Una din regulile constructiei unei locuinte este "izoleaza strans si ventileaza bine", aratand ca exista o interdependenta intre cele doua. Cat de importanta este ventilatia si cum se poate realiza? Orice casa are nevoie de o ventilatie adecvata, care prin schimbul de aer intre interior si exterior sa se elimine mirosurile neplacute, umiditatea, substante poluante, care prin acumulare in casa pot cauza probleme de sanatate. In plus, o umiditate crescuta poate deteriora peretii, subsolul, finisajele unei case. Sisteme de Ventilatie - Ventilatie naturala : o miscare necontrolata intre aerul exterior si interior prin micile fisuri din pereti (infiltratie) sau prin ferestre si usi; este modalitatea clasica de a improspata aerul ambiant. Insa o casa cu incalzire si racire centralizata poate primi aerul din exterior doar prin infiltratie, care depinde de temperatura, vant, izolatia casei. De exemplu intr-o clima cu temperatura medie o casa duce mare lipsa de ventilatie, de eliminare a agentilor poluanti din aerul ambiental, mai ales daca exista comunicari cu garajul, subsolul.
- Ventilatia controlata a intregii case : se realizeaza printr-o instalatie care permite circulatia aerului.
- Ventilatoare plasate in bucatarie si baie, pentru a elimina agentii poluantii imediat dupa formarea lor. Ele pot coexista cu ventilatia naturala sau cu cea centralizata.
Ventilatia centralizata poate fi de 3 feluri : De evacuare : cand instalatia scoate aerul din casa De aprovizionare : cand instalatia introduce aer in casa Echilibrata : scoate si introduce cantitati egale de aer Ventilatia de evacuare depresurizeaza interiorul casei, astfel aerul va iesi din casa si prin orificii de ventilatie speciala aerul exterior va intra. Instalatia presupune existenta unui ventilator central legat la un sistem de evacuare si la conducte de aer din fiecare camera. Acest sistem este aplicabil in zonele cu clima rece. In zonele calde si umede, diferenta de presiune determina si vaporii sa intre in casa, iar prin condens sa afecteze in timp structura de rezistenta si peretii. Dezavantajul consta in faptul ca in aceeasi masura ca si aerul pot fi introduse in casa substante poluante,noxe de la seminee si centrale termice, praf din spatii inchise ca uscatoarele, garaje, poduri. Ventilatia de aprovizionare presurizeaza interiorul casei si prin instalatie forteaza aerul din exterior sa patrunda in casa si aerul din interior va iesi prin ventilatoare. Acest sistem controleaza mai bine si substantele ce intra in casa prin dezumidificatoare, filtre de polen si praf. Este indicat in zonele cu clima calda si medie; iarna aerul cald din casa se poate pierde si daca este umed, poate aparea condens in pereti, pod sau alte zone reci ale casei. Pentru a evita diferentele mari de temperatura din timpul iernii, este indicat ca cele 2 tipuri de aer sa se amestece sau sa se instaleze si un sistem de incalzire a aerului la intrarea in casa (aceasta va creste costurile). Ventilatia echilibrata nu modifica presiunea din interiorul casei, ci face schimburi egale de aer intre inetrior si exterior. Este indicata pentru orice tip de clima. Este formata din 2 ventilatoare si 2 instalatii (de aprovizionare pentru spatiile locuite mai mult timp ca dormitoare, sufragerii si de evacuare pentru bai si bucatarii). Ventilatia echilibrata cu recuperarea caldurii are o piesa adaugata la sistemul anterior care permite sa : se transfere caldura de la aerul evacuat la cel proaspat introdus in timpul iernii si vice versa in timpul verii, ceea ce scade considerabil costurile incalzirii sau racirii aerului. Este indicat in zone cu ierni si veri extreme, pentru ca recuperarea caldurii se produce cu consum mare de electricitate, care nu este rentabil in zone unde diferenta de temperatura nu este mare |