Din 2004, in legislatia romaneasca (prin legea 150/ 2004, modificata prin legea 412/2004 si, ulterior, prin alte norme legale) a devenit obligatoriu pentru “operatorii cu activitate in domeniul alimentar si pentru cei cu activitate in domeniul hranei pentru animale [...] sa asigure implementarea sistemului de management al sigurantei alimentelor conform principiilor [...] Hazard Analysis and Critical Control Point – HACCP, in toate etapele producerii, prelucrarii şi distributiei, in cadrul afacerilor aflate sunt control propriu”. Ca urmare, implementarea unui sistem HACCP este o cerinta obligatorie in Romania, impusa prin reglementari legale.
Serviciile specializate de consultanta pe care echipa noastra le ofera in domeniul managementului calitatii si a celorlalte standarde, vizeaza imbunatatirea si optimizarea proceselor interne si externe ale organizatiei Dvs.
HACCP reprezinta abrevierea pentru “Hazard Analysis and Critical Control Point” si este un sistem de management al sigurantei alimentului.
Deoarece calitatea produselor alimentare are urmari directe asupra sanatatii fiecarui om, si nu toate pericolele pot fi controlate pe lantul alimentar prin folosirea regulilor de buna practica precum:
Implementarea pe termen lung a bunelor practici in materie de securitate, sanatate si mediu a muncii, la toate nivelurile unei organizatii, adica implementarea continua a unei culturi organizationale in domeniul muncii reprezinta singura modalitate de crestere a productivitatii muncii in conditiile reducerii costurilor asociate asigurarii unui nivel corespunzator de securitate si sanatate in munca.
Pe plan national, Normele Generale de Protectie a Muncii (NGPM) din 2002 stipuleaza, prin prevederile art.7, “obligativiatea angajatorului de a a elabora si de a face cunoscuta angajatilor politica proprie de prevenire a accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale”, prin orientarea catre activitatile menite sa imbunatateasca securitatea si sanatatea in munca, inclusiv prin implementarea unui sistem de managementul securitatii si sanatatii in munca.Art.8 prevede ca “sistemul de managementul securitatii si sanatatii in munca este o parte componenta a sistemului general de management”, iar in art.9 sunt mentionate elementele pe care trebuie sa le contina un astfel de sistem: