Spre deosebire de luna iunie, în iulie tendința de scumpire a fost resimțită și în marile orașe.
Ne aflăm în plin sezon estival, perioada tradițională a concediilor, în vreme ce piața locuințelor se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește obținerea finanțărilor, din două direcții: majorarea avansurilor pentru creditele ipotecare standard și epuizarea treptată a fondurilor pentru programul Prima Casă. În ultima lună, majorarea pretențiilor vânzătorilor de apartamente relevă însă optimismul acestora.
Astfel, la nici trei luni de la intrarea în vigoare a legii dării în plată, piața rezidențială autohtonă tinde să revină pe un făgaș ascendent al prețurilor. În luna iulie, (noi și vechi), de la 1.020 la 1.035 de euro pe metru pătrat. Spre deosebire de luna precedentă, această tendință se resimte și în marile orașe ale țării, inclusiv în București. Față de perioada similară a anului trecut, prețurile actuale sunt, per ansamblu, cu 9,6% mai ridicate.
București:
După o scădere de 2,8% consemnată luna trecută, prețurile din Capitală au revenit pe creștere, cu un plus de 3,4% în iulie, de la 1.094 la 1.131 de euro pe metru pătrat util (valoare cu 5% mai mare decât cea din vara lui 2015). Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,8% în ultimele 31 de zile (de la 1.068 la 1.059 de euro pe metru pătrat util), astfel că evoluția ascendentă a fost dictată în mod exclusiv de segmentul locuințelor noi – acestea s-au apreciat cu 5,6%, de la 1.110 la 1.172 de euro pe metru pătrat.
Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, suma medie solicitată de vânzători a scăzut ușor, cu 0,2% mai exact, de la 900 la 898 de euro pe metru pătrat util; față de perioada similară a anului trecut, valoarea actuală este cu 3,5% mai mare. În ultima lună, apartamentele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,4% (de la 903 la 899 de euro pe metru pătrat), însă cele noi s-au scumpit cu 0,7% (de la 888 la 894 de euro pe metru pătrat).