Galerie fotoDESPRE BUSTENI
De ce ROMANIA?
Romania 238,391 km2 or 91,843 sq miles este situata in Sud-Est-ul Europei Centrale, in Nord-ul Peninsulei Balcanice, avand o populatie de aproximativ de 21,5 milioane locuitori. Teritoriul Romaniei este traversat de Dunare al doilea fluviu ca lungime din Europa 2860km pe o intindere de 1075 km si are tarm la Marea Neagra pe o lungime de 193,5 Km. Pe teritoriul Romaniei, Dunarea se varsa in Marea Neagra prin cele trei brate Chilia, Sulina si Sfantul Gheorghe formand o delta vasta, declarata patrimoniu mondial UNESCO. Muntii Carpati formeaza un inel incomplet in centrul si nordul tarii oferind vizitatorului peisaje de vis .
De ce BUSTENI?
Buşteni este un mic oraş de munte în nordul judeţului Prahova, Muntenia, în centrul României. Este localizat pe Valea Prahovei, la poalele Munţilor Bucegi, care au altitudinea maximă de 2.505 m. Are o populaţie de 10.374 locuitori.
Altitudinea medie a oraşului Buşteni este de 850 m. Este una din cele mai populare staţiuni de munte, oferind panorame spectaculoase, o mulţime de oportunităţi şi activităţi de vacanţă, de la schi, la excursii montane. Situat la 135 km de Bucureşti, se întinde 7 km de-a lungul văii între "Vadul Cerbului" şi tunelul săpat în pintenul muntelui "Muchia Lungă".
Date geografice
Clima este specifică Culoarului Prahovean cu ierni blânde şi veri răcoroase.
Staţiunea, înconjurată de munţi, a fost în anul 1916 locul unor confruntări militare în timpul Primului Război Mondial. În vârful Munţilor Caraiman, la altitudinea de 2.291 m, veghează un monument comemorativ înalt de 25 m, Crucea Eroilor Neamului, construit între 1926 - 1928.
Obiective turistice
Pentru turiştii care nu caută neapărat drumeţiile montane, staţiunea oferă o bogată paletă de obiective turistice atât în interiorul ei:
• Casa scriitorului Cezar Petrescu- construită în 1918 arhitectură tradiţională .
• Castelul Cantacuzino - construit in anul 1910 de catre Gheorghe Cantacuzino;
• Biserica Domnească - construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, se remarcă prin arhitectura deosebită, dotările interioare icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tattarescu şi vechimea sa.
• Casa Româno-Franceză.
• Monumentul "Ultima Grenadă" - a fost ridicat în anul 1928 şi dedicat eroului "Caporal Vasile Muşat".
cât şi în exterior:
• Monumente naturale: Cascada Urlătoarea, Babele, Sfinxul, Grupul Bătrânilor etc.
• Rezervaţii naturale: Parcul Naţional Bucegi, Poiana Crucii, Babele etc.
Multe alte obiective turistice care merită vizitate se află în Sinaia Castelul Peleş , Mănăstirea Sinaia etc , Bran Castelul Bran , Râşnov, Braşov etc.
Busteni - "Poarta a Bucegilor"
Statiunea Busteni este asezata pe cursul superior al raului Prahova, la o altitudine medie de 850 m, intre muntii Bucegi si muntii Baiului. Orasul, situat la 135 km de Bucuresti, se intinde 7 km de-a lungul vaii intre "Vadul Cerbului" si tunelul sapat in pintenul muntelui "Muchia Lunga".
Clima specifica Culoarului Prahovean, cu ierni blande si veri racoroase, atmosfera relaxanta, aerul ozonat, maretia muntilor, bazele de agrement si unitatile de cazare moderne, atrag in Busteni an de an mii de turisti.
ASEZARE
Statiune de munte, de altitudine mijlocie 800 m , Busteni face parte dintre orasele de pe Valea Prahovei extrem de frecventate in toate sezoanele. Statiunea este asezata pe cursul superior al raului Prahova, la poalele Muntelui Caraiman. La Busteni, mai mult ca in oricare parte, Bucegii isi desfasoara in toata spendoarea neintrecuta lor frumusete: Piatra Arsa, Jepii Mari si Jepii Mici ornamentati cu tancuri si varfuri ascutite, Caraimanul cu monumentul inaltat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial, varful Costila supranumit "paradisul alpinistilor".
