Instaleaza gratuit aplicatia pentru Android
Toate categoriile
  • Toata tara
    CAUTA

    BIROU DE MEDIAT...

    Noutati


    De la 1 februarie, pentru a putea ajunge in fata judecatorului, reclamantii trebuie sa treaca mai intai pe la mediator

    De la 1 februarie, pentru a putea ajunge in fata judecatorului, reclamantii trebuie sa treaca mai intai pe la mediator

    Incepand din prima zi a lunii viitoare, instantele de judecata nu vor mai accepta inregistrarea actiunilor daca reclamantii nu fac fac dovada ca au beneficiat de informare cu privire la posibilitatea rezolvarii pe cale amiabila a conflictelor.

    Fie ca intentionati sa divortati, fie aveti un conflict de munca sau cu un vecin si trebuie sa va adresati instantelor de judecata este bine sa stiti ca, de la 1 februarie a.c., veti putea transa disputa cu ajutorul justitiei numai dupa o vizita obligatorie la un mediator autorizat. Cu incepere din luna februarie, actiunile vor fi inregistrate la Instante numai dupa prezentarea documentelor care atesta ca reclamantii au fost informati de catre mediatori autorizati cu privire la posibilitatea stingerii conflictelor pe cale amiabila, prin procedura medierii.

    Procedura informarii privind medierea a devenit obligatorie pentru parti inca de anul trecut, din luna octombrie, dar neefectuarea acesteia nu limita accesul la actul de justitie. Ulterior, Ordonanta de Urgenta a Guvernului, numarul 90/ 12.12.2012 a corelat prevederile Legii Medierii cu cele ale noului Cod de Procedura Civila, care va intra in vigoare la data de 1 februarie 2013, si pe cale de consecinta, instantele vor respinge orice actiune pentru care nu s-a indeplinit procedura informarii privind medierea, aplicand sanctiunea inadmisibilitatii.

    ”Informarea este gratuita, partilor prezentandu-li-se notiunea de mediere, drepturile lor, avantajele medierii, rolul mediatorului. Numai in urma acestei sedinte de informare partile vor decide daca urmeaza calea medierii pentru rezolvarea conflictului sau vor merge mai departe, in instanta. In cazul in care partile aleg medierea, vor incheia un contract de mediere, iar daca opteaza pentru judecata, mediatorul le va elibera actele cu care se va putea face dovada, la instanta, ca a fost indeplinita procedura”, a precizat Anca Simona Cinepa, presedintele Camerei Mediatorilor Galati.

    Mai trebuie retinut faptu ca, daca la informare participa ambele parti implicate in conflict, se va elibera un certificat de informare, iar daca va participa doar una dintre acestea (pentru ca cealalta nu da curs invitatiei mediatorului), atunci va fi eliberat un proces verbal doveditor ca a fost indeplinita procedura prealabila.

    Daca partile opteaza pentru rezolvarea disputei apeland la mediere, la finalul acesteia, intelegerea rezultata prin vointa partilor, cu ajutorul mediatorului, va fi confintita de un acord. Acest document eliberat de mediator va putea fi prezentat notarului sau judecatorului pentru ca intelegerea partilor sa devina executorie.

    „Aprecierea noastra este ca se va ajunge ca, din 10 informari la mediator, sa se incheie intre trei si patru medieri”, a declarat  Ciprian Frandes, consilierul deputatului Alina Gorghiu, unul dintre autorii modificarilor la Legea medierii, prezent la Galati in acest weekend pentru a participa la un simpozion cu tema „Perspectiva medierii in societatea moderna din Romania”.

    De ce este de preferat  medierea

    Medierea are mai multe avantaje, care o fac preferabila actiunii in instanta. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea:

    - Nu este costisitoare si in orice caz costurile sunt mai mici decat cele pe care presupune un proces (de exemplu nu se datoreaza taxe de timbru). In plus, exista si avantajul ca taxa de timbru, platita anterior pentru inregistrarea actiunii in instanta, se restituie daca partile ajung la un acord prin mediere inainte de a se prezenta in fata judecatorilor. Mai mult, beneficiaza de restituirea sumei platite mediatorului cu titlu de onorariu:
    a) persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
    b) daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
    c) ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

    - Asigura rezolvarea rapida a disputelor. O sedinta de mediere poate dura, in jur de 2  – 3 ore, iar procedura se poate finaliza chiar si dupa prima sedinta. Daca sunt necesare mai multe sedinte de mediere, acestea pot fi programate in zile succesive. Prin comparatie, un proces poate dura ani de-a randul, iar intre termenele de judecata partile asteapta luni de zile infatisarea in fata instantei si implicit transarea disputei.

