Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete
Intretinerea unei case presupune multa responsabilitate si atentie din partea persoanelor care se ocupa de aceasta activitate. Este necesar ca pentru a avea o casa curata si improspatata sa acordam atentia cuvenita tuturor suprafetelor din casa. Trebuie sa folosim pentru fiecare in parte produse speciale, sa urmam instructiunile de folosire pentru a evita degradarea sau chiar distrugerea treptata a lor.
Pentru curatarea mobilei, ferestrelor, parchetului si a celorlalte componente care se intalnesc intr-o casa se pot folosi atat substante destinate fiecarei suprafete in parte, achizitionate din comert, cat si produse naturale, intalnite de obicei in casa omului, care te vor ajuta sa economisesti spatiu si bani. Depinde de tine cat esti dispus sa investesti in intretinerea casei tale. In continuare iti vom oferi cateva sfaturi menite sa te ajute in curatarea si intretinerea principalelor suprafete, folosind in special produse la indemana tuturor.
1. Curatarea mobilei. Daca doriti ca mobila sa arate bine si sa obtina o stalucire naturala este indicat sa faceti urmatoarele lucruri: stergeti praful de pe mobila cu o carpa usor umezita, apoi cu una uscata. Dupa aceea, suprafata se acopera cu ceara pentru mobila si se sterge din nou cu o carpa, pentru stralucire. Daca mobila respectiva are nevoie de o ingrijire mai speciala, adica trebuie lustruita mai bine, se foloseste un produs special, cu care se acopera mobila, se lasa sa actioneze in jur de 30 de minute, apoi se sterge cu un prosop curat. Pentru o stalucire mai mare, la sfarsitul acestei activitati se poate folosi chiar vata cu care se sterge intens mobila.
Tapiteria pieselor de mobilier trebuie si ea curatata. Praful acumulat se poate scoate cu o perie sau acoperind obiectul respectiv cu un cearsaf umed, dupa care se foloseste batatorul. Cand cearsaful se imbiba de praf el este curatat si folosit din nou, pana iese tot praful. Mobilierul din piele este indicat sa se curate macar o data pe saptamana folosind o carpa de lana si un albus de ou batut spuma. Dupa ce a fost stearsa cu acestea, pielea va redeveni stralucitoare.
2. Stergerea ferestrelor. Stersul ferestrelor nu va mai fi o activitate foarte dificila pentru dumneavoastra daca va veti crea propria substanta de curatat, folosind in cantitati egale otet alb si apa, pe care trebuie sa le amestecati, dupa care sa adaugati si un pic de sapun lichid. Puteti curata petele de grasime de pe geamuri amestecand 600 de mililitri de apa cu doua linguri de soda. Daca geamurile sunt din plastic nu folositi produse cu amoniac pentru ca ele vor deveni opace. Atunci cand stergeti geamurile, pe o parte stergeti vertical si pe cealalta orizontal, pentru a vedea urmele care raman. Jaluzelele se pot curata daca le veti sterge cu bucati de paine proaspata.
3. Ingrijirea tapetului de pe pereti. Este necesar sa aspirati mereu tapetul pentru a-l mentine curat. Iar daca doriti o curatare mai buna a acestuia puteti folosi urmatoarele sfaturi: stergeti murdaria lasata de mobila, urmele de grasime sau alte pete, amestecand apa si bicarbonat de sodiu, cu care acoperiti tapetul, lasati sa actioneze 10 minute, dupa care stergeti cu o carpa umeda. Daca materialul tapetului este lucios sau matasos puteti folosi, pentru curatarea lui, un amestec de 600 de ml de apa, 100 ml de otet alb si 25 de gr de bicarbonat de sodiu. Petele de grasime se mai pot curata si daca acoperiti tapetul cu o foaie de sugativa, peste care se trece cu fierul de calcat incalzit.
