MONEY EXPERT S....
Despre noiAudit intern
Audit
Conform legislatiei romanesti, situatiile in care societatile sint obligate sa efectueze un audit financiar sint definite de art. 3 din OMF 1752/2005 care adopta in Romania reglementarile contabile conforme cu Directivele Europene, cu aplicabilitate din 2006.
Acest text de lege defineste doua criterii care impun auditarea :
Criterii de marime : daca la inchiderea unui exercitiu financiar se indeplinesc doua din urmatoarele trei criterii :
1. Total active mai mari decit 3.650.000 EUR
2. Cifra de afaceri neta mai mare decit 7.300.000 EUR
3. Numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar : mai mare sau egal cu 50 .
Situatiile financiare anuale sunt auditate numai daca in doua exercitii financiare consecutive depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime prevazute mai sus.
(2) Societatile de interes public (definite in Ordinul 907/2005):
Institutiile de credit
Societatile de asigurare si reasigurare
Entitatile reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare
Societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata
Companiile si societatile nationale
Persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare de catre o societate-mama care aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara
Persoanele juridice altele decit cele de mai sus, care beneficiaza de imprumuturi nerambursabile sau cu garantia statului.
Ulterior, prin Ordonanta 28/2006, transformarea societatilor de leasing in Institutii Financiare Nebancare a adus concomitent si obligativitatea de auditare a situatiilor financiare a aceastora (art. 18(2)).
NORME MINIMALE DE AUDIT
Conform normelor profesionale emise de Camera Auditorilor Financiari din Romānia, (Hot. 44/2005) realizarea unei misiuni de audit financiar impune, pe parcursul unui an financiar, īndeplinirea unor proceduri de audit minime obligatorii definite in Hotarirea respectiva. Parcurgerea acestor Norme Minimale implica, conform Hotaririi CAFR, un volum de munca de normal de 240 de ore pentru un exercitiu financiar, care pot fi reduse pina la 180 de ore in cazul entitatilor de complexitate redusa.
In stabilirea costului unei misiuni de Audit, se porneste de la acest volum minim de munca, la care se adauga munca suplimentara in functie de specificul societatii: stocuri semnificative, sau sisteme de raportare complexe (pachete), sau multe puncte de lucru/subunitati, sau auditarea initiala ce trebuie sa acopere si anul precedent, sau sisteme complexe de costuri, volum, etc.