POLIFENOLII: PROTECTIA DE CARE AVEM NEVOIE
Grupul de fitonutrienţi care oferă posibilităţi de protecţie include polifenolii. Aceştia sunt compuşi naturali conţinuţi in cantităţi importante de unele super-fructe si care au importante proprietăţi de protecţie. Aceşti nutrienţi speciali protectivi joaca un rol unic in biochimia corpului, rol pe care nici un alt nutrient nu îl poate juca.
Diferite cercetări stiinţifice arata ca, atunci când aceşti polifenoli sunt absenţi sau carenţi in dietele noastre, procesele de îmbătrânire sunt acceleraţi si cresc riscurile pentru sănătatea noastră. Din contra, atunci când sunt din abundenta, îmbătrânirea încetineşte si sănătatea se îmbunătăţeşte.
TRAVERSAREA BARIEREI HEMATO-ENCEFALICE:
Unul din aspectele unice ale polifenolilor conţinuţi in super-fructe este capacitatea lor de a traversa bariera hemato-encefalic si de a intra in zona creierului pentru a proteja celulele cerebrale de eventuale deteriorări si pentru a menţine funcţia lor cruciala. Fiind unul din organele cu activitate intensa in organism, creierul este in mod natural supus unui risc mai ridicat de atac din partea proceselor oxidative si infamatorii. Modificări ale ţesutului cerebral si declinul succesiv al funcţiei cognitive au fost de-a lungul timpului asociate conţinutului ridicat de grăsimi si zahar din dieta “industrializata”. Din contra, printr-un consum ridicat de alimente care conţin polifenoli a reieşit ca se poate inversa aceasta tendinţa, protejând creierul de acele modificări.
Doua studii ştiinţifice recente au făcut mai multa lumina in acest domeniu:
Primul dintre acestea, publicat in decembrie 2008 vine de la Alzheimer’s Disease Research center al Karolinska Institute din Suedia. A demonstrat ca o alimentaţie bogata in grăsimi, zahar si colesterol (după modelul dietei “industriale” moderne fast food) conduce la schimbări in creier similare celor care se întâlnesc la pacienţii care suferă de Alzheimer. “Toate tipurile de alimente care conţin multe grăsimi, zahar si colesterol, este posibil ca sa duca la aceleaşi consecinţe negative”, a comentat autoarea studiului Susanne Akterin. “Considerând faptul ca nu exista in realitate un tratament medicamentos eficient pentru aceasta boala teribila, prevenirea ei ar fi fără îndoiala cel mai bun lucru.”
Al doilea studiu a arătat ca fructele bogate in polifenoli par sa ofere o protecţie contra aspectelor menţionate mai sus. In apariţia din ianuarie 2008 a Journal of Food Science, cercetători coreeni au arătat ca unii polifenoli sunt in măsura sa determine o reducere a simptomelor asociate bolii Alzheimer si altor forme de dementa datorita stresului oxidativ al celulelor si ţesutului cerebral. “Studiul demonstrează ca antioxidanţii prezenţi in fructele si legumele consumate in Statele
Unite si in Coreea au protejat neuronii de stresul oxidativ”, au conchis cercetătorii.
Aceste studii adăuga date importante celor provenite din diferite studii precedente confirmând faptul ca polifenolii extraşi din fructe nu numai ca ajuta la protecţia celulelor si a ţesuturilor cerebrale contra bolii Alzheimer, favorizând deci sănătatea cognitiva, dar mai sprijină si sănătatea inimii, a prostatei, a plămânilor si a articulaţiilor. Iată in cele ce urmează si alte exemple.
