Principiul de functionare
Dedurizarea apei cu rasini schimbatoare de ioni este singura metoda reala pana in acest moment utilizata pentru eliminarea DURITATII apei prin schimbarea ionilor duri de calciu si magneziu cu ioni de sodiu.
Cationitul este o rasina sintetica ce detine pe legaturile chimice sodiu. In timpul functionarii cationitul atrage Ca si Mg si alti cationi eliberand in schimb Na. Dupa o anumita cantitate de apa capacitatea de schimb se epuizeaza si este necesara regenerarea. Aceasta reverseaza ciclul prin introducerea de saramura ( 8-10 % ) rasina atragand Na si eliberand la drenaj Ca,Mg si alti cationi atrasi in timpul ciclului activ.
Cationitii au capacitati de schimb relativ egale indiferent de producator. Ceea ce difera este dinamica de regenerare si consumurile specifice de sare pentru reincarcarea rasinii.
Astfel folosirea capacitatii maxime de schimb conduce la consumuri de sare de aprox.3 ori mai mari decat folosirea capacitatii economice.
In scopul realizarii de economii in ceea ce priveste sarea ( consumabila) se recomanda efectuarea regenerarii cat mai rar, deci folosirea unei incarcaturi suficiente de cationit pentru a acoperi consumul pe 2-6 zile. La mai mult de 200 de regenerari pe an rasina pierde 3% fizic si 3% chimic.
Se recomanda declorinarea apei inainte de dedurizare.
Conform specificatiilor producatorului de rasina, aceasta trebuie schimbata dupa 5 - 10 ani in functie de conditiile de exploatare.