În luna februarie 2009, a avut loc lansarea oficială a programului naţional Sigur.Info, sub sloganul „Internet mai sigur pentru copii”. Programul ***** este dezvoltat de Consorţiul format din Organizaţia Salvaţi Copiii România, Positive Media şi Focus – Centrul Român pentru Copii Disparuţi şi Exploataţi Sexual, în cadrul programului European Safer Internet plus.
Obiectivul general al programului ***** – Safer Internet plus este promovarea siguranţei copiilor pe Internet, prin organizarea de activităţi de conştientizare şi informare asupra pericolelor din mediul virtual. Programul îşi propune să ofere profesorilor, parinţilor şi copiilor cunoştinţe şi instrumente pentru protecţia în acest nou mediu tehnologic.
În 2008 se înregistrau în România aproximativ 12 milioane de utilizatori de Internet, din care 5 milioane cu o conexiune proprie permanentă, ţara noastră plasându-se pe locul 10 în Europa. Gradul de cunoaştere a riscurilor ramâne însa la un nivel foarte scazut. Dezbaterile cu copiii, parinţii şi profesorii în câteva scoli din Bucuresti, Iasi si Timisoara arata cât de vulnerabili sunt în faţa riscurilor, în special copiii între 6 şi 13 ani.
La nivel european, un copil din 11 acceptă sa se întâlneasca cu necunoscuti cu care a comunicat doar pe Internet. În tarile din estul Europei, situaţia este şi mai gravă: în Polonia, Cehia şi România proporţia este de unu la cinci copii, majoritatea celor cu vârsta cuprinsa între 10 şi 14 ani postând informaţii personale pe Internet nume, adresa, vârsta, scoala la care învata, etc. .
Pentru a face cunoscute pericolele prezente pe Internet a fost înfiintata la nivel european
organizaţia Insafe ***** . Aceasta este o reţea europeana de noduri naţionale care coordonează activităţile de conştientizare a securităţii pe Internet în Europa.
În România, programul Safer Internet Plus este aplicat prin intermediul proiectului Sigur.Info. Programul are în componenţă activităţi de promovare şi conştientizare a siguranţei online pentru copii. Organizatţa Salvaţi Copiii România este coordonatorul naţional şi operatorul liniei de informare de tip Helpline. Programul include şi o linie de raportare de tip Hotline dezvoltata de Centrul Focus.
Pentru informaţii suplimentare accesaţi site-ul: Sfaturi pt copii şi tineri: Sfaturi pentru părinţi: Sfaturi pentru profesori: 0) { if(!is_fixed) make_fix(); is_fixed = true; } oot = jQuery('#oferta_div').offset().top; if(st < oot) { if(is_fixed) un_fix(); is_fixed = false; } bmax = jQuery('#site_bottom_div').outerHeight(); if(sb < bmax) { jQuery('#oferta_filters_div').css('bottom', bmax - sb + 15 + 'px'); } } jQuery(document).ready(function() { if(isMobileWidth(1200)) jQuery(window).scroll(scrollHandler); }); function make_fix() { jQuery('#oferta_filters_div').addClass('_fixed'); left = jQuery('#oferta_div').offset().left; jQuery('#oferta_filters_div').css('left', left + 'px'); jQuery('#oferta_filters_div').css('top', 'auto'); jQuery('#oferta_filters_div').css('bottom', '10px'); jQuery('#oferta_filters_dum').css('display', 'block'); } function un_fix(where) { jQuery('#oferta_filters_div').removeClass('_fixed'); jQuery('#oferta_filters_div').css('left', 'auto'); jQuery('#oferta_filters_div').css('top', 'auto'); jQuery('#oferta_filters_div').css('bottom', 'auto'); jQuery('#oferta_filters_dum').css('display', 'none'); }