MARTOLI INVEST ...
NoutatiCRB sau CENTRALA RISCURILOR BANCARE
- 1. Ce este Centrala Riscurilor Bancare CRB ?
- Centrala Riscurilor Bancare este o bază de date care conţine informaţii referitoare la datele de identificare ale debitorilor, la creditele acordate acestora şi angajamentele asumate în numele lor în lei sau în valută de către fiecare instituţie de credit, precum şi la fraudele cu carduri produse de către posesori. CRB gestionează în numele Băncii Naţionale a României aceste informaţii, într-un cadru strict reglementat şi în condiţiile păstrării secretului bancar.
- 2. Unde funcţionează Centrala Riscurilor Bancare? Care este cadrul legal în baza căruia funcţionează aceasta?
- CRB funcţionează la Banca Naţională a României, în baza:
- privind organizarea şi funcţionarea la BNR a Centralei Riscurilor Bancare, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 739 din 16.08.2004, modificat de fără a se preciza identitatea instituţiilor de credit care au raportat aceste informaţii. Petenţii, persoane fizice/juridice pot obţine, în urma solicitării scrise conform celor menţionate la pct. 12 , un raport în care sunt specificate informaţiile de risc bancar şi denumirea instituţiilor de credit care au raportat aceste informaţii.
- 15. În baza de date a Centralei Riscurilor Bancare există informaţii raportate de către lichidatorii desemnaţi de tribunal pentru gestionarea băncilor în faliment?
- Da. În baza de date a CRB sunt informaţii raportate de către lichidatorii desemnaţi de tribunal pentru gestionarea băncilor în faliment, şi anume: Banca de Investiţii şi Dezvoltare S.A., Banca Internaţională a Religiilor S.A., Banca Română de Scont S.A., Banca Turco-Română S.A., Banca Columna S.A. şi Nova Bank S.A.
- 16. Centrala Riscurilor Bancare este singura bază de date referitoare la credite şi sume restante provenite din întârzierea sau neplata ratelor unui credit?
- Nu. Biroul de Credit S.A. la care acţionari sunt o parte din instituţiile de credit monitorizează informaţiile despre creditele acordate persoanelor fizice.
- 17. Există structuri similare Centralei Riscurilor Bancare în Europa?
- Da. În Europa există Registrul Central al Creditelor în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Spania etc. Sistemele din aceste ţări funcţionează în băncile centrale, în baza unor principii general acceptate pe plan internaţional.
te de instituţiile de credit şi este actualizat on-line.
Mai multe informatii