*Sprijinin european pentru micii fermieri
Programul vizeaza cresterea competitivitatii si aducerea in circuitul economic a unei parti din produsele explotatiilor agricole mici.
Beneficiarii eligibili :
Persoanele fizice în vârstă de până la 62 de ani (neîmpliniți la data depunerii Cererii de finanțare), care desfășoară activități economice, în principal activități agricole și a căror exploatație agricolă indeplineste urmatoarele conditii :
- are o dimensiune economică cuprinsă între 2 și 8 UDE ( O unitate de dimensiune economica corespunde unei anumite marje brute standard, exprimata in moneda unica, care se actualizeaza periodic in functie de rata inflatiei.); Ca suprafata a explotatiei vegetale, respectiv a fermei de animale, unitatile de dimensiune economica difera de la caz la caz. De exemplu, unui hectar de grau cultivat ii corespund 0,28 UDE, iar unui hectar de cartofi, 1,174 UDE. In cazul fermelor de animale, unei vaci de lapte ii corespund 0,261 UDE, iar pentru o suta de gaini ouatoare, 0,596 UDE.
- este situată pe teritoriul țării in zona rurala sau urbana ;
- este înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol;
- comercializează o parte din producția agricolă obținută.
Persoanele fizice pot fi :
-individual și independent, ca persoane fizice autorizate;
-întreprizători titulari ai unei întreprinderi individuale;
-ca membri ai unei întreprinderi familiale.
-persoanele fizice neautorizate – se autoriz până la data încheierii Contractului de finanțare
Valoarea sprijinului nerambursabil-
- 1.500 de Euro/an/fermă de semi – subzistență. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de cinci ani.
Ferma, verificata dupa trei ani
Dupa primii trei ani de la acordarea finantarii, este verificat stadiul de implementare a proiectului. Mai exact, productia agricola obtinuta destinata comercializarii trebuie sa inregistreze o crestere cu 20%, iar dimensiunea economica a exploatatiei sa fie mai mare cu minimum trei UDE.
Daca nu sunt indeplinite conditiile minime de acordare a sprijinului, beneficiarul nu va mai primi ajutorul pentru urmatorii doi ani, dar nu va returna sumele incasate.
*Sprijin financiar pentru instalare tineri fermieri
Obiective generale:
- Imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca;
- Imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole prin reinnoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate in agricultura.
Obiectivele specifice al masurii se refera la cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri.
Beneficiari eligibili :
- Persoana fizica;
- Persoana fizica inregistrata si autorizata in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008:
1. individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
2. ca intreprizatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
3. ca membri ai unei intreprinderi familiale;
- Societate cu raspundere limitata - SRL, infiintata in baza Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conditii beneficiari eligibili : acest sprijinul financiar se acorda persoanelor care:
a Au varsta sub 40 de ani si se instaleaza pentru prima data in exploatatiile agricole, ca si conducatori sefi ai exploatatiei;
b Detin sau se angajeaza sa dobandeasca competente si calificari profesionale in raport cu activitatea care urmeaza sa o desfasoare;
c Prezinta un Plan de dezvoltare pentru activitatile agricole din cadrul exploatatiei.
Aceste conditii trebuie indeplinite la momentul solicitarii sprijinului. Instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de infiintare si/sau preluare prin transfer de proprietate si/sau arenda a unei exploatatii agricole pentru prima data, in calitate de conducator sef de exploatatie. In cazul instalarii,solicitantul, trebuie sa aiba domiciliul in zona rurala in care isi va desfasura activitatea. In cazul arendarii acesta trebuie sa fie de lunga durata.
Dimensiune grant: 100% din totalul cheltuielilor eligibile .
*Sprijin financiar pentru modernizarea exploatatiilor agricole
Obiectivul general
Cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie.
Obiective specifice:
Introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile;
Adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare;
Cresterea veniturilor exploatatiilor agricole sprijinite;
Sprijinirea membrilor grupurilor de producatori sau ai altor forme asociative in vederea incurajarii fenomenului de asociere.
