Ca să avem un spectru cât mai larg asupra a ceea ce dorim să expuimăm este bine să avem cîteva cunoştinte despre emotii.
Atat în vorbirea curenta , cât şi în lucrarile de specialitate, emotiile sunt des asemănate cu sentimentele , cum ar fi iubirea si ura (dar sunt multe feluri de iubire: de tata , de sot , de prieten , dragoste de munca, de tara, de natura, de etc. dupa cum exista si variate obiecte ale urii: fata de un rival , de un dusman , hot, secta, o ideologie, un curent, etc).
În mai multe dictionare emotia e definita ca o stare afectiva intensa provocata de factorii externi, care oglindeste atitudinea cuiva fata de lumea inconjuratoare si care este caracterizata printr-o brusca perturbatie fizica si psihica. Desigur ca definitii s-au tot scris si se vor scrie despre emotii dar cert este ca acese emotii le controlam noi.
Osho spunea in cartea lui „Emotiile” ca emotiile „ se nasc in mintea noastra” si ca „mai devreme sau mai tarziu ele vor disparea”.
Multă persoane împart emotiile in: emotii bune si emotii rele sau emotii pozitive si emotii negative. Aceasta clasificare este foarte subiectiva deoarce emotiile sunt asa cum vrem noi sa le percepe. Daca pentru o persoana o emotie este pozitiva poate ca pentru o alta persoana aceiasi emotie este negativa, depinde de nivelul de percepere si traire a persoanei respective.
Exprimarea emotiilor se face în nenumarate feluri. Fie printr-un zambet, grimas, tipat, mangaiere, rosire în obraz, plans, etc. Toate aceste exprimări ne ajuta să ne eliberăm de emoii. Emotiile neexprimate, datorită anumitor bariere de ordin politic, social, cultural, familial, sunt reprimate in inconstientul nostru, adica sunt arhivate undeva in arhiva noastra inconstientă. Aceste emotii neexprimate dau nastere la bolii fizice, la somatizari si ne miram de ce ne doare capul, sau de ce avem probleme cu rinichii sau avem senzatii de voma, sau mancam excesiv, sau simtim uneori nevoia de a striga unde nimeni nu ne aude, sau cine stie ce alte „ciudatenii”. Reprimarea inseamna sa nu fim noi, inseamna ceva fals, inseamna sa faci ceva dar autocenzurat, ceea ce duc toate la autodistrugere. Exprimarea insamna sa traiesti. Dar aceasta exprimare este bine sa stim cum sa o facem. De exemplu: Daca suntem nervosi, mai bine alergam sau facam curatenie in casa sau in curte decat sa strigam unul la celalalt. Decat sa alimentam cearta strigand unul la celalat mai bine facem ceva constructiv, ne calmam apoi putem sa reluam discutia sau activitatea de unde a inceput tensionarea. Aceasta transformare tine de domeniul inteligentei emotionale, despre care va voi vorbii intr-un alt articol.
DECI: EXPRIMATI-VA EMOTIILE DAR TRANSFORMANDU-LE IN CEVA PLACUT.
Psih. clinician Călin SECAN