    - Procedura de mediere nu se desfasoara intr-un cadru rigid, precum cel al sedintelor de judecata ceea ce faciliteaza dialogul si exprimarea neingradita a punctelor de vedere si vointei ambelor parti.

    -  Medierea asigura confidentialitate. Daca in sala de judecata, de exemplu, amanunte ale vietii intime, sunt dezvaluite inevitabil intregii asistente, la mediere, penibilul unor asemenea expuneri publice nu exista.

    - In cazul medierii partile aflate in conflict participa in mod activ si nemijlocit la rezolvarea disputei si ajungerea la un acord. In cazul unui proces, judecatorul le va impune partilor hotararea sa.

    - Mediatorul nu decide de partea cui este dreptatea si este impartial. Rolul sau este acela de a ajuta partile in conflict sa discute deschis despre problema lor si de a le ajuta sa identifice solutii viabile si durabile. In final, mediatorul va ajuta partile sa redacteze intelegerea la care au ajuns.

    - Un acord intre partile aflate in conflict poate avea drept rezultat impacarea acestora. Un proces, care impune uneia dintre parti o hotarare favorabila doar celeilalte, este de natura ca, dupa caz, sa relanseze, sa mentina sau sa determine amplificarea conflictului.

    -Medierea duce la degrevarea instantelor de judecata prin reducerea numarului cauzelor aflate pe rolul acestora. Drept consecinta va creste calitatea actului de justitie intrucat judecatorii se vor putea concentra asupra cauzelor complexe.

    Numeroase conflicte pot fi solutionate prin mediere

    Pot fi rezolvate prin mediere numeroase tipuri de conflicte practic  din varii domenii ale Dreptului. Mediatorul va poate ajuta sa divortati rapid si fara inconvenientele unui partaj transat public, in instanta sau sa rezolvati o divergenta pe marginea exercitarii dreptului de proprietate ori a unui conflict cu vecinii.

    Astfel din domeniul Dreptului civil se preteaza la rezolvare prin mediere granituiri, revendicari, pretentii, evacuari, obligatii de a face, partaje, raporturi locative s.a.. Din dreptul familiei se pot solutiona prin mediere divorturi, partaje de bunuri comune, incredintari minori. Si din Dreptul penal se pot rezolva prin mediere acele cauze in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila si impacarea partilor inlatura raspunderea penala (lovire sau alte violente, vatamarea corporala, vatamarea corporala din culpa, violarea de domiciliu, amenintarea, abuzul de incredere, distrugerea - art. 217. alin. 1. Cod penal, tulburarea de posesie, abandonul de familie, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor, tulburarea folosintei locuintei). In domeniul Dreptului Comercial sunt rezolvabile somatii de plata, pretentii iar cazul litigiilor de munca, de asemenea se pot solutiona o serie intreaga de conflicte avand ca obiect drepturi banesti, desfacerea contractului individual de munca s.a..

    Mediatorii sunt usor de gasit

    In holul Palatului de Justitie, este afisat Tabloul mediatorilor autorizati din judetul Galati, pentru fiecare existand indicat, in dreptul numelui, un numar de telefon pentru a putea fi contactat.

    De asemenea, tabloul (lista) mediatorilor autorizati poate fi consultata pe site-ul Consiliului de Mediere, care poate fi accesat la adresa  *****, la sectiunea "Tablouri/liste" unde veti gasi mai multe detalii despre fiecare mediator.

    In judetul Galati activeaza in prezent peste 130 de mediatori, organizati in mai multe asociatii profesionale

    Autor: Marius Mototolea

    Sursa: *****

     

     



    Home · Adauga anunt · Modifica anunt · Login · Inregistrare firma · Forum · Widget anunturi · Semnalati o neregula · Contactati echipa Anunturi AZ ·

    Index produse:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   X   Y   Z
    Descarca gratuit aplicatia pentru telefonul tau


    Va doriti propriile produse listate aici ? Creati-va propriul magazin virtual pe aaz.ro.

    Informatiile despre preturi, produse si servicii sunt oferite de terte parti si doar pentru informare. AAZ.ro nu garanteaza acuratetea informatiilor si nu este raspunzator pentru nici o eroare, omisiune sau intarzieri,
    nici pentru orice neintelegeri sau pierderi datorita acestor informatii. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Stergerea contului | Cookies | Siguranta online | ANPC | Contact



    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    AAZ.ro © 2008