Carente vitaminice
Carentele de vitamine sunt de ordin primar, deoarece acestea sunt substante ce nu pot fi sintetizate de catre organismul uman.
Exceptie face insuficienta vitaminei D.
Prin interventia unor bacterii vii, la tubul digestiv pot fi sintetizate vitamina K şi Acidul Folic.
Pentru lipsa de Calciu : laptele si produsele lactate - necesar zilnic 800 mg;
Pentru lipsa de Fosfor : produsele animale (peste) si unele vegetale - necesar zilnic 800 mg; Pentru lipsa de Magneziu : produse vegetale - necesar zilnic 300-500 mg;
Pentru lipsa de Sulf : produse animale - necesar zilnic 0,7-1,5 g;
Pentru lipsa de Sodiu: produsele animale, unele ape minerale, unele vegetale - necesar zilnic 3-5 g;
Pentru lipsa de Potasiu: produse animale si vegetale - necesar zilnic 3-5 g;
Pentru lipsa de Clor: produse animale si vegetale - necesar zilnic 3-5 g.