bucăţi mai mari, rotunde sau triunghiulare, se prăjesc īn ulei; după cartofi, se prăjeşte uşor ardeiul gras tăiat felii subţiri. La urmă se căleşte ceapa, tocată mărunt, ia care se adaugă apoi pasta de roşii (sau bulionul), vinul, puţină boia dulce, cimbru, pătrunjel, piper, sare şi puţin bulion de peşte aromat să nu se subtieze mult sosul).
Se aşază īntr-o tavă cartofii, ardeiul gras, sosul cu ceapă, iar deasupra se aranjează peştele.
Peste bucăţile de crap se pun felii de roşii (fără pieliţă şi seminţe). Se dă tava la cuptor, lăsānd să fiarbă pānă cānd sosul scade suficient, iar peştele se rumeneşte frumos. Se poate pregăti şi cu alte feluri de peşte.