Pete de vin rosu - desi pare greu de crezut, vinul alb il va scoate pe cel rosu din haine. Pune putin pe pata si abia apoi spala haina.
Pete de unt, margarina, ulei - foloseste un detergent special pentru pete Vanish de exemplu . Aplica-l pe pata si lasa putin haina la inmuiat.
Pete de cafea sau ceai - foloseste din nou detergentul special pentru pete. Evita sa folosesti sapunul in aceste cazuri. Acesta va fixa pata si mia tare
Pete de iarba- Pentru a indeparta petele de iarba, freaca zona patata cu un pumn de tarate. Abia apoi spala haina.
Pete de cerneala - Foloseste un fixativ pentru par. Aplica-l direct pe pata, apoi spala normal.
Petele lasate de antiperspirant - Cu un burete aplica in zona ingalbenita otet. Apoi spala normal.
Pete de ciocolata - Indeparteaza cat mai multa ciocolata din zona afectata. Apoi scufunda haina in apa rece si incearca sa scoti si restul. Abia apoi spala haina cu detergent.
Pete de noroi - La fel ca si in cazul ciocolatei, indeparteaza cat poti de mult inainte sa introduci haina in apa rece. Nu lasa pata sa stea mult pe haina. Spal-o cat de repede poti. Petele mai dificile le scoti cu un cartof taiat in doua si frecat de zona afectata.
Pete de bere - Amesteca o lingura de detergent cu apa calda. Aplica pe pata si apoi clateste. Aplica o solutie facuta din o parte otet si trei parti apa. Apoi spala haina normal
Petele de cerneala sau de fructe
de pe lenjeria alba se scoteau in vechime cu sare de urzici sau acid oxalic. Dar acest tratament de soc trebuie folosit cu prudenta: inmuiati pata, puneti deasupra putin acid si lasati sa actioneze cateva secunde. Daca ramane prea mult timp in contact cu panza o arde. Clatiti abundent.
Petele de rugina sau de sange dispar sau se atenueaza daca le imbibati cu suc de tulpini de rabarbar sau cu suc de urzici (pasate prin centrifuga). Spalati apoi rufa normal.
Petele de sange se scot si daca le inmuiati in apa oxigenata sau in suc de lamaie pur. Spalati-le apoi normal.
Petele de rugina imprimate pe lenjeria veche se inmoaie in lapte crud, apoi rufele se intind la soare, inainte de a fi spalate in mod obisnuit.
Uscatul rufelor
La tara, rufele spalate se puneau la uscat pe iarba si se albeau la soare trei zile. Actiunii conjugate a soarelui, a lunii si a rouai de dimineata i se atribuie capacitatea de a le conferi rufelor o albeata nemaivazuta. In plus, astazi se stie ca soarele are o actiune dezinfectanta.
Iarna, cand afara e ger, pentru a evita ca lenjeria intinsa afara, pe sarma, sa inghete, puneti in ultima apa de clatit un pumn de sare.
Vesmintele colorate trebuie totdeauna intoarse pe dos, daca sunt intinse la aer. Astfel nu vor fi decolorate de soare. Culorile delicate trebuie uscate la umbra.
Prosoapele flausate, frecate dupa spalare intre maini, isi vor regasi moliciunea pierduta.
Puloverele din lana pura sau mohair trebuie puse dupa spalat sa se scurga intr-o plasa de sfoara sau in chiuveta, si abia dupa aceea pot fi intinse pe o masa sau atarnate pe umeras. Isi vor pastra forma si relieful intacte.