Tatarca :ca sursa de energie
In cerintele zilelor de azi pentru bioenergie, soiurile de tatarca au o sansa mare, exista mai multe linii de soiuri pentru diferite tipuri de bioenergie.
Si cand vremea este mai secetoasa tatarca de zahar da o recolta cu 15-30% mai mare decat porumbul siloz, pe 1ha =80to(se poate obtine si 120to depinde de sol si apa)in stare verde, iar semintele 20-30to/ha.
Cultivarea este foarte usoara, fara masini speciale, fara risc.Soiurile diferite a tatarcai face posibila utilizarea atat de variata.
Dupa grau,orez,orz este cea mai cultivate, pe tot globul in total 40 mil.ha, sunt unde se manaca, si sunt unde se cultiva ca furaj.
Tipul C4 consuma in cantitati mari CO2, este rezistent la seceta, dupa o perioada secetoasa, daca vine timp mai ploios,se regenereaza.
In programul bioetanol se foloseste “ tatarca zahar –dulce”, care este “ trestia de zahar” in zona noastra dupa parametri.Pe 1ha=80to in stare verde, 40to se socoteste in forma de lichid dupa presare, asta inseamna 5,7to zahar daca continutul de zahar este 18% in tulpina., din aceasta cantitate se poate obtine 3450litri de alcool, reastul ramas(40to) se foloseste in stare uscata,dup ace se usuca ramane 20to, care se poate folosi in cazane ca combustibil sau ptr. distilare de alcool.
Alt mod de a folosi“ tatarca zahar –dulce” este in producerea bioenergiei prin biogaz .Amestecat cu deseuri comunale, compost, deseuri organice usureaza refolosirea acestora.Folosit singur prin nivelul ridicat de zahar are capacitatea de a produce gaz de metan.
In ardere – ca posibilitate in producerea bioenergiei se pot folosi soiurile de tatarca.Soiul de industrie“Cellu” are calitati foarte bune.Dupa probele de ardere la o umiditate de 9% la 1kg tatarca uscata se obtine 16,377 Mj/kg de calorie care este egal cu caloria lignitului Valoarea cenusii a fost 4-3%.
Pentru ardere , se coseste si usuca pe pamant,se aduna in bale, care se taie in marimi de min.4cm, dupa care se poate arde in cazane de dif. marimi. In Germania au tipuri de cazane care ard imediat dupa taiere.Ca proba au transportat 25to siloz, care s-a udat de trei ori in timpul transportului, si asa cum era ardea fara nici o problema, parametri de emisie erau mult mai scazute decat ce cere in lege privind prot. mediului
Aceasta instalatie:
- are putere de 2-15mW
- cantitate abura:2,5to/h
- presiune abura:30bar
- temperature abura:320 °C
- combustibil : ramasite de lemn
- parametri de incalzire 3,4kW/kg
- greutate volum 260kg/mc
- umiditate 30-40%
- necesar de combustibil aprox.770kg/h
- economisire de CO2 =3751 to/an
- motorul cu aburi are 4 cilindri
- generatorul are putere de 170kw
Concluzii: soiurile de tatarca se pot folosi in dif. domenii, leaga CO2, produce oxigen , protejeaza mediul.