Ce este asigurarea de locuinta obligatorie?
Este o asigurare imobiliara standard, de baza, impotriva dezastrelor naturale.
Polita de asigurare acopera pagubele provocate de unul dintre urmatoarele trei evenimente: inundatii, alunecari de teren si cutremure.
Politele de asigurare vor fi emise de o societate de asigurare nou infiintata numita Pool-ul Asiguratorilor Impotriva Dezastrelor (prescurtat PAID). Aceasta este o societate pe actiuni si are drept actionare 13 companii de asigurare private:
- ASTRA Asigurari
- CLAL Romania
- GROUPAMA
- ABC Asigurari
- ARDAF
- CARPATICA Asigurari
- CERTASIG
- CITY Insurance
- CREDIT Europe Asigurari
- EUROINS
- GENERALI
- GRAWE
- UNIQA
Doar firmele care intra in actionariatul PAID au dreptul de a comercializa politele pentru asigurarea obligatorie de locuinta.
Asigurarile obligatorii sunt standard. In functie de materialele din care sunt construite, imobilele sunt impartite in doua tipuri: imobile de tip A si imobile de tip B.
Imobilele de tip A sunt constructii cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Imobilele de tip B sunt constructii cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Nu se poate alege un tip de asigurare sau altul. In functie de tipul locuintei este obligatorie incheierea politei de asigurare aferenta.
Persoanele care sunt proprietarele mai multor imobile trebuie sa incheie cate o polita de asigurare pentru fiecare imobil in parte.
Indiferent de valoarea imobilului, suma asigurata este de 20.000 EURO pentru imobilele de tip A, si respectiv 10.000 EURO pentru cele de tip B.
In completare se recomanda o asigurare de locuinta facultativa pentru ca intreaga valoare a imobilului sa fie acoperita.
Rolul si necesitatea asigurarii de locuinta impotriva dezastrelor naturale
Calamitatile naturale precum inundatiile, alunecarile de teren sau cutremurele pun in pericol agoniseala de o viata a multor oameni. Acestea pot distruge complet o locuinta, un sat sau o regiune a tarii.
In cazul producerii unui dezastru natural, statul nu dispune de fondurile necesare pentru refacerea in totalitate a bunurilor distruse. Aceasta reforma este o masura sociala care are rolul de a oferi o protectie minima proprietarilor de locuinte din mediul rural si urban.
Datorita anomaliilor climatice si pagubelor provocate de inundatii, alunecari de teren si cutremure naturale care au avut loc in ultimul timp este de la sine inteleasa necesitatea unei asigurari impotriva dezastrelor naturale.
Producerea unui seism, precum cel din anul 1977, ar genera pagube estimate la peste 14 miliarde EURO.
Asigurarea locuintei impotriva dezastrelor naturale devine obligatorie pentru cele peste 8 milioane de imobile din Romania (prin legea 260/2008).
Cat costa asigurarea obligatorie?
Asigurarea obligatorie va costa 20 EURO/an pentru imobilele de tip A si 10 EURO/an pentru imobilele de tip B.
Persoane scutite: persoanele care beneficiaza de ajutor social vor fi scutite de plata primei de asigurare si primaria de care apartin va suporta costul asigurarii.
Sanctiuni
Aceasta asigurare va fi obligatorie, iar cine nu isi asigura locuinta impotriva dezastrelor naturale va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 100 si 500 RON.
Este o reforma din care poti castiga si TU!
Este o reforma in domeniul asigurarilor, o schimbare pentru romani si in acelasi timp este o sansa unica pentru agenti.
Intr-o perioada scurta, de cateva luni de zile, agentii vor incheia asigurari la peste 8 milioane de locuinte! Adica, intr-o perioada scurta, de cateva luni de zile se vor castiga sume importante de bani.
0)
{ if(!is_fixed) make_fix(); is_fixed = true; }
oot = jQuery('#oferta_div').offset().top;
if(st < oot)
{ if(is_fixed) un_fix(); is_fixed = false; }
bmax = jQuery('#site_bottom_div').outerHeight();
if(sb < bmax)
{ jQuery('#oferta_filters_div').css('bottom', bmax - sb + 15 + 'px'); }
}
jQuery(document).ready(function() {
if(isMobileWidth(1200))
jQuery(window).scroll(scrollHandler);
});
function make_fix()
{
jQuery('#oferta_filters_div').addClass('_fixed');
left = jQuery('#oferta_div').offset().left;
jQuery('#oferta_filters_div').css('left', left + 'px');
jQuery('#oferta_filters_div').css('top', 'auto');
jQuery('#oferta_filters_div').css('bottom', '10px');
jQuery('#oferta_filters_dum').css('display', 'block');
}
function un_fix(where)
{
jQuery('#oferta_filters_div').removeClass('_fixed');
jQuery('#oferta_filters_div').css('left', 'auto');
jQuery('#oferta_filters_div').css('top', 'auto');
jQuery('#oferta_filters_div').css('bottom', 'auto');
jQuery('#oferta_filters_dum').css('display', 'none');
}