Climat:specific zonelor alpine, cu aer puternic ozonat
RELIEF
Este o statiune balneoclimaterica si de odihna, dar reprezinta in acelasi timp cel mai important punct de plecare in drumetiile si ascensiunile alpine in Masivul Bucegi, fiind cunoscut ca "Poarta a Bucegilor".
Amplasare : la 135 km de Bucuresti si 37 de Brasov.
Descriere geografica:
Strajuit de muntii Caraiman 2384 m si Costila 2489 m ,strabatut de apele raului Prahova,Busteni - vechi centru al turismului si al alpinismului romanesc - cunoscut ca "Poarta a Bucegilor" - reprezinta in acelasi timp cel mai important punct de plecare in drumetiile si ascensiunile alpine in masivul Bucegi.
La Busteni,mai mult ca in oricare parte,Bucegii isi desfasoara in toata spendoarea neintrecuta lor frumusete : Piatra Arsa,Jepii Mari si Jepii Mici ornamentati cu tancuri si varfuri ascutite,Caraimanul cu monumentul inaltat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial , varful Costila supranumit "paradisul alpinistilor" etc.
Altitudine: 800 - 950 m.
Climat: specific zonelor alpine,cu aer puternic ozonat.Temperatura medie anuala: 50C.
Cai de acces:
Rutiere: Bucuresti - Brasov pe DN1 E 60 dinspre Rasnov pe DN 73 A,jonctiune cu DN 1.
Feroviare: Gara Busteni,pe linia Bucuresti - Brasov.
Destinatie: odihna,sporturi de iarna,drumetii si excursii diferentiate in functie de varsta si preferinte.
Senzational : noi monumente pe platoul Bucegi !! ..
Babele si Sfinxul sunt cele mai vizitate monumente ale naturii, formate de-a lungul timpului datorita ploilor si eroziunii vantului.Foarte putini dintre miile de turisti care urca in fiecare an pe platoul Bucegi stiu, insa, ca aici exista multe alte forme si figuri care pot bucura ochiul..
Noile monumente ale naturii, descoperite de Gina"femeia muntelui" [ de 7 ani nu a mai coborat in oras] pe platoul masivului Bucegi se numesc :"Delfinul","Broasca","Gemenii", "Cainele", "Imparatul" sau "Soparla".
Sfatul Ginei :"oameni buni, nu scrijelati, nu rupeti, nu scrieti pe ele, lasati-le asa cum le-a dat mama natura.."
"Gemenii" reprezinta doua figuri de caini si se gasesc in spatele cabanei " Babele", "Delfinul" s-a format din eroziunea vantului si datorita ploilor pe partea din spate a Sfinxului iar "Broscuta cu puiul" poate fi admirata la circa 100 de metri in fata Sfinxului.Langa aceasta se afla "Soparla", iar langa "Baba Mare" troneaza "Imparatul", in timp ce "Cainele" poate fi vazut de pe poteca spre Vaeful Omu, la cateva sute de metri inainte de intrarea in Cerdac.O buna parte dintre aceste figuri pot fi admirate oricand, altele,insa, in functie de unghi, lumina si umbra.
Obiective turistice :
Babele - monument al naturii, format de-a lungul timpului datorita ploilor si eroziunii vantului.
Culme muntoasa in partea central-nordica a masivului Bucegi Carpatii Meridionali , cu directie N-S,intre Valea Jepilor, la E, si Valea Sugarilor, la V,constituita din conglomerate si gresii.Alt.max.:2.292 m vf.Baba Mare .
Important obiectiv turistic de la care se poate pleca spre Vf.Omu 2.505 m , spre izv. si pestera Ialomitei, spre Crucea de pe masivul Caraiman,spre cabanele Piatra Arsa si Varful cu Dor etc.
Sfinxul - monument al naturii, format de-a lungul timpului datorita ploilor si eroziunii vantului.
