Rolul de pãrinte implicã foarte multe cunoştinţe şi abilitãţi necesare zi de zi. Problema este cã aceste cunoştinţe şi abilitãţi nu sunt înãscute sau nu apar atunci când devii pãrinte. Fiecare dintre noi învãţãm sã fim pãrinţi de la cei din jurul nostru, de la pãrinţii noştrii, din informaţiile pe care le auzim sau le citim.
Uneori însã ceea ce învãţãm interacţionând cu ceilalţi nu este suficient pentru a fi pãrintele de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta şi pentru a creşte sãnãtos fizic şi mental. De multe ori, pãrinţii au întrebãri la care nu au rãspunsuri sau observã comportamente ale copilului lor la care nu ştiu cum sã reacţioneze.
Acest program este construit pentru a oferi un sprijin pãrinţilor care îşi doresc sã ştie mai multe despre ceea ce ar putea sã facã pentru sãnãtatea şi starea de bine a copilului lor, şi implicit a familiei lor.
Cine poate participa?
Programul se adreseazã tuturor pãrinţilor care doresc sã susţinã dezvoltarea copilului sau ai cãror copii au dificultãţi emoţionale şi comportamentale de intensitate sub-clinică.
Tematica de bază include: disciplinarea pozitivă şi metode de gestionare/ modificare a comportamentelor problematice; elemente de psihologia dezvoltãrii; abilitãţile sociale şi emoţionale ale copiilor; managementul furiei sau a altor emoţii negative intense; comunicarea eficientă şi relaţionarea în familie.
Structura programului
Şedinţa 1 Introducere
Şedinţa 2 Cum sprijinim dezvoltarea copilului?
Şedinţa 3 Ce sunt comportamentele problematice
Şedinţa 4 Monitorizarea comportamentelor problematice
Şedinţa 5 Cum identificãm cauzele comportamentelor problematice
Şedinţa 6 Managementul comportamentelor problematice
Şedinţa 7 Dezvoltare de abilitãţi – rezolvarea de probleme
Şedinţa 8 Planificarea pentru situaţii cu grad ridicat de risc
Şedinţa 9 Evaluarea progresului şi menţinerea schimbãrilor – I
Şedinţa 10 Evaluarea progresului şi menţinerea schimbãrilor – II
Încheierea programului
Date tehnice?
Programul de psihoeducaţie pentru părinţi - are un numă de 10 şedinţe a câte 120 de minute, organizate bilunar. Taxa de participare este de 35 Ron pentru doi părinţi şi 20 Ron pentru un părinte. Un grup conţine un număr de 12 până la maxim 15 părinţi. Înscrierile se pot face până la sfârşitul fiecarei luni.
Persoane de contact: Psih. Gyorgy GASPAR- tel. 0740-362681;
Psih. Calin SECAN- tel. 0740362681;
e-mail: *****
*****;
*****.