In ultimele secole, stiinta s-a implicat in cautarea acelui ceva ce exista in alimente ce poate stimula energia si vitalitatea, atunci cand este prezent, sau duce la aparitia oboselii si la lipsa de energie, atunci cand nu este prezent. Pana nu demult atitudinea cercetatorilor
era indreptata spre observarea din perspectiva farmaceutica a compozitiei substantelor individuale: practic se cauta ceva unic si specific care facea “magia” in cauza. Dupa decenii de incercari esuate, un lucru a devenit evident, acela ca nu este “doar un singur compus”. In realitate, interactiunile dintre alimentele integrale, nutrientii continuti in acestea si celulele, tesuturile, organele si sistemele ce formeaza corpul uman sunt ca un mecanism foarte complex si sinergic, in care interactioneaza un intreg ansamblu de factori interdependenti intre ei.Aceasta noua paradigma, rezultatata dintr-o schimbare a modului de gandire, apare din ce in ce mai des in cele mai prestigioase reviste stiintifice internationale. Chiar daca mai este un drum lung de parcurs, aceasta noua atitudine deja face ca oamenii sa aiba un control mai mare asupra starii lor de sanatate.
Alimentele sprijina energia si vitalitatea!
Nu este nici un dubiu asupra faptului ca unele alimente pot sa ajute la cresterea nivelului de energie si vitalitate. Este atat de simplu! Acesta este motivul pentru care din ce in ce
mai multi profesionisti din sanatate recomanda consumarea unor cantitati mai mari din
unele tipuri de alimente si evitarea altora.
Tipurile de alimente recomandate pentru un consum mai mare sunt cele despre care auzim vorbindu-se de ani de zile: fructele, legumele, cerealele integrale si pestele sunt
cele aflate in topul recomandarilor. Ceea ce ni se spune despre importanta acestor alimen-
te integrale si a nutrientilor pe care acestea ii furnizeaza, subliniaza si mai mult schimbarea
modului de a gandi. Intradevar, se clarifica nu doar alimentele pe care ar trebui sa le con
sumam cat si nutrientii care sunt furnizati de acestea si ce rol au, iar in aceasta lista se afla
carotenoizii, acizii grasi omega-3, polifenolii, compusii din crucifere si altele.
Carotenoizii si Acizii Grasi Omega-3 sunt cei mai puternici nutrienti.
Multe publicatii stiintifice isi canalizeaza o atentie crescuta asupra importantei acestor
grupe de nutrienti din alimente integrale. In mod special, asupra carotenoizilor si asupra
acizilor grasi omega-3.
Mesajul pe care toata lumea il primeste din toate aceste lucrari este acela ca este fun damental sa se garanteze o cat mai mare diversitate din acesti nutrienti in alimentatia cotidiana, decat sa se consume cativa nutrienti izolati.