Stanca uriasa, singuratica, in M-tii Bucegi, alcatuita din conglomerate.Actiunea indelungata si combinata a agentilor modelatori vanturi, ploi,zapezi,inghet,
dezghet etc. a determinat o puternica erodare a acestuia , in urma careia a rezultat aspectul actual privita dinspre lateral stanca are infatisarea unui cap urias de om .Exista si unele ipoteze conform carora Sfinxul ar fi o stanca megalictica.
Crucea eroilor - de pe muntele Caraiman a fost ridicata in 1926-1928 si este inchinata eroilor cazuti in primul razboi mondial.Crucea are 33 m inaltime.
Noaptea este luminata.
Biserica Domneasca – ortodoxa, ctitorie a Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, ridicata in 1889.
Monumentul "Ultima grenada" - dedicat eroului Vasile Musat, cazut in primul razboi mondial, ridicat in 1928.Situat chiar in spatele garii Busteni.
Casa memoriala "Cezar Petrescu" - construita in stil romanesc, unde prozatorul a creat cea mai mare parte din opera sa, evoca viata si activitatea acestuia 1892 - 1961
Cascada Urlatoarea la 1 ˝ din Busteni
Imprejurimi :
Cabana Gura Diham -
Castelul Peles din Sinaia - ridicat din dorinta Regelui Carol I, de a avea la poalele Bucegilor resedinta sa de vara. Arhitectura exterioara se incadreaza predominant in stilul Renasterii germane, mai putin terasele dispuse in amfiteatru, cu fantani arteziene, balustrade, vaze si statui din marmura sculptate de italianul Romanelli din Florenta, caracteristice Renasterii italiene.
Manastirea Sinaia – ctitorita de spatarul Mihai Cantacuzino in anul 1695. Si astazi dupa trei sute de ani de existenta, Manastirea Sinaia continua sa vegheze orasul care-i poarta numele si al carui simbol spiritual este.
Castelul Bran – construit in 1378 ca resedinta regala; azi muzeu de istorie si arta medievala.
Partii de schi
Partia Kalinderu
Partia Kalinderu este, in acest moment, una dintre cele mai moderne din tara. Lungimea partiei, destinata agrementului, concursurilor si competitiilor sportive, este de 1.500 de metri, cu o panta medie de 37 la suta si o latime de 40 de metri.
Partia Kalinderu din Busteni
Partia este prevazuta cu doua variante de sosire, una pentru incepatori, iar cealalta pentru avansati. La inceputul lunii august 2004 va fi dat in folosinta primul telescaun "Star Treck" si sistemul de producere a zapezii artificiale pentru traseul Busteni - Valea Alba - Kalinderu.
Primul telescaun din Romania de tip monocablu debraiabil cu patru locuri acoperite, cu o capacitate de transport de 1.200 de persoane pe ora, la o viteza maxima de 5 metri pe secunda.
Sorica Azuga - 2100m lungime, 50m latime, altitudine 1539m, diferenta de nivel 561m, dificultate medie, inclinatie 29%, omologata FIS cu instalatie de iluminat nocturn pe o lungime de 700m. Partia se afla la 7 km distanta de Busteni
La Busteni se va da in folosinta partia Boncu - Poiana Calinderului in ianuarie 2004. Exista o instalatie pe cablu ”TELE-GONDOLE” - 4 locuri cu cabina inchisa si cu scaune incalzite.
Statiunea este situata pe Valea Prahovei in jud. Prahova la poalele Muntilor Caraiman, la o altitudine 900 m. Pe timp de iarna sunt amenajate pârtii de schi pentru începători si avansati. Sezonul de iarna dureaza din decembrie pana in aprilie si este o locatie foarte potrivita pentru iubitorii de schi extrem. Pe timp de vara statiunea este cunoscuta ca punct de plecare pe traseele montane spre Babele si spre Sfinx.
ATRACTII TURISTICE
Apropiate de piscul Omu 2005 m din muntii Bucegi, Sfinxul - imensa stanca a carei forma sugereaza profilul uman, si Babele 2026 m - stanci muntoase pe care eroziunea naturala le-a modelat in forme rotunjite, asemenea figurilor unor femei batrane - fac parte din monumentele naturale ale Romaniei.
