Plenul Senatului a adoptat proiectul legii "micii reforme în Justiţie", iniţiat de Guvern, precum şi proiectul legislativ aparţinând unor senatori PDL care prevede eliminarea suspendării de drept a proceselor în urma ridicării unor excepţii de neconstituţionalitate.
Senatorii au adoptat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, cu 76 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege în forma propusă de Ministerul Justiţiei.
"Guvernul susţine proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, (...) pentru două motive foarte simple directe şi pragmatice. Primul motiv: prin acest proiect de lege se scurtează durata proceselor judiciare în România. Probabil că şi dumneavoastră aveţi foarte multe plângeri din partea cetăţenilor, la birourile dumneavoastră parlamentare, cu privire la lungimea proceselor judiciare în România. Acest proiect de lege vine să răspundă unei asemenea provocări, vine să răspundă unei asemenea doleanţe a oamenilor, de a scurta durata proceselor. În al doilea rând, este vorba de reducerea costurilor procesului judiciar. La fel de bine cunoaşteţi şi dumneavoastră, ca persoane ce sunteţi în permanent contact cu oamenii, că se plâng de costurile proceselor judiciare", a declarat premierul Emil Boc, marţi, de la tribuna Senatului.
În ceea ce priveşte cel de-al proiect legislativ, care vizează modificări ale Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, precum şi a codurilor de procedură civilă şi penală, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a arătat că şi acesta ca scop fluidizarea activităţii instanţelor. El a spus că suspendarea automată a proceselor în cazul ridicării excepţiei de neconstituţionalitate a fost "cauza prelungirii proceselor cu ani de zile".
Plenul Senatului a adoptat raportul Comisiei juridice privind acest proiect legislativ, prin care s-a propus introducerea unei prevederi potrivit căreia pot fi atacate la Curtea Constituţională şi hotărârile Senatului, Camerei Deputaţilor, precum şi hotărârile celor două Camere reunite ale Parlamentului.
Pentru acest proiect legislativ senatorii s-au pronunţat în calitate de Cameră decizională, cu 69 de voturi "pentru", 41 "împotrivă" şi o abţinere.
sursa: Soim Press