4. Curatarea parchetului. Daca vreti sa prelungiti viata parchetului dumneavoastra nu va folositi de orice solutie de curatat care va iese in cale. Este bine de stiut ca nu trebuie folosite in nici un caz produsele pe baza de amoniac. Daca aveti acasa un parchet din lemn exotic, nu il curatati niciodata cu apa sau detergent lichid pentru ca riscati sa va treziti cu el umflat. Folositi ceara de parchet, pe care o lustruiti pentru mai multa stralucire. Daca ceara este costisitoare, aveti la indemana uleiul de in, un bun inlocuitor. Pentru a curata parchetul de praf aspirati bine, iar pentru alte pete stergeti cu o carpa moale, pentru a evita zgarierea lui. Petele de grasime ies cu benzina. Dupa un timp, parchetul isi pierde stralucirea, el necesitand o relacuire. Cereti parerea unui specialist inainte de a face acest lucru.
5. Ingrijirea pardoselii. Se pare ca si in acest caz amestecul de apa in combinatie cu otetul reprezinta un bun curatator. Pardoselile din ceramica si gresie nelustruite isi recapata aspectul natural daca folositi acest amestec, iar cele din dale de piatra se curata cu o solutie facuta dintr-un litru de apa si doua linguri de soda. Nu va folositi de sapun, deoarece piatra devine alunecoasa.
6. Linoleumul. Se curata prin spalarea cu un detergent natural diluat, iar urmele care raman dupa aceea se freaca cu un burete din sarma fina imbibat cu esenta de terebentina. Dupa aceea se sterge cu o carpa umeda.
7. Curatarea gresiei si a faiantei. Aceste tipuri de pardoseli sunt foarte practice si de efect si, in plus, nu necesita o curatare foarte deasa in comparatie cu altele. Intretinerea lor nu este foarte dificila si nu nici nu trebuie lustruite sau lacuite. Totusi, pentru a le pastra asa cum trebuie, au nevoie de atentia cuvenita. Pentru inlaturarea prafului folositi aspiratorul, dupa care spalati placile ceramice cu detergent special creat pentru acestea. Nu uitati sa clatiti pentru a evita alunecarea si stergeti dupa cu o carpa uscata. Daca rosturile s-au murdarit, cominati clor si apa, turnati pe placi si lasati sa actioneze in jur de 5 minute, apoi clatiti cu multa apa si stergeti excesul.
8. Ingrijirea covoarelor si mochetelor. Sunt utile si calduroase si se prezinta intr-o mare varietate de culori, materiale si forme. Insa ele trebuie intretinute cat mai bine, pentru a putea sa ne bucuram de ele cat mai mult timp. Mocheta trebuie, in primul rand, aspirata foarte bine cu un aspirator cu perie. Nu este bine sa mergeti in picioarele goale pe mocheta, deoarece, in timp, ele lasa urme care se vor vedea urat, patand mocheta. Folositi papuci moi sau sosete. Daca vreti sa o spalati, incercati detergentul pe o portiune mai putin vizibila, pentru a vedea cum reactioneaza detergentul respectiv. Curatati-o intai de praf, apoi, pentru a scoate petele, incercati o solutie formata din apa si detergent de geamuri sau de vase. Atunci cand se pateaza mocheta, turnati imediat apa minerala. Va va ajuta sa scoateti mult mai usor pata respectiva. Covoarele se aspira bine, iar atunci cand se doreste o curatare mai aprofundata se bat bine si se intind pe o teresa pentru a fi spalate cu detergenti speciali. Daca dorim sa improspatam culorile, se freaca covorul cu o carpa de bumbac muiata intr-o solutie formata din 2/5 terebentina si 3/5 apa. Petele de cafea sau ceai ies cu un amestec de apa calduta si glicerina, cele de grasime se scot folosind fierul de calcat incins peste o coala de hartie, iar petele de alcool se scot cu apa si detergenti.
Acestea ar fi doar cateva sugestii privind modul de intretinere a principalelor suprafete din casa, lista lor fiind insa una foarte mare, deoarece, de multe ori, fiecare isi intretine casa asa cum a invatat si cum este obisnuit. Nu faceti curatenie in casa cu ce produse va vin la mana, pentru ca este foarte important sa protejati aceste suprafete, daca doriti sa aveti parte de ele cat mai mult timp. Folositi-va de aceste sfaturi si veti observa ca veti economisi timp, spatiu si bani. Inlocuiti, unde este posibil, produsele chimice cu cele naturale. Veti contribui la protejarea mediului inconjurator, dar si la sanatatea dumneavoastra. Spor la treaba!