Sanatatea dentara si repercursiunile negative ale afectiunilor dentare asupra sanatatii generale a animalului de companie.
Alimentatia carnivora a cainelui/pisicii s-a transformat in ultimul timp in omnivora, pentru a fi realizat un balans nutritional optim. Ca urmare a acestui regim tot mai multe animalute sufera de afectiuni dentare. Pana la varsta de 2 ani peste 80% din caini sufera de gingivita, iar pana la varsta de 5-6 ani 60% dintre ei au boli periodontale foarte dureroase, care sunt ireversibile si pot fi doar incetinite din evolutie cu un tratament adecvat. Finalul bolii periodontale fiind dizolvarea osului de sustinere a dintelui si a dintelui propriu-zis, astfel incat animalul ramane „stirb”. Pierderea dintelui/dintilor duce la modificari de masticatie, de pozitie a mandibulei si maxilei, tulburari de hranire si de dezvoltare generala a animalului, tulburari de comportament, afectiuni ale organelor interne (cord, ficat, rinichi, stomac, organe genitale) datorita diseminarii infectiei in organism.
Prin urmare in lipsa unui control periodic de specialitate (recomandat odata la 3 luni), este necesar ca fiecare proprietar sa cunoasca si sa interpreteze cateva semne ale unei posibile afectiuni dentare incipiente si in eventualitatea existentei acesteia, sa solicite un control stomatologic specializat.