NoutatiApostile
Ce este Apostila de la Haga?
Romania a aderat la Conventia de la Haga din 5 Octombrie 1961, aprobata prin Legea nr.52/2000 si modificata prin Legea nr.142/2004, la data de 16 martie 2001. Aceasta Conventie consta in suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Astfel, recunoasterea in strainatate a actelor romanesti s-a simplificat si odata cu aderarea Romaniei la aceasta Conventie, recunoasterea internationala a documetelor nationale consta in aplicarea unei stampile (apostila de la Haga) pe documente pentru a le autentifica / legaliza international.
Apostila reprezinta o stampila explicativa, de forma patrata, care este aplicata pe anumite acte pentru a le atribui acestora recunoastere internationala. Apostila garanteaza recunoasterea oficiala prin lege. Cu alte cuvinte, orice document cu apostila Conventiei de la Haga este automat recunoscut fara alte cerinte in oricare dintre celelalte tari semnatare.
Incepand cu data de 1 Noiembrie 2004, procedura de apostilare/ supralegalizare a documentelor romanesti a trecut in competenta Prefecturilor si Tribunalelor, care sunt singurele autoritati romanesti care au in momentul de fata drept de aplicare a apostilei. Astfel, apostila este aplicata pe actele administrative de catre Prefectura iar pe actele notariale si judecatoresti de catre Tribunalul competent.
ACTELE SUPUSE PROCEDURII DE APLICARE A APOSTILEI DE CATRE INSTITUTIA PREFECTULUI SUNT URMATOARELE:
- certificatele de stare civila se prezinta in original, model nou emis incepand cu data de 1 ianuarie 1998. Actele de stare civila emise inainte de 1 ianuarie 1998 se vor schimba. (Schimbarea se face la oficiile unde sunt pastrate actele de stare civila).
- certificatul de cazier judiciar (valabil 6 luni de la eliberare)
- adeverinta prin care se atesta domiciliul si cetatenia persoanei sau statutul juridic fata de statul roman (eliberate de Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti )
- adeverinta prin care se atesta vechimea in munca in original vizata in prealabil de Casa Nationala de Pensii
- act de studii se depune in original, vizat in prealabil:
- de catre Inspectoratele Scolare Judetene pentru actele de studii preuniversitare;
- de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (CNRED) pentru actele de studii universitare;
Inainte de a trece la vizarea propriu-zisa a actelor se va obtine de la secretariatele institutiilor emitente (liceu, scoala postliceala) cate o adeverinta de autenticitate pentru fiecare act de studiu
- act cu caracter medical vizat in prealabil de Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana
- adeverinta de calificare in diferite meserii in original, vizata in prealabil de Directiile de Munca judetene sau de agentiile de ocupare de fortei de munca, dupa caz;
-certificat de botez/cununie vizat in prealabil de Directiile Judetene de Cultura;
-document cu caracter comercial trebuie certificate de Camerele de Comert si Industrie judetene.
- certificate de conformitate eliberate de Ministerul Sanatatii in profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist si moase.
- brevete de turism eliberate de Autoritatea Nationala de Turism
- certificate de rezidenta fiscala eliberate de directiile generale ale Finantelor Publice Judetene
- adeverinta necesara reintregirii familiei eliberata de seful serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor si seful serviciului de stare civila aflat in subordinea autoritatii publice locale.
ATENTIE!! PENTRU RECUNOASTEREA INTERNATIONALA A ACTELOR MENTIONATE MAI SUS, DUPA CE LI SE APLICA APOSTILA DE CATRE INSTITUTIA PREFECTULUI, SE TRADUC IN LIMBA TARII DE DESTINATIE DE CATRE UN TRADUCATOR AUTORIZAT, INCLUSIV APOSTILA DE PE DOCUMENTUL ORIGINAL, DUPA CARE, TRADUCEREA SE LEGALIZEAZA DE CATRE UN NOTAR PUBLIC, IAR IN FINAL TRADUCEREA LEGALIZATA SE SUPRALEGALIZEAZA CU APOSTILA DE CATRE TRIBUNALUL COMPETENT.
Mentiune! Titularul actelor oficiale administrative sau sotul/sotia sau rudele de gradul I (parinti, copii) ale titularului vor face o procura speciala pe numele societatii care ne va oferi dreptul de a-l reprezenta la Institutia Prefectului in vederea aplicarii apostilei de la Haga!
ACTELE SUPUSE PROCEDURII DE APLICARE A APOSTILEI DE CATRE TRIBUNAL SUNT URMATOARELE:
- Fotocopii legalizate ale actelor originale si traducerile legalizate la notar (de exemplu, certificate de nastere, de casatorie, de deces, livrete de familie, diplome, caziere, dovezi de vaccinare, fise medicale, foi matricole, programe analitice, adeverinte medicale, etc.):
Fotocopiile si traducerile legalizate la notar trebuie insotite de originale. Mai mult decat atat, sunt necesare si fotocopii simple dupa traducerea legalizata sau respectiv fotocopia legalizata!!!
