Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC), sistemul este pregătit pentru aplicarea prevederilor cuprinse în actul legislativ.
În aceeaşi perioadă a anului trecut, Există norme de calcul şi pentru un apartament
Un alt motiv de îngrijorare legat de intrarea în vigoare a legii certificatului energetic ţinea de inexistenţa unor norme de calcul adecvate pentru auditarea unui singur apartament dintr-un bloc. Potrivit preşedintelui AAEC, în momentul de faţă această problemă a fost înlăturată, existând programe potrivite pentru eliberarea unui certificat energetic pentru un singur apartament. Există însă şi voci care au încă îndoieli în această privinţă. „Sistemul este şi nu este pregătit. Programele de calcul computerizate (sunt vreo două-trei) încă nu sunt agrementate oficial. Sunt două normative de calcul – pentru apartamente şi pentru o construcţie în ansamblu. Normativul de bază a fost conceput pentru imobilul în ansamblu. Pentru apartamente s-a făcut un fel de adaptare, dar premisele teoretice nu pot fi aceleaşi…”, subliniază Cristian Popescu-Ialomiţa, unul dintre auditorii acreditaţi pe Bucureşti.
Costurile vor fi dictate de piaţă
Dincolo de aspectele tehnice ale noii legi, unul dintre obstacolele pe care piaţa imobiliară le va avea de depăşit de la 1 ianuarie ţine de gradul de informare a populaţiei în această privinţă. Potrivit lui Cristian Popescu-Ialomiţa, în momentul de faţă proprietarii de nu vor fi foarte mari – ele vor varia în funcţie de suprafaţa locuinţei, de complexitatea lucrării şi, nu în ultimul rând, de tariful perceput de fiecare auditor în parte.
Autor Adriana Dragusin
Articol preluat din *****