Daca iti este teama sa iti lasi catelusul singur chiar si pentru cateva minute, gandindu-te la ce o sa gasesti cand te vei intoarce, poti sa incerci folosirea unor trucuri prin care sa ii limitezi accesul la locurile interzise si sa ii descurajezi activitatile distructive.
Gasirea metodelor potrivite prin care sa stopezi aceste comportamente poate da gres de multe ori, deoarece catelusii le pot interpreta in mod diferit. De exemplu, este posibil sa ia drept joaca stropitul cu apa atunci cand il prinzi cu capul in ghivecele cu flori, la fel cum poate intelege ca este timpul pentru o gustare atunci cand ii scuturi o pusculita cu monezi langa ureche.
Nu uita ca nici macar dupa ce vei gasi metoda potrivita de descurajare, aceasta nu va fi eficienta decat daca vei gasi si alternativa pozitiva, care sa-l rasplateasca atunci cand renunta la respectivul obicei.
Care sunt trucurile folosite in astfel de situatii ? Iata mai jos o descriere a catorva piedici de acest gen, fiecare dintre ele avand un potential de reusita ce variaza in functie de obiectivele tale si de personalitatea catelusului.
Texturile
Un mod foarte eficient prin care poti impiedica un catelus sa intre intr-o anumita zona este sa inconjuri acel loc cu diverse materiale, a caror textura sa fie incomoda pentru labutele lui.
La interior, poti incerca folosirea benzilor dublu-adezive sau a unor suprafete lipicioase. Trebuie sa te asiguri in schimb ca aceste materiale nu vor fi dezlipite sau smulse de catelusul curios, care in prima faza va fi incomodat de prezenta lor.
Pentru a proteja mobilierul de aceste materiale, le poti atasa de folii de plastic inainte de a le pune pe rafturi. In afara casei, poti delimita zonele interzise cu pietre neregulate si ascutite, infipte in pamantul din jurul locului respectiv.
Aceste metode sunt eficiente insa numai in cazul puiulor de catel, cainilor de talie mica sau a celor mai putini activi.
Gustul
Pentru ca cei mai multi caini investigheaza obiectele din jur cu ajutorul botului (uneori provocand si daune), gustul si mirosurile respingatoare vor functiona de obicei in a-i indeparta.
* Exista spray-uri sau geluri care se gasesc pe piata si sunt special destinate acestor actiuni preventive.
* Poti folosi spray-uri sau produse impotriva insectelor, dar cu mentiunea ca va trebui sa le verifici toxicitatea (daca pot fi folosite in preajma copiilor, atunci pot fi folosite si in cazul animalelor).
* Solutiile si gelurile pentru dureri musculare.
* Citricele de orice fel – se pot folosi atat cojile, cat si sucul -au un efect de respingere eficient.
* Gelul de aloe.
Tehnici preventive controlate
Exista obiecte care pot fi folosite pentru a distrage atentia catelusului tau si a-i intrerupe o anumita activitate. Acestea nu sunt menite sa il sperie, ci sa ii provoace prin zgomot distragerea atentiei. Iar cel mai bine este ca acesta sa nu perceapa zgomotul ca venind de la tine. Imediat ce un astfel de obiect il va perturba pe catelus din activitatea sa, va trebui sa-l directionezi catre ceea ce are voie sa faca si in acelasi timp sa-l lauzi pentru pentru parasirea locului interzis. Iata cateva exemple:
* O sticla cu pulverizator sau un pistol cu apa, umplute cu amestec de apa cu otet (evita pustile cu apa cu jet puternic).
* O goarna sau un fluier care sa faca un zgomot puternic.
* O doza de bauturi carbogazoase umpluta cu monezi, boabe de fasole, margele sau pietricele, pe care sa o agiti dupa ce ai inchis-o bine.
Surpriza: capcane controlate prin telecomanda!
Cateodata cea mai buna metoda prin iti poti face catelul sa stea departe de locurile interzise este sa-l avertizezi de la distanta. Daca folosesti metodele de mai sus in prezenta lui, acesta se va abtine cat timp esti in preajma, pentru ca apoi sa-si vada linistit de treaba o data ce ai iesit pe usa. Cateva metode care functioneaza de minune de la distanta sunt:
* Detectoarele de miscare programate sa scoata un sunet atunci cand sunt activate
* Capcane in genul celor pentru soareci, special destinate cateilor, concepute in asa fel incat sa nu produca rani
* Tavi sau farfurii metalice asezate in echilibru in zone interzise, continand apa, pietricele sau obiecte care sa provoace zgomot prin rasturnare.
Atentie! Pentru cateii speriosi, incearca tehnici mai putin surprinzatoare si evita sa le folosesti pe cele care implica zgomote neprevazute.
Cand folosesti aceste metode, tine minte ca ele iti ofera avantajul de a putea corecta comportamentele nepermise ale catelusului fara ca el sa le lege direct de prezenta ta. Experimenteaza diverse metode si incearca sa o identifici pe cea mai potrivita personalitatii lui. De exemplu, folosirea unei metode controlate de la distanta care implica zgomot va fi ultima optiune in cazul unui catelus fricos.
Mai presus de toate, fii rabdator, acorda-i catelusului tau orele de joaca si atentia pe care o merita, oferindu-i in acelasi timp obiecte special destinate. In acest fel, sotiile lui vor deveni mai amuzante pentru tine si vor intari relatia dintre voi.