Aşteptarea de viaţă: 10-14 ani;
Ţara de origine: Statele Unite ale Americii;
Grupa: de muncă;
Înălţime: la masculi 61-66 cm, la femele 56-61 cm;
Greutatea: la masculi 36-43 kg, la femele 32-38 kg;
Culori: de la gri deschis la nuanţe de negru sau de la auriu la nuanţe de roşiatic. Pot să fie complet albi. Burta lor este întotdeauna albă, cu alb pe picioare, labe şi pe cap la mască. Blana: aspră, groasă, de lungime medie la exterior şi o sub-blană moale şi bogată;
Condiţii de trai: Rasa Malamut de Alaska nu sunt caini recomandaţi pentru apartament, sunt energici şi au nevoie de curte pentru a se mişca. Asiguraţi-vă că această curte este îngrădită pentru că sunt predispuşi să fugă sau să hoinărească.
Istoric
Rasa Malamut de Alaska este o rasa nordica, care descinde din lupii arctici. Denumirea provine de la Mahlemut, un trib din Alaska care au crescut şi îngrijit aceşti caini minunaţi. La începuturi au fost folosiţi de tribul de eschimoşi Mahlemut în urmă cu 2000 - 3000 ani ca şi caini pentru transportarea diverselor greutăţi şi erau foarte apreciaţi pentru munca pe care o ofereau. Erau caini de atelaj la sănii uşoare pentru oameni şi bagajele lor, dar şi la trasul greutăţilor mai mari inclusiv a alimentelor. Mai târziu au ajuns la Pol odată cu expediţia Amiralului Byrd în timpul cărora au demonstrat o forţă şi rezistenţă incredibilă, precum şi afecţiune faţă de stăpâni. Prin definiţie rasa Malamut de Alaska sunt caini de atelaj, pentru care sunt perfect adaptaţi datorită tenacităţii lor, a simţului de direcţie şi a mirosului lor excelent. De asemenea, au apărut în diverse lucrări literare, precum cele ale lui Kack London şi Rudyard Kipling. ultimele cautari: Malamut de Alaska de vanzare, rasa Malamut de Alaska de vanzare, caini, vand Malamut
Descriere
In rasa Malamut de Alaska vedem un caine arctic mare şi puternic, cu o blană dublă, bogată şi o coadă cu păr des ridicată peste spate. Este un caine solid, cu o constituţie solidă, capul mare şi o atitudine mândră. Picioarele lor sunt îmblănite şi labe bine acoperite de păr pentru a-i feri de frigul gheţii şi de a nu aluneca. Urechile lor sunt mici, erecte; ochii au formă de migdală, cu o culoare căpruie închisă, asemănători prin oblicitate cu cei ai lupilor, dar cu expresie de drăgălăşenie.
Exemplarul Malamut de Alaska este un caine compact şi robust, cu piept mare, larg şi puternic. Sunt cei mai vechi dintre rasele canine arctice şi conform legendelor este un descendent al lupilor din acea zonă. Indiferent de corectitudinea acestor legende, caini au o rezistenţă foarte bună şi o viteză care aduce aminte de cea a lupilor; cu toate că au fost dezvoltaţi mai ales pentru forţa lor. Corpul lor este uşor mai lung decât înalt, de aceea centrul lor de greutate este mai spre spate uşurând capacitatea lor de a trage la sanie. De cele mai multe ori sunt confundaţi cu Husky Siberian, dar exemplarele rasei Malamut de Alaska sunt mai mari ca şi talie şi au o constituţie mai musculoasă. Este un caine curat, tăcut şi plin de afecţiune faţă de oameni; dar au nevoie de stăpâni fermi pentru a-i ţine sub control. Sunt orientaţi către traiul în familii şi adoră compania oamenilor. Se împacă foarte bine cu copiii. Nu sunt indicaţi traiului în climate călduroase; dar dacă este un asemenea caz vor avea nevoie de metode pentru a se răcori.
Temperament
Sunt foarte activi şi turbulenţi de mici. Sunt firi extrem de loiale şi inteligente, dulci şi afectivi faţă de oameni şi mai ales faţă de stăpâni. Cel mai bine se vor împăca cu copii care sunt suficient de mari pentru a se juca cu cainele fără să fie posibilitatea unor răni. De obicei pe măsură ce îmbătrânesc vor deveni mai calmi şi mai cuminţi. Sunt foarte prietenoşi şi de aceea sunt potriviţi ca şi caini de paza dar nu de protecţie; pentru că în cele mai multe situaţii sunt prea încrezători în oameni. Sunt fericiţi să trăiască afară şi nu în casă; dar trebuie să le asiguraţi contact permanent cu dumneavoastră pentru că sunt caini care "înfloresc" de pe urma companiei oferite de stăpâni. Fără o atenţie acordată frecvent aceşti caini vor dezvolta comportamente distructive şi pot deveni o adevărată povară datorită taliei lor mari şi a distrugerilor pe care le pot face casei. Iubesc orice fel de activitate în aer liber şi vor fi impulsionaţi de încurajările ferme şi pozitive.
