Ce este Certificatul Energetic al unei cladiri?
Procedura sistematica de obținere a unor date despre profilul consumului energetic existent al unei cladiri, de identificare si de cuantificare a masurilor pentru realizarea unor economii de energie, precum si de raportare a rezultatelor.
Denumirea exacta este: Certificat de Performanța Energetica si se prezinta ca un document scris prin care se certifica, performanța energetica a cladirii, detaliindu-se principalele caracteristici termice si energetice ale construcției si instalațiilor aferente acesteia, rezultate din analiza termica si energetica.
De ce este nevoie de Certificatul de Performanta Energetica?
Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului constructie - instalatii aferente, Certificatul Energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care ofera cumparatorului informatii privind consumul real de energie, deci la cat se ridica cheltuielile lunare de intretinere si cati bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la ""parametri optimi"".
Raportul de audit energetic se elaboreaza pe baza analizei tehnice si economice a solutiilor de reabilitare/modernizare energetica a cladirilor.
Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. Astfel la cumparare clientul va decide daca va alege o cladire da clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficienta redusa.
Care sunt clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda?
In functie de performana energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie.
Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.
Este binecunoscut faptul că ENERGIA reprezintă cea mai importantă și cea mai vitală forță motoare din cadrai procesului de dezvoltare al unei societăți civilizate. In același timp. ea constituie unul din principalii parametrii ai progresului pentru oricare din activitățile umane. Acesta este motivul pentru care în zilele noastre resursele și rezervele de energie sunt considerate de o mare importanță, indiferent de națiune.