Despre apa se credea in vechime ca reprezinta sfarsitul lumii. In zilele noastre, se stie ca aduce o multime de beneficii pentru tine, pentru corpul tau si pentru bebelusul pe care il porti in pantec.
Apa este principalul factor care pregateste corpul viitoarei mame pentru schimbarile fiziologice prin care va trece pe timpul sarcinii si alina multe disconforturi si efecte secundare specifice perioadei de graviditate.
Specialistii recomanda ca, pe timpul sarcinii, orice gravida sa bea cel putin opt pahare de apa pe zi, dar nu apa de la robinet, ci apa filtrata sau imbuteliata.
Apa de la robinet contine foarte mult clor, element ce ar putea creste riscul complicatiilor in sarcina.
Apa este cea care limpezeste intregul organism si ajuta la eliminarea sodiului care nu mai este necesar corpului si previne infectiile tractului urinar. Apa faciliteaza transferul nutrientelor din sange catre fat. In timpul lunii a opta de sarcina, volumul sangelui gravidei se dubleaza, iar pentru a preveni hipertensiunea si afectiunile cardiovasculare, trebuie sa bei cat mai multa apa.
Apa este cel mai bun element care va avea grija de pielea ta pana intr-acolo incat va reduce semnificativ aparitia acneei. Daca vei bea opt pahare de apa pe zi, vei prezenta un risc mult mai mic de a dezvolta anumite afectiuni precum constipatia sau hemoroizii. Mai mult, apa este de mare ajutor femeilor care sufera de greturi matinale, iar in cel de-al treilea trimestru de sarcina, reduce riscul aparitiei nasterii premature.
BENEFICIIPe masura ce inainteaza in sarcina, orice femeie incepe sa ia in greutate si sa se simta din ce in ce mai neconfortabil. Si in acest caz, apa face miracole, pentru ca este capabila sa inlature kilogramele in plus fara nicio dieta. Acest lucru daca te vei inscrie la un program de exercitii in apa recomandate femeilor gravide.
DEZAVANTAJEIn SUA si in multe dintre statele europene, este la moda acum nasterea in apa. Aceasta este o metoda minunata de nastere, care prezinta nenumarate avantaje atat pentru mama, cat si pentru fat. Diminueaza durerile din travaliu, iar primul contact al fatului cu lumea se petrece in acelasi mediu in care acesta a trait noua luni de zile. Singura veste proasta este ca, in Romania, la ora actuala, nu exista niciun loc unde se poate naste in apa.
INFO COMPLEMENTARAPana la varsta de 18 luni, bebelusii afiseaza reflexul de scufundare, ceea ce le da posibilitatea sa inoate sub apa (chiar si cu gura deschisa). Este acelasi reflex pe care il prezinta si adultii in momentul cand inghit.