- hotarari judecatoresti (in original) emise de instantele din circumscriptia teritoriala a Tribunalului competent si traducerile acestora legalizate la notar;
HOTARARILE JUDECATORESTI TREBUIE SA FIE LEGALIZATE DE INSTANTA CARE LE-A PRONUNTAT SI SEMNATE CU NUMELE IN CLAR DE CATRE GREFIERUL CARE LEGALIZEAZA HOTARAREA SI DE CATRE PRESEDINTELE INSTANTEI SI TREBUIE STAMPILATA CU STAMPILA DE PRESEDINTE;
Nu se apostileaza copia dupa sentinta civila facuta la notar, ci numai eliberata de instanta.
- declaratii notariale de celibat, acordul parintilor la plecarea copiilor, etc. se apostileaza originalul si traducerea.;
- actele originale emise de Registrul Comertului ( certificat constatator, etc.) se apostileaza originalul si traducerea;
- actele originale care emana de la un executor judecatoresc si alte inscrisuri.
ACTELE CARE NU SE APOSTILEAZA
A. ACTE EMISE DE AUTORITATILE ROMANE.
1. Copia legalizata a pasaportului si a cartii de identitate;
2. actele emise de autoritatile romane care urmeaza a fi folosite intr-unul din statele care nu sunt parte la Conventia de la Haga. In acest caz, solicitantii vor trebui sa se adreseze Ministerului Justitiei);
3. Actele emise de consulatele romane din strainatate (ex. procura). Se apostileaza numai traducerea acesteia intr-o limba straina, traducere efectuata la notar.
B. ACTE EMISE DE AUTORITATI STRAINE.
1. Actele de orice tip emise de o autoritate straina a unui stat care este sau nu parte la Conventia de la Haga, chiar daca sunt traduse in limba romana de un traducator autorizat de Ministerul Justitiei si legalizate la un notar din Romania.
2. Actele emise de autoritati straine, traduse in limba romana si apostilate.
RECUNOSTEREA STUDIILOR IN ITALIA: DECLARATIA DE VALOARE
Actele de studii obtinute in Romania si supralegalizate conform prevederilor Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 sunt recunoscute ca atare in tarile membre Haga mentionate mai sus, insa, Italia detine un regim special. Pentru ca studiile sa fie recunoscute in Italia mai este necesara o procedura suplimentara si anume obtinerea "Declaratiei de valoare", care se poate obtine doar prin intermediul Ambasadei Italiei din Bucuresti.
ATENTIE!! Incepand cu 22 februarie 2008, pentru a putea obtine Declaratia de valoare NU mai este necesara programarea prin procedura on-line.
Noul sistem de prezentare a documentelor pentru eliberarea Declaratiei de valoare prevede ca documentatia necesara sa fie expediata prin posta la urmatoarea adresa:
AMBASADA ITALIEI, BIROUL CONSULAR, Str. Arh. Ion Mincu nr. 12, sector 1, Bucuresti
Biroul nostru ofera consultanta in ceea ce priveste intocmirea si verificarea dosarului pentru obtinerea "Declaratiei de valoare". Deoarece detinem informatii complete in legatura cu aceasta procedura, va rugam nu ezitati sa ne contactati pentru a afla cat mai multe detaliii despre recunoasterea studiilor in Italia.
Lista statelor semnatare ale Conventiei de la Haga:
Africa de Sud, Albania, Andora, Antigua-Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Bahamas, Barbados, Belgia, Belize, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Botswana, Brunei Darussalam, Bulgaria, Cipru,China (numai regiunile administrative Hong Kong si Macao), Columbia, Coreea de Sud, Croatia, Cehia, Dominica, Danemarca, Estonia, Elvetia, El Salvador, Ecuador, Fiji, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Grenada, Honduras, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Lituania, Letonia, Lesotho, Liberia, Lichtenstein, Luxemburg, F.R.I. Macedonia, Malawi, Malta, Marea Britanie si Irlanda de Nord, Moldova, Muntenegru, India, Insulele Cook, Insulele Marshall, Mauritius, Mexic, Monaco, Namibia, Norvegia, Niue, Noua Zeelanda, Olanda, Panama, Polonia, Portugalia, Romania, Federatia Rusa, St.Kitts and Nevis, Saint Vincent si Grenadine, Santa Lucia, San Marino, Samoa, Serbia, Seychelles, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Surinam, SUA, Swaziland, Tonga, Trinidad Tobago, Turcia, Ucraina, Ungaria, Venezuela.
Statele cu care Romania a incheiat o conventie bilaterala care prevede scutirea de supralegalizare si de orice formalitate similara: Albania, Austria, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, China, Croatia, Franta, Moldova, Polonia, Federatia Rusa, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.
ATENTIE!! PENTRU STATELE CARE NU AU ADERAT LA CONVENTIA DE LA HAGA PROCEDURA DE SUPRALEGALIZARE VA FI FACUTA PRIN VIZARE DE CATRE MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE AL ROMANIEI, MINISTERUL JUSTITIEI SI ACOLO UNDE ESTE POSIBIL, SI DE CATRE CONSULATUL TARII RESPECTIVE DIN BUCURESTI.