POLIFENOLI I SPECIFICI SI ACTIUNEA LOR SPECIFICA:
RODIA
Un studiu israelian, publicat in revista clinical nutrition, a demonstrat ca un consum zilnic de suc de rodie a fost in măsura sa protejeze sistemul cardiovascular de îngroşarea arterelor si sa reducă oxidarea colesterolului cu minim 50%. Un studiu din 2005 publicat in american Journal of cardiology, a prezentat date care vin in sprijinul faptului ca un pahar de suc de rodie băut in fiecare zi poate îmbunătăţi circulaţia sanguina la bărbaţi şi femei care au boli coronariene.
Puterea rodiei este legata de conţinutul in polifenoli, in special o subclasa din aceştia, nişte compuşi
denumiţi punicalagine.
CEAIUL VERDE
S-a demonstrat ca polifenolii din ceaiul verde protejează celulele creierului, ale sânului si ale prostatei. Un studiu din 2007, publicat in revista current neuropharmacology,
afirma ca familia de polifenoli din ceaiul verde, cunoscute drept catechine, si dintre acestea in special epigalocatechina 3 galat (EGCG) a arătat ca stopează leziunile neuronale cauzate microgliilor, asociate cu avansarea bolii Alzheimer.
Un alt studiu, publicat in Journal of nutritional Biochemistry in aprilie 2008, reconfirmă importanţa catechinelor specifice care inhiba reacţiile biochimice cerebrale nedorite care duc la apariţia bolii Alzheimer.
In publicaţia din ianuarie 2007 a Breast cancer Research este pusa in evidenta importanta polifenolilor din ceaiul verde, arătând o reducere considerabila cu 20% a riscului de cancer la sân pentru cine consuma mari cantităţi de ceai verde – confirmând ca EGCG ar f polifenolul cu cel mai mare efect.
Un studiu din anul 2007, publicat in annals of the Royal college of surgeon,
a demonstrat, ca pentru sănătatea prostatei, polifenolii din ceaiul verde au puterea
de a “reduce creşterea tumorii primare si sa inhibe
metastazele” din ţesutul prostatei.
ACAI
Fructele de acei de curând au întrunit consensul lumii ştiinţifice ca fiind o sursa de puternici antioxidanţi. Detalii analitice publicate in Journal of Agricultural Food Chemistry au demonstrat ca puterea antioxidanta a acestor fructe este data de conţinutul lor in polifenoli, in special antocianine si cianidine.
Tre, sursa bogata in polifenoli, este o esenţa nutriţionala bioactiva – un amestec pur din trei dintre ingredientele cele mai bogate prezente in natura: Rodie, Acai si Ceai Verde.
Fitonutrienţii prezenţi din abundenta in super-fructele din care este produs Tre se alătura Infox-ului, un amestec exclusiv din fructe închise la culoare – suc de struguri albi, afin american gigant, fructe de soc, afine roşii, coacăze negre, struguri negri, si afine negre. Acest amestec unic mai este fortificat cu alţi doi antioxidanţi puternici: resveratrol si acid alfa-lipoic. Tre furnizează densitatea si diversitatea nutriţionala de care organismul vostru are nevoie, respectând întotdeauna proiectul naturii.
VALORILE NUTRITIONALE ALE LUI TRE
Resveratrol cuantificat in 500mcg.
1 uncie* de TRE are un conţinut de resveratrol care echivalează cu 1-2 pahare de vin roşu.
Acidul alfa-lipoic cuantificat in 20mg.
1 uncie* de TRE are un conţinut de acid alfa-lipoic care echivalează cu mai bine de 180g de spanac!
Valoarea ORAC calculata in 750 TE pe uncie.
Mai bine de 3 ori si jumătate puterea antioxidanta a sucului de portocale!
POLIFENOLII DIN FRUCTELE CU BACE (BOBITE)
Fructele cu bobite închise la culoare sunt de mult timp cunoscute ca fiind printre cele mai bune alimente din punct de vedere al protecţiei. Familia polifenolilor din care fac parte favonoidele si antocianinele care sunt prezente in afinele si coacăzele negre, s-a demonstrat printru-un studiu publicat in august 2007 in Journal of nutrition, ca sunt de mare ajutor in lupta contra inflamaţiei cronice si a bolilor legate de aceasta cum ar fi diabet, boli neurodegenerative si unele tipuri de cancer.
