Continutul de apa din organism
Aceasta notiune este relativa deoarece depinde atat de corpul fiecarei persoane in parte cat si de greutatea fiecaruia. Cu toate acestea, corpul omenesc contine in medie aproximativ 55 pana la 70% apa. Pentru a putea intelege ce inseamna varsta intr-o asemenea conjunctura, un bebelus este 75% apa pe cand o persoana in varsta este aproximativ 60% apa, uneori chiar mai putin. Persoanele obeze au in organism o cantitate mai mica de apa deoarece celulele de grasime contin 25% apa fata de cele musculare care au in medie 75% apa.
Pe de alta parte creierul omenesc este format din 75% apa in timp ce sangele contine 80% apa. Pana si substante dure cum ar fi oasele (20%) si dintii (5%) au o anumita cantitate de apa.
Indiferent de stilul de viata, de personalitate, de tot ceea ce deosebeste o persoana de cealalta, toti pot fi de acord intr-o privinta: apa este un element necesar supravietuirii. Apa este un adevarat "izvor al vietii" care curge in noi.
Pierderile zilnice de apa
Organismul uman are nevoie zilnic de o rezerva de apa deoarece acesta pierde o cantitate importanta in fiecate zi. Cercetarile au demonstrat ca o persoana poate pierde de la 8 pana la 9 cesti de fluid pe zi fie prin transpiratie, urina chiar si prin respiratie.
Este dificil pentru organism sa-si procure apa din alt loc decat din apa insasi. Bauturile acidulate si alcoolul fura cantitati importante de apa din organism, si cu toate astea, pana si bauturi precum cafea, lapte sau nectar folosesc apa din corpul nostru pentru a fi digerate complet.
Rolul apei in viata de zi cu zi
Apa joaca un rol vital in aproape orice functie a organismului nostru. Fara ea unele procese precum digestia, absorbtia substantelor nutritive si reactiile chimice necesare (hidroliza) organismului nostru nu s-ar putea realiza si asta ar insemna un adevarat dezastru. Apa mai este necesara si stocarii de energie. In acelasi timp ea formeaza o structura particulara al carei model si forma se pare ca este folosita ca material adeziv in arhitectura celulelor. Apa este esentiala pentru o circulatie adecvata a fluidelor in corpul omenesc, cat si pentru mentinerea flexibilitatii vaselor de sange.
In cazul in care necesarul de apa al corpului nu este satisfacut, se poate ajunge la o deshidratare cronica a celulelor. In aceasta stare celulele corpului nu sunt hidratate indeajus, ele devin vulnerabile, slabindu-le rezistenta in fata agentilor patogeni. Toate acestea au ca rezultat slabirea intregului sistem imunitar, fapt ce va duce ulterior la dezechilibre nutritionale, chimice si ale PH-ului.
Sursa articolului: http://*****