Instaleaza gratuit aplicatia pentru Android
Toate categoriile
  • Toata tara
    CAUTA

    Catelusi de Com...

    Informatii Utile


    Primele reguli ale dresajului

    Dresajul elementar incepe inca din primele saptamani de viata ale catelului. De multe ori acest dresaj depinde de crescatorul de la care iei puiul. Daca ai o relatie buna cu persoana respectiva, iar aceasta cunoaste bine puii pe care ii creste, poti face demersuri pentru a influenta dresajul primar inca din primele saptamani. De asemenea, cunoscand toti puii din crescatorie, il vei putea alege pe cel care deja a trecut prin abc-ul dresajului.
    Urmatoarele randuri te vor ajuta sa dobandesti admiratia, respectul si dragostea pe care ti le poate oferi un catel o data ce l-ai adus acasa.
    Principii de baza
    Evita pedepsele

    Pedepsirea in timpul exercitiilor de dresaj nu este recomandata, deoarece inhiba dorinta si placerea catelusului de a lucra alaturi de tine; prin contrast, o atitudinea pozitiva si recompensatoare are de cele mai multe ori efectele scontate. Stimulii negativi folositi in timpul dresajului ar trebui sa se limiteze la cuvantul “NU!” si la blocarea cu ajutorul mainilor a actiunilor gresite pe care le face catelusul. Lovirea sau abuzul fizic de orice fel sunt nerecomandate in cazul unui pui de catel, acestea fiind permise numai in cazuri extreme, atunci cand este vorba de un caine adult.
    Consecventa si sincronizarea comenzilor

    Aminteste-ti ca sincronizarea inseamna totul. Coordonarea comenzilor si a miscarilor instructorului va influenta capacitatea puiului de catel de a intelege lectia de dresaj. Este important ca el sa inteleaga, atunci cand este corectat, ca acest lucru are legatura cu comportamentul sau din acel moment, si ca va fi laudat in cazul in care se va conforma comenzilor.
    De exemplu, daca unui catel i se spune sa vina, iar acesta se afla in alta camera, rontaind o jucarie, mai mult ca sigur ca nu va raspunde. Daca va fi lasat sa ramana acolo, va asocia comanda “Vino!” cu “Ignora!” De aceea, puiului i se va spune “Vino!” doar in circumstante in care poate fi controlat, in lesa sau cand se afla in acelasi spatiu cu instructorul. Va fi tras incet spre acesta, apoi laudat si recompensat. Va asocia astfel “Vino!” cu apropierea de stapan si cu recompensarea.
    Permite-i sa actioneze de unul singur

    Permite-i catelusului tau sa-si urmeze instictul inainte sa il fortezi sa faca un anumit lucru sau sa-i aplici corectii de comportament. Simpla ghidare este mult mai eficienta si ii ofera mai multa incredere decat forta. Cand un pui de catel vede ca instructorul sau trage de el sau il forteaza sa faca o anumita miscare, acesta nu va mai fi motivat sa faca acel lucru de unul singur.
    Daca insa i se da ocazia sa aleaga intre a fi tarat in lesa, chiar recompensat, si a munci cateva minute urmate de laude si pauza, orice catel va alege calea mai usoara. Lasa-l sa se straduiasca pentru recompensele primite, si va accepta acest lucru ca pe ceva necesar. Cand catelusul va progresa, va deveni mai sigur pe el si va sti cand sa actioneze la o comanda, fara a astepta implicarea stapanului.
    Repetitia

    Acest aspect este strans legat de folosirea sedintelor de dresaj de durate mici. Exerseaza o comanda de cate ori este nevoie, pana aceasta va fi efectuata corect, sau aproape corect. O data ce catelusul a inteles si raspunde bine la comanda, OPRESTE-TE. El va invata astfel ca atunci cand face un exercitiu repede si corect, nu este nevoie sa-l repete la nesfarsit, aceasta constituind o recompensa in sine.
    Rabdarea si increderea

    Pentru dresajul unui pui de catel este nevoie de rabdare si incredere. Acesta simte increderea in sine a instructorului, care i-o transmite automat, fara a fi nevoie sa-i spuna un cuvant. Lipsa de incredere, pe de alta parte, risca sa-i compromita cainelui abilitatea de a invata daca nu este corectata la timp. Rabdarea nu se invata nici ea foarte usor, dar, daca nu este folosita in mod curent in relatia cu dresorul, catelul va actiona cu frica si indoiala.
    Foloseste comenzi simple

    O metoda mult mai eficienta de a-ti invata catelusul diverse comenzi este sa nu efectueze un exercitiu complex intr-o singura sedinta. Comanda “Sezi – Asteapta!” nu se invata toata dintr-o data, ci trebuie impartita in cele doua comenzi care o compun. Mai intai catelul trebuie sa invete cum sa raspunda la comanda “Sezi!” de unul singur. Abia apoi vei putea sa introduci a doua comanda, “Asteapta!”, moment in care poti sa te indepartezi usor de el si sa astepti reactia sa.
    Daca acesta va intelege ca trebuie sa ramana pe loc, poti incerca sa te indepartezi cate putin, treptat, si apoi chiar sa introduci in exercitiu si factorul timp al asteptarii. Intr-un final, catelusul ajunge la stadiul in care va ramane pe loc, fara sa conteze cat de departe sau cat de mult timp a plecat instructorul sau. El va sti ca trebuie sa ramana pe loc pana cand i se spune ca este liber.
    Vorbeste cu catelusul

    Mentinerea unui contact verbal pozitiv cu catelul ajuta la captarea atentiei acestuia. Cuvintele de lauda si corectiile il vor ajuta sa inteleaga ca in acele momente trebuie sa fie atent si sa urmeze comenzile dresorului, in functie de tonul si modul in care sunt date. Asfel, puiul de catel invata sa priveasca catre chipul celui care il instruieste, un lucru foarte util in a-i atrage atentia.
    Nu folosi mainile

    O cale sigura de a-ti ruina toate eforturile de dresaj este sa atingi des catelul in timpul exercitiilor. Acest lucru nu se aplica pentru primele 12 saptamani de viata, cand puiul are nevoie de atingerile ce-i dau sentimentul de siguranta si apropiere fata de tine si intaresc relatia de afectiune dintre voi.
    Mai tarziu, o data ce cunoaste o parte din comenzile elementare, abtinerea de la mangaieri va ajuta insa la procesul de invatare. Altfel, puiul va asocia atingerile instructive sau corective ca pe ceva pozitiv, chiar la nivel de recompensa. Foloseste pe cat posibil lesa pentru a-l ghida in efectuarea unui exercitiu, pastrand atingerile pentru mangaierea si laudele de la final. Acest fapt ajuta ca raportul dintre tine si catelusul tau sa fie unul bazat pe disciplina in timpul exercitiilor, si pe afectiune dupa efectuarea lor corecta.



    Home · Adauga anunt · Modifica anunt · Login · Inregistrare firma · Forum · Widget anunturi · Semnalati o neregula · Contactati echipa Anunturi AZ ·

    Index produse:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   X   Y   Z
    Descarca gratuit aplicatia pentru telefonul tau


    Va doriti propriile produse listate aici ? Creati-va propriul magazin virtual pe aaz.ro.

    Informatiile despre preturi, produse si servicii sunt oferite de terte parti si doar pentru informare. AAZ.ro nu garanteaza acuratetea informatiilor si nu este raspunzator pentru nici o eroare, omisiune sau intarzieri,
    nici pentru orice neintelegeri sau pierderi datorita acestor informatii. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Stergerea contului | Cookies | Siguranta online | ANPC | Contact



    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    AAZ.ro © 2008