Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor impun o serie de conditii care pot duce la anularea politei. Cei care si-au construit locuinta fara autorizatie de constructie risca sa ramana fara nici un ban.
Asigurarea obligatorie a locuintei va fi o datorie pentru toti romanii incepand de anul viitor, dar nu toti cei care vor plati pot fi siguri ca vor primi si despagubiri. Normele CSA impuna ca "persoanele care au asigurare obligatorie pentru casa, dar care si-au facut modificari in locuinta, fara autorizatie de la primarie, risca sa nu isi poata primi despagubirea in caz de cutremur".
Cei care si-au construit casa fara autorizatie de constructie au si mai putine sanse sa primeasca banii in cazul unei avarii desi vor fi obligati sa cotizeze, informeaza Cotidianul.
Suma asigurata se micsoreaza dupa fiecare dauna, cu banii platiti pentru despagurbire, iar asigurarea continua doar cu suma ramasa. De asigurarea obligatorie nu sunt scutiti nici cei care au deja asigurari facultative.
De la 1 ianuarie 2010 toate persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa plateasca asigurarea obligatorie pentru fiecare proprietate imobiliara, sub amenintarea unei amenzi de la 100 la 500 de lei, in cazul in care evita sa plateasca.
Dintre cele 8,4 milioane de locuinte din Romania, 60-70% sunt construite cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn (tip A) si prima anuala obligatorie va fi de 20 euro, cu un plafon maxim de despagubire de 20.000 de euro. Pentru cere de tip B, construite din caramida nearsa, prima va fi de 10 euro/an si, in caz de daune, pot primi maxim 10.000 de euro.