Deşi sunt greu de dresat formal pentru obedienţă, veţi avea succes cu dresajul bazat pe bunele maniere deoarece adoră să facă pe plac stăpânului. Sunt caini dominanţi şi masculii sunt puţin mai dificil de dresat, deşi nu imposibil faţă de femele. Sunt pretenţioşi în ceea ce priveşte mâncarea şi de cele mai multe ori au nevoie de mult mai puţin decât vă aşteptaţi. Dar au un apetit sănătos şi se vor grăbi să înfulece ceea ce li se oferă, de aceea pot fi anumite probleme cu greutatea şi cu umflarea stomacului cu aer ceea ce duce la probleme cu sănătatea. Sunt mult mai tăcuţi faţă de alţi caini, dar le place să urle din când în când şi să sape. Exemplarele rasei Malamut de Alaska trebuie să fie supravegheate in preajma animalelor familiei de talie mică şi a copiilor mici. Nu înseamnă că nu se împacă cu alte animale mici, dar în prejma lor vor demonstra aptitudinile lor de vanatoare. Unii Malamuţi au adoptat şi crescut mici pisicuţe ca pe proprii lor pui, deci diferă de la un caine la altul temperamentul lor, precum şi comportamentul pe care dumneavoastră îl inspiraţi asupra cainelui.
Sunt caini cu firi independente, puţin prea hotărâte şi cu o voinţă proprie, iubitori de distracţii, activi, exuberanţi şi prietenoşi. Adoră să tragă la sanie, să alerge sau să hoinărească. Sunt prietenoşi cu oamenii, dar cu alţi caini pot să fie agresivi.
Probleme de sănătate şi îngrijire
Sunt o rasa rezistentă şi o sănătate robustă. Totuşi există anumite boli la care pot să prezinte o predispoziţie, precum displazia de şold, piticism sau nanism, adică insuficienta dezvoltarea a oaselor şi muşchilor, umflarea stomacului cu aer sau torsiunea gastrică, cataracte, probleme ale pielii şi ale ochilor. Unele exemplare pot prezenta probleme cu dezvoltarea picioarelor.
Exemplarele de Malamut de Alaska au o blană bogată, cu sub-blană şi vor avea nevoie de o periere de cel puţin două ori pe săptămână. Nivelul lor de năpârlire este relativ ridicat şi acest aspect este legat de faptul că au o blană atât de deasă. Această sub-blană va năpârli puternic de două ori pe ani şi vor ieşi pumni de păr din ei. Îmbăierea nu este absolut necesară la această rasa, nu sunt caini care să miroase sau se ţină murdar mult timp. Au grijă de igiena lor corporală pe cont propriu de cele mai multe ori. Ocazional puteţi folosi un şampon cu o concentraţie slabă.
Trebuie să fiţi atenţi la paraziţi atunci când îi periaţi pentru a nu avea probleme cu pielea. În perioadele lor de năpârlire trebuie să acordaţi o atenţie deosebită perierii pentru a reuşi să ţineţi sub control cantitatea de păr care va cădea.
Exerciţii şi dresaj
Cand vorbim de rasa Malamut de Alaska putem spune cu siguranta ca sunt firi foarte active şi energice şi vor avea nevoie de mult exerciţiu zilnic. Acest exerciţiu poate fi asigurat prin plimbări lungi zilnice, un program de activităţi şi exerciţii, dar şi de joaca cu copiii în curtea casei. Nu se împacă foarte bine cu căldura şi trebuie să le menţineţi o temepratură a corpului mai scăzută prin băi sau alte metode.
Dresajul acestei rase de caini va fi relativ uşoara pentru că sunt firi inteligente şi învaţă repede. Aspecte absolut importante în creşterea şi dresajul lor ca şi caini de companie sunt lecţiile pentru obedienţă şi socializarea. Atât masculii, cât şi femelele pot să fie puţin prea combativi şi agresivi cu alţi caini. Este necesar un dresaj ferm şi efectuat cu răbdare, consistenţă şi recompense pozitive care să nu îi determine să se retragă ţi să vă ignore comenzile. Socializarea este necesară pentru a mai diminua caracterul agresiv faţă de alţi caini; iar obedienţa este importantă pentru a reuşi să îi ţineţi sub control la maturitate când sunt masivi şi puternici.