Ne face placere sa va recomandam modul de plantare pentru bulbii de lalele, zambile si narcise.
Caracteristicile solului
Pentru lalele si zambile este bine sa alegi un teren aflat intr-o zona insorita si calduroasa. De asemenea, substratul recomandat trebuie sa fie unul nisipos si usor, pentru a drena apa de ploaie din perioada rece. Pamantul greu retine apa, ducand astfel la putrezirea radacinilor.
Nu este recomandata udarea intentionata a pamantului cu bulbi decat in cazul toamnelor foarte uscate. In iernile geroase, suprafata plantata va fi acoperita cu un strat de frunze uscate pentru a proteja bulbii de inghet. Primavara, acest strat va fi indepartat, iar terenul curatat.
Plantarea
Lalele
Se vor realiza randuri la o distanta de 15-25 cm intre ele in functie de efectul vizual dorit. Este bine ca gropile pentru plantare sa fie sapate manual, cu ajutorul uneltelor de mana, la o distanta de 15-20 cm una de cealalta pe lungimea unui rand. De obicei, gropile vor avea adancimea de trei ori mai mare decat lugimea bulbului. In cazul in care in zona in care locuiesti iernile sunt aspre, sapa o groapa de 4 ori mai mare decat bulbul. Pentru bulbii de lalele din pachete se recomanda deci o adancime de 10 – 15 cm.
Zambile
Pentru plantarea zambilelor se vor sapa santulete cu o adancime de 8-15 cm, la o distanta laterala de 10-20 de cm. Bulbii vor fi asezati in stratul de pamant la o distanta de 15 cm departare de urmatorul.
Narcise
Spre deosebire de lalele si zambile, narcisele sunt mai rezistente si mai putin pretentioase la conditiile de mediu sau la calitatea solului. Acestea se dezvolta la fel de bine pe un teren umbros sau insorit, intr-un substrat nisipos sau greu. La plantare se va respecta o distanta de 15 cm intre randuri si de 10-15 cm intre fiecare exemplar. Bulbii au nevoie de o groapa de 7-15 cm adancime.
Pentru persoanele cu pielea sensibila, recomandam ca la manipularea bulbilor sa se foloseasca manusi de gradina pentru a nu suferi iritatii temporare minore.