Tinand cont ca sezonul calduros a sosit si iar o sa inceapa goana dupa cautarea celei mai bune oferte de aer conditionat, o sa incerc sa punctez cele mai importante aspecte ce trebuie luate in calcul cand alegem un aparat de aer conditionat.
In primul rand, ofertele de aer conditionat se vor “lauda” cu cati BTU are un aparat. Dar ce este BTU? Acronimul provine de la British Thermal Units. Pe scurt, reprezinta cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unuei jumatati de kilogram de apa cu 1 grad Fahrenheit. Si la ce ne foloseste? Vom cumpara un aparat de aer conditionat cu mai multi BTU pentru o camera mai mare.
Mai apoi trebuie sa vedem ce suprafata vrem sa racim (mai jos aveti niste valori orientative):
*valorile sunt calculate pentru inaltimea standard de 2.4-2.5 m
Foarte important este locul in care dorim sa montam unitatea de aer conditionat. Daca peretele este spre soare va fi nevoie de un aer conditionat cu o putere mai mare de racire. Acest lucru este valabil si in cazul in care in incapere sunt si surse suplimentare de caldura (calculatoare, veioza). La alegerea aerului conditionat trebuie sa mai tinem cont si de: numarul de persoane care ocupa in mod frecvent acea camera, structura peretilor.
Clasa de energie a aparatului de aer conditionat: ca si in cazul frigiderelor sau masinilor de spalat vom alege bineinteles acel aparat de aer conditionat care are un consum cat mai mic (gen A sau B). Sa nu va lasati pacaliti totusi de aceste litere. De exemplu: la un model de aer conditionat 550 kwh poate sa fie A, iar la un alt model acelasi numar de kwh poate sa fie B sau C. Cel mai bine zic eu ca este sa vedem exact cat are fiecare si sa lasam kilowatii sa-si spuna cuvantul si nu literele.
Sa nu uitam de nivelul de zgomot. Trebuie sa tineti cont ca in serile calduroase aparatul va functiona intens si nu cred ca vreti sa va treziti din cauza zgomotului produs. Mare atentie si aici: daca un aparat are 40 db si unul 45 db, diferenta este exponentiala, si nu de 5 db.
Si daca tot am vorbit de consum, ajungem la compresor. Compresorul este acel motor care comprima agentul de racire (freonul numit generic). Principiul de functionare este similar cu al frigiderului. Se ia caldura din camera si se “arunca” afara. Avem nevoie de un aparat de aer conditionat cu un compresor bun, el fiind inima instalatiei. Un aparat de aer conditionat no name, dar cu un compresor bun se poate bate lejer cu un aer conditionat “de firma”. Un rol foarte important il are bineinteles cel care face montajul si este foarte important sa fie un meserias bun, si nu unul angajat pentru o vara la montaje.
Pentru un consum mai mic va recomand un model inverter. Aceste modele au urmatoarele avantaje:
Recomand alegerea unui aer conditionat inverter in cazul in care doriti sa-l folositi si pentru incalzire, acesta functionand normal pana la -15 grade, fata de cele obisnuite care functioneaza pana la -5 grade.
Un aparat de aer conditionat poate sa aiba urmatoarele filtre: