Practicantii unei astfel de ocupatii asigura servirea consumatorilor cu produsele
alimentare solicitate, într-un local de alimentatie publica. Serveste la cererea consumatorilor preparate
culinare, bauturi si alte produse comestibile
• Se asigura de calitatea tacâmurilor si a paharelor aranjate pe masa.
• Primeste clientii unitatii si stabileste relatie cu acestia (salut, pronuntarea numelui clientului, daca
este cunoscut)
• Se intereseaza de preferintele clientilor privind locul unde doresc sa se aseze la masa
• Îi pofteste la masa si îi informeaza sugestiv, verbal sau folosind meniul oferta culinara si de
bauturi a unitatii.
• Prezinta meniul si raspunde la întrebarile consumatorilor privind specialitatile sau componenta
mâncarurilor, modalitatile de gatire si face sugestii la solicitare.
• Ia comanda, noteaza comanda, o memoreaza sau o introduce în calculator si o transmite mai
departe bucatariei.
• Executa operatiile obisnuite necesare servirii ca: mis-en-place în ordinea ceruta de tehnica servirii
(pentru micul dejun, dejun, cina rece sau calda)
• Descrie si recomanda sortimente de vinuri sau alte bauturi în conformitate cu specificatiile
clientului.
• Se asigura dupa caz ca clientii au vârsta legala pentru consumarea bauturilor alcoolice.
• Se asigura ca sunt îndeplinite cererile clientilor si corecteaza eventualele observatii sau plângeri
pe loc.