Statii de Osmoza Inversa tip RO
Fenomenul de osmoza se produce cand doua solutii apoase de concentratii diferite sunt situate in doua celule despartite printr-o membrana semi-permeabila. In mod natural apa pura difuzeaza prin membrana semi-permeabila din celula cu concentratie mai mica in celula cu concentratie mai mare, avand tendinta de egalizare a concentratiilor in ambele celule si deci, de stabilire a echilibrului.
Pe principiul fenomenului invers celui prezentat anterior, adica prin osmoza inversa, apa pura va trece prin membrana semi-permeabila din solutia concentrata in cea diluata, in final obtinandu-se apa pura. Acest lucru se va realiza prin aplicarea unei forte asupra coloanei cu solutie concentrata care va invinge presiunea osmotica si va determina trecerea apei in celula cu solutie diluata. Filtrarea pe principiul osmozei inverse se realizeaza prin intermediul unor module compuse dintr-un vas sub presiune in care se introduc membranele filtrante.
Pentru realizarea procesului este necesara o sursa de presiune de minimum 3 bari.
Sistemele cu osmoza inversa pentru uz casnic se bazeaza pe un proces ce se desfasoara in mai multe trepte de filtrare a apei pentru a furniza in final o apa potabila de cea mai buna calitate.
Prima treapta - filtrare de sedimente la 5 microni care va indeparta din apa mizeria, rugina etc.
Treapta a doua contine carbune activat - se elimina/reduc chimicalele organice si clorul din apa si alti contaminanti nocivi pentru organismul uman.
Treapta a treia - filtrare de sedimente finala la 1 micron.
Treapta a patra - membrana de osmoza inversa va elimina 95-98% din saruri si substantele dizolvate, inclusiv bacterii, virusi, colectand astfel apa pura (15-20%). Restul apei va fi eliminata la drenaj
Treapta a cincea - postfiltru din carbune activat pentru a retine eventualele urme de substante chimice, gust, miros din apa.
Apa tratata este stocata intr-un rezervor presurizat