Beneficiari eligibili
-Micro-intreprinderi si Intreprinderi Mici si Mijlocii ;
-Alte intreprinderi care nu sunt micro-intreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, care au mai putin de 750 angajati sau cu o cifra de afaceri care nu depaseste 200 milioane euro;
-Cooperative agricole de procesare a produselor agricole ;
-Societati cooperative de valorificare ;
-Asociatii familiale ;
-Grupuri de producatori , care au ca scop comercializarea in comun a produselor agricole si silvice si apartin urmatoarelor forme juridice:
- societati comerciale ;
- cooperative agricole de procesare a produselor agricole ;
Tipuri de investitii si cheltuielilor eligibile:
1. Construirea si/sau modernizarea cladirilor utilizate pentru productia agricola6 la
nivel de ferma, incluzându-le si pe cele pentru protectia mediului;
2. Construirea si/sau modernizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din
domeniul agricol, inclusiv utilitati si racorduri identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ;
3. Construirea si/sau modernizarea fermelor de taurine pentru productia de lapte
care se încadreaza în sistemul european al cotei de lapte numai pentru
capacitatea care este la nivelul cotei de productie detinute de beneficiar;
4. Construirea si/sau modernizarea serelor, inclusiv a centralelor termice si
instalatiilor de irigat, asigurarea utilitatilor în vederea respectarii conditiilor de mediu;
5. Achizitionarea sau achizitionarea în leasing de tractoare noi, combine de recoltat, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, echipamente si software specializate, identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ;
6. Achizitionarea sau achizitionarea în leasing de noi mijloace de transport
specializate8, necesare activitatii de productie, identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ;
7. Înlocuirea plantatiilor viticole din soiuri nobile ajunse la sfârsitul ciclului biologic de productie minim 25 ani si care nu sunt incluse în sistemul de restructurare /
reconversie al plantatiilor de vita-de-vie sprijinit prin FEGA în cadrul OCP vin si
înfiintarea plantatiilor pentru struguri de masa;
8. Înfiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni;
9. Înfiintarea pepinierelor de vita de vie, pomi fructiferi si arbusti, alti arbori;
10. Investitii pentru producerea si utilizarea durabila a energiei din surse regenerabile în cadrul fermei;
11. Investitii pentru înfiintarea de culturi de specii forestiere cu ciclu de productie
scurt si regenerare pe cale vegetativa, în scopul producerii de energie regenerabila;
12. Investitii în apicultura, cu exceptia celor realizate prin Programul National Apicol;
13. Investitii pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, cuprinzând
echipamente pentru vânzarea acestora, inclusiv depozitare, racire etc.;
15. Investitii necesare adaptarii exploatatiilor pentru agricultura ecologica;
16. Investitiile necesare realizarii conformitatii cu standardele comunitare.
Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile intensitatea sprijinului :
Se acorda fonduri nerambursabile în proportie de 50% – 75 % pentru perioada 2007 – 2009 , respectiv în proportie de 40% – 65% pentru perioada 2010 – 2013 din valoarea eligibila a proiectului,
Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin Masura 121 este de 5.000 de Euro – aceasta suma reprezentând valoarea totala eligibila a proiectului.
Intensitatea sprijinului este diferentiata în functie de anii de finantare dupa cum urmeaza:
Pentru perioada 2007 – 2009:
_ Valoarea maxima a cofinantarii publice este de 1.000.000 Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 50%. Valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va depasi 2.000.000 Euro.
_ Valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1.500.000 Euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 50%, pentru proiectele care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de 3.000.000 Euro.
_ Valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 2.000.000 Euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 50%, pentru proiectele care apartin unei forme asociative17 si care deservesc membrii acesteia. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de 4.000.000 Euro.
Pentru perioada 2010 – 2013:
_ Valoarea maxima a cofinantarii publice este de 800.000 Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 40%. Valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va depasi 2.000.000 Euro.
_ Valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1.200.000 Euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%, pentru proiectele care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de 3.000.000 Euro.
_ Valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1.600.000 Euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%, pentru proiectele care apartin unei forme asociative si care deservesc membrii acesteia. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de 4.000.000 Euro.
Date de contact :
Mobil : 0724018950
fax:0353/418282
Web: *****