Fondurile guvernamentale sunt finantate de la bugetul de stat si sunt gestionate de 13 Oficii Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie si se adreseaza microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii definite conform Legii nr. 346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, precum si societatilor cooperative organizate in baza Legii nr. 1/2005.
Programele ii vizeaza in principal pe agentii economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor si serviciilor de piata, producerea si comercializarea produselor care pastreaza specificul executiei manuale si artizanat, celor care au reinvestit profitul brut in anul 2008, celor care doresc sa isi instruiasca personalul precum si femeilor manager din sectorul IMM si nu in ultimul rand tinerilor care vor sa inceapa o afacere.
.
Schema de ajutor de minimis îşi propune atragerea de forţă de muncă din zonele limitrofe, utilizarea resurselor locale, susţinerea meseriaşilor din zonele rurale şi din micile localităţi, sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii care activează în orice domeniu de activitate, cu excepţia celor prevăzute în art. 2 din Regulamentul Comisiei Europene nr. 1998/2006 în aplicarea articolelor 87 şi 88 ale Tratatului pentru ajutoarele de minimis, pentru a se ridica la nivelul standardelor europene.
Ajutorul de stat se acordă sub forma de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale.
Ajutorul de minimis ce se poate acorda unei întreprinderi se situează în limita plafonului echivalent în lei a 200.000 euro, respective 100.000 euro în cazul întreprinderii care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene nr. 1998/2006.