Monumentul "Crucea", inaltat la 1700 de metri altitudine, domina statiunea si reprezinta unul din obiectivele turistice cele mai cautate, locul oferind o frumoasa vedere panoramica asupra muntilor din imprejurimi, in special inspre piscurile "Gemenele".
Amatorii de schi dispun de mai multe piste cu diverse grade de dificultate: "Valea Cerbului", "Cabana Babele", "Cabana Omului", "Costila Caraiman", "Piatra Arsa", "Silva", "Cocora", "Boncu".
- Limite Geografice Muntii Bucegi:
- Est: Valea Prahovei separa Muntii Bucegi de Muntii Baiului
- Nord: Valea Cerbului si Valea Glajariei separa Muntii Bucegi de Muntii Diham si mai distant, Muntii Postavarul
- Vest: Pasajul Bran, Rucar si Muntii Leaota separati de Bucegi de Valea Bratei .
- Sud: Bucegii se extind pana intalnesc Subcarpatii si Masivul Gurguiatu.
Statiunile Azuga si Busteni sunt recomandate pentru tratament de recuperare anemie, astenie nervoasă .
Asezarea Busteni a fost fondata in jurul Cabanei Salonul de Piatra, in secolul 17.
Excursii Montane pe trasee marcate Cascada Urlatoarea , Platoul Bucegi - Jepi, Monumentul Eroilor, Costila, Varful si Cabana Omu 2,505 m .
Gen istoric
Busteni, Oras in centrul Romaniei in judetul Prahova , situat pe raul Prahova, la poalele Masivului Caraiman din Muntii Bucegi Carpatii Meridionali . Orasul Busteni este situat la o altitudine ce variaza intre 830 si 900 m, la 75 de km spre NV de Ploiesti resedinta judetului Prahova si la 135 de km de Bucuresti. Orasul Busteni are o populatie de 18.619 locuitori la 1 iulie 2000 .
Statiune de odihna si tratament accesibila in toate anotimpurile, Busteniul s-a dezvoltat incepand cu a doua jumatate a secolului XIX. Climatul tonic si stimulativ din Busteni, cu aer curat si ozonat, bogat in radiatii ultra violete este recomandat pentru tratamentul neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slabite, pentru recuperarea ulterioara suprasolicitarilor fizice sau intelectuale, pentru tratamantul rahitismului si a problemelor de crestere a copiilor, in convalescente, etc.
Temperatura medie anuala a orasului Busteni este in jur de 6°C. In Orasul Busteni verile sunt racoroase media din iulie este de doar 15,5°C iar iernile la poalele bucegilor sunt geroase cu o medie a temperaturii in luna ianuarie de -5°C . Umiditatea din Busteni este ridicata media anuala de 80% , nebulozitatea moderata, precipitatiile abundente in jur de 900 mm anual iar presiunea aerului relativ scazuta.
In orasul Busteni exista numeroase izvoare cu ape minerale clorate, cu iod, sodice, cu calciu, cu magneziu, carbogazoase, hipotonice au fost captate inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea. in 2002 - munte au sapat dupa un izvor de apa plata langa Valea Spumoasa.... in primavara dupa zeci de tone de piatra scoasa... a SECAT : Instalatii pentru bai cu plante, bai cu dioxid de carbon, pentru electroterapie, hidroterapie, masaj, etc.
Busteni este punct de plecare pentru excursii in muntii inconjuratori, ce contin numeroase ciudatenii ale naturii: Busteni Babele - forme modelate de vant in Masivul Bucegi, Sfinxul - rezultatul actiunii combinate a vantului, ploii si zapezii, chei si pesteri, etc. Statiunea Busteni a fost legata de platoul Muntilor Bucegi printr-un funicular inaugurat la 11 august 1978. Exista numeroase partii de schi.
Casa Memoriala Cezar Petrescu
Gara. Casa memoriala a scritorului Cezar Petrescu din Busteni 1892-1961 ; biserica. In varful Masivului Caraiman, la 2484 m altitudine se afla un monument in forma de cruce, facut din otel, inalt de 33 de metri, construit intre 1926-1928 in onoarea celor cazuti pentru tara pe campurile de lupta in primul razboi mondial. In busteni a existati si o gradina zoologica cu animale ce traiesc in Carpati ursi, caprioare, capre negre, etc