Revista medicala Free Radical Biology and Medicine a arătat ca favonoidele conţinute in
afinul american gigant nu doar aveau un rol de protecţie pentru ţesutul cerebral, dar ajutau si la
funcţia memoriei .
Fructele de soc au demonstrat ca au proprietaţi antivirale pe lângă capacitatea de a întării
sistemul imunitar. Afinele roşii conţin un alt grup de polifenoli cunoscute sub numele de proantocianine. Tocmai acestea din urma au fost asociate capacitaţii afinelor roşii, de a reduce infecţiile cailor urinare.
POLIFENOLII DIN STRUGURI NEGRI
Polifenolii din strugurii negrii includ favonoide, antocianine, catechine si resveratrol. In publicaţia din octombrie 2005 a Journal of nutrition se arata ca polifenolii din strugurii negri sunt legaţi strâns de sănătatea inimii.
Publicaţia din luna martie 2008 a agriculture Research arata ca strugurii negri ajuta pe
bolnavii de diabet de tip 1.
De asemenea in revista nutrition se declara ca strugurii roşii pot reduce îmbătrânirea creierului.
Resveratrolul, este “steaua” polifenolilor conţinuţi in strugurii negri, a fost asociat sănătăţii inimii,
protecţiei sănătăţii cognitive, reducerii greutăţii si încetinirii sau inversării unor procese de îmbătrânire pe lângă prelungirea duratei vieţii.
ORIGINI STRAVECHI
Combinând străvechile cunoştinţe din zona Mediteranei, din Amazonia si din Orient s-a născut Tre,formulat pe o baza de Rodie, Acai si Ceai verde. Din cele mai îndepărtate colturi ale lumii, aceste ingrediente incredibile poarta cu ele bogate tradiţii de sănătate.
RODIA: cunoscuta ca si fructul miraculos al Mediteranei, rodia a fost printre primele plante cultivate de către oameni acum mai bine de 4000 de ani. Venerata de culturile antice, rodia era considerata un fruct al zeilor, si era asociata naşterii si vieţii eterne.
Ca simbol de adeziune la principii morale, rodia a fost citata in Vechiul Testament din Biblie (cărţile Exodului si ale Regilor) si a înfrumuseţat mormintele egiptene. De secole, legătura sa cu sănătatea si vitalitatea a dus la poziţionarea unei imagini cu o rodie pe stema Royal college of Physicians (Regatul Unit), unde este prezenta si in ziua de astăzi.
ACAI: din câmpiile aluvionare din Brazilia, trăgându-si seva din pamântul hrănitor al Amazoniei, fructele de Acai fac parte din cultura oamenilor de mii de ani. Timp de secole, triburile indigene, inclusiv cele Amazoniene, au folosit aceste fructe pentru a creste energia, forţa si vitalitatea. Legendele locale descriu puterile incredibile de întărire si se vindecare ale fructelor de Acai, atunci când războinicii mâncau aceste fructe înainte si după bătălie. Nu trebuie sa ne miram ca timp de sute de ani, planta de acai a fost numita “arborele vieţii”.
CEAIUL VERDE: Recunoscut ca un ingredient miraculos si datator de sănătate din orient, ceaiul face parte din cultura umana de circa 5000 ani. A fost folosit si s-a scris despre el pentru prima data in 2750 A.C.. A fost folosit ca si ceai ceremonial si ca planta medicinala. In culturile antice ceaiul verde era considerat ca având puteri unice care acţionau pe căile energetice ale corpului,protejând persoanele de forţele râului si promovând o viata îndelungata si liniştită. Se credea ca energia, atenţia, luciditatea mentala si înţelepciunea ar efectele benefice date de acest ceai.