In zilele noastre, majoritatea familiior au caini mari cum ar fi collie si boxeri si uneori o pisica sau doua, cu parul scurt care intra si ies pe usi cum vor. Familiile sunt reprezentate de un sot si o sotie care sta acasa, precum si doi trei copii. Discutabil daca viata este mai buna sau nu decat inainte dar cu siguranta este diferita.
Avem multe alegeri in ceea ce priveste animalele de companie si animalul nostru devine de cel mai multe ori cel mai bun prieten. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le facem, respectiv nu ar trebui facute atunci cand alegem un animal de companie:
1. Nu luati un animal din simplul impuls de a cumpara
Incercati sa nu adoptati sau sa cumparati un animal de companie dintr-un capriciu sau din impuls. Faceti asta dupa ce v-ati gandit bine in prealabil. Cumpararea unui animal de companie dintr-un pet-shop, pentru ca pare adorabil, nu este un motiv bun pentru care sa adaugi un nou membru in familie. Uneori nu suntem cei mai buni judecatori ai propriilor nevoi, s-ar putea ca o ruda apropiata sa stie mai bine ce animal de companie se potriveste stilului tau de viata. Nu fi impulsiv.
2. Nu cautati prin magazine
Nu cauta prin magazine pentru a observa ce fel de animal ti se potriveste. Magazinele pentru animale de companie sunt facute in asa fel incat sa vanda animale si, de aceea, nu sunt cele mai bune locrui in care poti afla mai multe despre animalele de companie. Cartile sunt ceva mai bune, dar nimeni nu a scris o carte despre afectiunea pe care trebuie sa o oferi si pe care ajungi sa o ceri de la animalul tau de companie. De multe ori aspectele negative sunt trecute sub tacere. Amintiti-va ca un animal de companie poate schimba structura familiei si ca trebuie acceptat de toti membrii familiei. Daca ai in vedere un caine documenteaza-te cu privire la atributele speciale ale fiecarei rase. Rasele de caini sunt la fel de diferite ca si oamenii.
3. Viziteaza organizatii de salvare si ajutor al animalelor
Faceti cateva excursii pe jos, prin adaposturile locale si prin asociatii care se ocupa cu protejarea si gazduirea dihorilor, a porcusorior de guineea sau a hamsterilor si prin organizatii de salvare a iepurelui si interactioneaza cu animalele de acolo intr-un mediu linistit. Nu acorda prea multa atentie reclamei pe care angajatii o vor face animalelor. Doar observa animalele de companie atunci cand sunt singure cu tine si incearca sa faci o lista cu punctele pozitive si negative.
4. Alegeti animalul in functie de stilul de viata
Esti o “pasare de noapte” sau o persoana care se misca ziua? Unele animale de companie, cum ar fi dihorii, petrec o mare parte a zilei dormind si sunt mai activi pe timp de noapte. Lucrezi foarte mult? Unele animale de companie se simt singure altora le place sa fie singure. Ai copii? Sunt destul de mari pentru a nu fi o amenintare pentru animalul pe care il aduci acasa? Daca aveti mult de calatorit, cine va sta cu animalutul cat sunteti plecat?
5. Potriveste animalul de companie cu casa in care locuiesti
Cat de mult spatiu este acolo? Exista o curte in spate? Este imprejmuita? Ce spun vecinii despre acest nou membru al familiei tale? Daca locuiti cu chirie, ce va spune proprietarul despre animalutul de companie?
6. Stabileste de ce vrei un animal de companie
Vrei un animal pentru a substitui un copil? Nu este nimic in neregula cu asta, dar, in acest caz, aveti nevoie de un caine sau o pisica sau ceva neobisnuit de afectuosa. Una din rasele jucause ar putea fi ideala oentru tine. Trasaturile personalitatii animalutului sunt foarte importante. Vrei un animal de companie care este independent si nu necesita foarte multa grija, sau doriti o companie energica alaturi de care puteti sa alergati si sa jucati Frisbee? Daca trasaturile omului sunt foarte diferite de ale animalului de companie este foarte greu pentru cei doi sa se imprieteneasca. Ati observat vreodata ca animalul de companie si proprietarul au tendinta de a semana unul cu celalalt? Luati in consideratie motivele pentru care doriti un animal de companie. Vrei sa te joci cu el si sa il mangai? Atunci o broasca testoasa sau o salamandra nu pot fi animalul potrivit pentru tine. Vrei sa il inveti lucruri noi? Un animal inteligent ca un caine, o pisica sau un dihor sunt alegerea perfecta. Multe familii cumpara animale de companie pentru copii. Aceasta este o idee excelenta. Cu toate acestea nu cumpara un animal de companie pentru a ii insufla responsabilitate unui copil imatur. Detinerea unui animal de companie si obligatia de a avea grija de el nu il va face pe copil mai responsabil, de aceea pregateste-te sa ai tot tu grija de el.
7. Afla daca este momentul potrivit pentru a avea un animal de companie
Hotaraste sincer daca este intr-adevar momentul pentru a avea un animal de companie. Daca aveti deja alte animale de companie cum vor reactiona la vederea unului nou? Cat de stabile sunt relatiile dintre membrii familiei tale? Cum stai la capitolul sanatate?
8. Hotaraste-te cat de mult vrei sa traiasca anialul de companie
Cat timp va asteptati ca animalul dumneavoastra sa traiasca? Cainii si pisicile traiesc in medie 12-16 ani. Testoasele si pestisorii aurii au perioada de viata nedeterminata, putand trai cat traim si noi sau mai mult. Papagalii mici traiesc 8-14 ani iar cei mari intre 35-60 de ani. Hamesterii traiesc doi ani.
9. Da-ti seama daca poti satisface nevoile animalului de companie
Este o idee buna sa faceti cercetare on-line sau la biblioteca cu privire la modul de ingrijire si la timpul de ingrijire pe care il necesita animalul de companie. Incercati sa localizati un proprietar al unui astfel de animal pentru a ii cere pareri . Ai suficient timp pentru a-i oferi grija si alimentatie corespunzatoare? Multe animale de companie se plictisesc, daca nu au suficient contact cu stapanul. Aceasta plictiseala duce la comportamente nedorite.
10 Costul
In afara de costul initial, avand un animal de companie trebuie sa suportati si cheltuielile necesare pentru a le oferi mediul specific in care sa traiasca, alimentele, si grija necesara. Pe masura ce trece timpul dieta animalutului poate fi din ce in ce mai costisitoare. Ar putea avea nevoie de ingrijire veterinara, de custi scumpe, de diverse dispozitive si jucarii.
*****