Dimensionare
La dimensionarea suprafeţei de colectare pentru o instalaţie solară trebuie luaţi în considerare doi factori - nivelul de insolaţie şi necesarul energetic. În cazul instalaţiilor solare pentru producerea apei calde menajere, necesarul energetic se determină din volumul de apă de încălzit şi diferenţa de temperatură dorită. Odată cunoscuţi aceşti factori, se poate trece la determinarea suprafeţei de colectare necesare. Cu cât suprafaţa de colectare este mai mare, cu atât se poate încălzi un volum de apă mai ridicat. Cu toate acestea, cantitatea de apă caldă produsă trebuie corelată cu consumul pentru ca instalaţia să fie eficientă economic. În general este de dorit ca suprafaţa de colectare aleasă să acopere 90% din necesarul de apă caldă menajeră de pe durata verii şi un anumit procent în restul anotimpurilor, cu minimul în timpul iernii.
Valoarea de 90% pe durata verii este justificată deoarece consumul de apă caldă în această perioadă are loc după tipare diferite de cele normale - duşuri mai reci în zilele cu arşiţă sau perioade de una sau două zile cu consum redus de apă caldă, la sfârşit de săptămână când casa ar putea fi goală. În concluzie, valoarea de 90% e mai apropoată de realitate şi va duce la o instalaţie care va acoperi integral consumul pe apă caldă manajeră pe durata verii, fără a produce pierderi prin evaporare şi energie în exces.
Din calcul va rezulta numărul minim şi maxim de tuburi necesare pentru încălzirea unei cantităţi de apă date, în anumite condiţii. Din acest interval se va alege o valoare realizabilă cu tipurile de module disponibile. În cazul în care din calcul rezultă un număr de tuburi care nu poate fi realizat cu tipurile de module disponibile, rotunjiţi până la cea mai apropiată valoare inferioară - pentru a evita generarea de căldură în exces pe durata verii.
Nivelul de insolaţie
Nivelul de insolaţie este cantitatea de energie solară care pătrunde în atmosferă şi cade pe suprafaţa pământului. Această cantitate de energie variază în funcţie de latitudine, altitudine şi perioada anului. Nivelul de insolaţie este de obicei exprimat ca medie anuală sau lunară, în killowaţi-oră pe metru pătrat. Pentru a corela mai uşor această mărime cu consumul zilnic de energie termică, nivelul de insolaţie se exprimă ca medie lunară în kWh/m2/zi.
Zonele de însorire 0)
{ if(!is_fixed) make_fix(); is_fixed = true; }
oot = jQuery('#oferta_div').offset().top;
if(st < oot)
{ if(is_fixed) un_fix(); is_fixed = false; }
bmax = jQuery('#site_bottom_div').outerHeight();
if(sb < bmax)
{ jQuery('#oferta_filters_div').css('bottom', bmax - sb + 15 + 'px'); }
}
jQuery(document).ready(function() {
if(isMobileWidth(1200))
jQuery(window).scroll(scrollHandler);
});
function make_fix()
{
jQuery('#oferta_filters_div').addClass('_fixed');
left = jQuery('#oferta_div').offset().left;
jQuery('#oferta_filters_div').css('left', left + 'px');
jQuery('#oferta_filters_div').css('top', 'auto');
jQuery('#oferta_filters_div').css('bottom', '10px');
jQuery('#oferta_filters_dum').css('display', 'block');
}
function un_fix(where)
{
jQuery('#oferta_filters_div').removeClass('_fixed');
jQuery('#oferta_filters_div').css('left', 'auto');
jQuery('#oferta_filters_div').css('top', 'auto');
jQuery('#oferta_filters_div').css('bottom', 'auto');
jQuery('#oferta_filters_dum').css('display', 'none');
}