Sera de legume
Sera de legume
Codul CAEN principal al activitatii este 0113 – « Cultivarea legumelor şi a pepenilor, a rădăcinoaselor şi tuberculilor «
Obiective specifice:
-Introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile;
-Adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare;
-Cresterea veniturilor exploatatiilor agricole sprijinite.
Categoriile de beneficiari eligibili :
_ Persoana fizica- Persoanele fizice vor fi acceptate ca potentiali beneficiari daca se angajeaza sa se autorizeze sa devina persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale în termen de 30 zile lucratoare de la aprobarii proiectului
_ Persoana fizica autorizata
_ Intreprinderi individuale , Intreprinderi familiale ,
_ Societate în nume colectiv , Societate în comandita simpla , Societate pe actiuni , Societate în comandita pe actiuni , Societate cu raspundere limitata ,Societate comerciala cu capital integral privat
_ Societate agricola, Societate cooperativa agricola ,
_ Grup de producatori ;
_ Cooperativa agricola , doar cu conditia ca investitiile realizate sa deserveasca interesele propriilor membri.
Criterii de selectie:
• Exploatatii agricole care se adapteaza la standardele comunitare nou introduse;
• Exploatatii din sectoarele prioritare ;
• Exploatatii agricole de semisubzistenta;
• Beneficiarul care este membru al unei forme asociative ;
• Exploatatii agricole care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD/FEADR pentru aceleasi tip de activitate ;
• Exploatatii vegetale si de cresterea animalelor in sistem ecologic;
• Proiectele care au si investitii pentru procesarea produselor agricole;
• Exploatatii agricole detinute de fermieri cu varsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului;
• Exploatatii agricole aflate in zonele defavorizate
Tipuri de investitii si cheltuielilor eligibile:
1. Construirea si/sau modernizarea serelor, inclusiv a centralelor termice si
instalatiilor de irigat, asigurarea utilitatilor în vederea respectarii conditiilor de mediu;
2. Investitii pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, cuprinzând
echipamente pentru vânzarea acestora, inclusiv depozitare, racire etc.;
Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile intensitatea sprijinului
Plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 5.000 de Euro – aceasta suma reprezentând valoarea totala eligibila a proiectului.
Intensitatea sprijinului este diferentiata în functie de anii de finantare dupa cum urmeaza:
Pentru perioada 2010 – 2013:
_ Valoarea maxima a cofinantarii publice este de 800.000 Euro, iar ponderea
sprijinului nerambursabil va fi de maxim 40%. Valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va depasi 2.000.000 Euro. Procentul sprijinului nerambursabil de 40% se va putea majora cu:
o 10% pentru investitiile realizate de tinerii agricultori cu vârsta sub 40 ani, la data depunerii cererii de finantare;
o 10% pentru investitiile realizate de agricultorii din zonele montane cu handicap natural, în zone cu handicap natural si în arii naturale protejate
o 25% numai pentru anul 2010, pentru investitiile având drept scop protectia
apelor împotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole se prevede un astfel de sprijin pe o perioada de 4 ani începând cu 1ianuarie 2007.
_ Valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1.200.000 Euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%, pentru proiectele care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de 3.000.000 Euro.
_ Valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1.600.000 Euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%, pentru proiectele care apartin unei forme asociative si care deservesc membrii acesteia. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de 4.000.000 Euro.
Avans
Beneficiarii acestei masuri pot solicita Agentiei de plati plata unui avans in cuantum de pana la 20% din ajutorul public pentru investitii, conform articolului 56 din Regulamentul CE nr. 1974/2006 privind regulile de aplicare ale Regulamentului Consiliului CE nr. 1698/2005 privind acordarea sprijinului pentru dezvoltare rurala din FEADR, iar plata este conditionata de constituirea unei garantii bancare sau a unei garantii echivalente, corespunzatoare unui procent de 110% din valoarea avansului. Garantia depusa se elibereaza numai in cazul in care Agentia de plati stabileste ca suma cheltuielilor efectuate care corespund sprijinului public pentru investitii a depasit valoarea avansului.
Exemplu infintare sera legumicola de 1500 mp
Exemplul nostru se refera la infiintarea unei sere prin construirea a 3 module de sere legumicole inclusiv dotarea lor cu urmatoarele caracteristici:
- 2 module modul dublu , dimensiuni în plan 20 x 50 m, adica S.construita=1000mp, - 1 modul modul simplu , dimensiuni în plan 10 x 50 m, adica S.construita=500 mp
- Construirea unui corp cu regim de înaltime Parter, dimensiuni în plan 63 x 11 m, S.construita = 693 mp, care va servi pentru spatiile de depozitare, sortare si ambalare de legume.
S-au mai prevazut: utilajele agricole pentru activitatea de pregatire a solului si cultivare, put forat, racord la sistemul de energie electrica, sistemele de irigat si incalzire .
Cele mai rentabile si pretabile culturi in sera, sunt: tomate, castraveti, ardei gras , salata .
Costul total eligibil al investitiei e de aprox 380.000 Euro / sera de 1500mp de cultura , cu sistem complet de irigare si incalzire , utilajele necesare si spatiu de sortare , spalare si ambalare . Finantare nerambursabila – 190.000 Euro .
Durata max de realiz a investitiei este de trei ani , prevazuta cu decontarea chelt in 5 transe . a maxima de realizare a investitiei este de 3 ani, prevazuta cu decontarea cheltuielilor gumelor şi a pepenilor, a rădăcinoaselor şi tuberculilor’in 5 transe.
Date de contact :
Mobil : 0724018950
Telefon/fax : 0353/415888
Web: *****