MICROCIPUL
Ce este microcipul ?
Seringa microcip "Microcipul" ( se mai numeste si transponder) este un dispozitiv electronic, de dimensiuni reduse ( aproximativ cat un bob de orez ), acesta contine un cod unic (cod numeric personal) si care poate fi citit numai cu ajutorul unui scanner (cititor) special.
Microcipul este incapsulat intr-o sticla biocompatibila, rezistenta la apa, vibratii sau socuri, cu sistem antimigrare. Acesta este livrat impreuna cu o seringa de unica folosinta impachetata intr-un mediu steril, gata pentru a fi utilizata. Contine de asemenea si etichete autoadezive care au inscrise pe ele codul unic al microcipului. Aceste etichete se lipesc pe: carnetul de sanatate, in registrul de consultatii sau se scrie codul unic in pasaport. Ele au menirea de a face comparatia intre numarul inscris pe dispozitivul electronic si actele animalului microcipat.
Utilitatea microcipului:
Metoda identificarii electronice prin microcip a animalelor a fost impusa in Uniunea Europeana deoarece:
• este cea mai sigura metoda de identificare;
• permite o citire simpla, sigura si rapida a codului unic de identificare de pe microcip;
• implantarea microcipului nu este un procedeu dureros ca si in cazul tatuarii;
• identificarea prin microcip este valabila pe toata durata de viata a animalului;
• este sigura;
• identitatea nu poate fi pierduta sau modificata;
• animalul de companie este protejat in cazul pierderii sau furtului;
• microcipul este una din conditiile necesare pentru a putea calatorii cu animalul de companie in strainatate;
Cand se poate implanta un Microcip ?
Implantarea microcipului la animalele de companie poate fi facuta oricand, la orice varsta. In cazul catelusilor si pisicutelor implantarea se recomanda sa se faca dupa prima vaccinare (dupa varsta de 42 de zile). Microcipul este inert din punct de vedere biologic. Nu exista practic nici o posibilitate de respingere a acestuia de catre corp sau de dezvoltare a unei alergii atata timp cat acesta a fost corect implantat, cu respectarea normelor de igiena.
Cine implanteaza un Microcip ?
Un microcip poate fi implantat de medicul veterinar. Cel care implanteaza microcipul va verifica cu ajutorul cititorului, inainte de implantare, atat microcipul ce urmeaza a fi implantat cat si animalul de companie, pentru a fi sigur ca nu are deja un microcip.
Cum se implanteaza un Microcip ?
Implantarea microcipului se face intr-un mod cat se poate de simplu si este foarte asemanatoare cu o injectie obisnuita. In cazul animalelor de companie, la care microcipul este implantat subcutanat, nu este necesara anestezia. Nu este un procedeu dureros ca si in cazul tatuarii.
Procedura de implantare a unui microcip:
• se scaneaza animalul pentru a fi siguri ca acesta nu are deja un microcip implantat
• se scaneaza microcipul aflat in pachetul steril, inainte de implantare, pentru a fi siguri ca acesta functioneaza normal si pentru a verifica codul unic de identificare, care trebuie sa fie identic cu cel ce se gaseste pe etichetele care insotesc fiecare microcip
• dupa implantare, se scaneaza din nou animalul pentru a ne asigura ca microcipul a fost corect implantat si ca functioneaza, dupa care se poate trece la completarea formelor de inregistrare
Pentru ca identificarea sa fie practic functionala, este necesar ca distanta dintre cititor si microcip, in momentul citirii, sa fie suficient de mica. Optimizarea acestei citiri s-a putut face si prin demersurile intreprinse de comunitatea veterinara internationala prin adoptarea unui loc standard, recomandat pentru implantarea microcipului, pentru o larga varietate de specii de animale.
Implantarea Microcipului la animalele de companie:
Exista doua locuri folosite pentru implantarea microcipului la aceste animale:
- in tarile din Europa continentala, microcipul este implantat subcutanat, in regiunea latero-mediana a gatului, in partea stanga;
- in toate celelalte tari, microcipul este implantat subcutanat, pe linia mediana inter scapular.
Identificarea animalului prin Microcip:
Metoda identificarii electronice a animalelor a fost impusa in Uniunea Europeana ca cea mai sigura metoda de identificare care permite o citire simpla, sigura si rapida a codului unic de identificare (cod numeric personal) atribuit unui animal. Odata ce microcipul a fost implantat, identificarea este valabila pentru toata durata de viata a animalului, este sigura, nu poate fi pierduta sau modificata astfel incat animalul de companie este protejat in cazul pierderii sau furtului.
Standarde de Microcip:
In cazul tarilor din Uniunea Europeana a fost adoptat un standard unic pentru identificarea animalelor. Acest standard este reglementat prin ISO 11784 si anexei A a standardului 11785, utilizeaza tehnologia HDX sau FDX-B si poate fi citit de un dispozitiv de citire compatibil cu standardul ISO 11785.
Avantajele utilizarii microcipului ce corespunde standardelor ISO 11784/11785:
• conform cu standardele U.E.
• identificare sigura toata viata
• unicitatea microcipului garantata oriunde in lume
• codul unic nu poate fi modificat
• netraumatizant, implantare usoara
• usor de citit cu un cititor ISO
Procedura de identificare a unui animal gasit:
In cazul gasirii unui animal, acesta trebuie sa fie in primul rand scanat pentru a vedea daca este identificat cu microcip.
Pentru a gasi cel mai apropiat cabinet veterinar abilitat sa citeasca microcipul intrati pe site-ul Colegiului Medicilor Veterinari din Romania;
Daca nu are microcip, aveti posibilitatea inregistrarii acestui animal in patforma de animale gasite.
Pasaport pentru animale de companie:
Microcipul este una din conditiile necesare pentru a putea calatorii cu animalul de companie in strainatate.
Pe langa microcip mai este nevoie de : pasaport, animalul sa fie vaccinat antirabic si carnetul de sanatate.
Microcipul se implanteaza de catre medicul veterinar, cu aceasta ocazie se va elibera si un pasaport pentru animale de companie, cu date referitoare la numele, specia, rasa, data nasterii, culoarea si tipul blanii animalelor;
Pasaportul animalelor de companie este, de fapt, un carnet de sanatate valabil international, in care se regasesc aceleasi informatii din carnetul de sanatate obisnuit. Dupa inregistrarea in rubricile pasaportului, a informatiilor care se refera la actiunile sanitare veterinare efectuate asupra animalului de companie, medicul veterinar aplica in dreptul fiecarei inregistrari parafa, semnatura si stampila unitatii.