Regulament de colaborare
(Anexă la Contractul de Colaborare)
Metabond Magyarorszag Kft. Şi S.C. Import Export Noemi S.R.L. (în continuare Administrator), distribuitorul unic al produselor Metabond în Europa de Est, coordonează activitatea Reţelei de Distribuţie Metabond (în cele ce urmează RDM), înfiinţat la data de 13.05.1994.
Obiectivul S.C. Import Export Noemi S.R.L. - ca distribuitor unic al produselor Metabond în România - este ca, în limita posibilităţilor, să asigure, în cel mai bun mod, pentru Colaboratorii RDM necesarul de produse Metabond şi să coordoneze RDM şi conducătorii acesteia în România.
1. Generalităţi
1.1.Condiţia relaţiei juridice:
Poate să fie membru în RDM orice persoană fizică care a împlinit 16 ani şi orice persoană juridică, cu condiţia încheierii Contractului de Colaborare cu RDM şi cu condiţia să poată ridica retribuţia lunară pe bază de factură fiscală emisă către Administrator. Contractele încheiate se pot prelungi. Linia de sponsori nu se poate schimba, decât după expirarea contractului de colaborare (primii doi ani) şi staţionarea timp de un an a colaboratorului (fără activitate în RDM).
Cumpărătorul Permanent poate schimba modul de contractare şi să devină Colaborator cu menţinerea punctajului anterior şi al sponsorului, cu condiţia ca să cumpere Setul de colaborator.
1.2. Colaborare:
Colaboratorul va lucra individual, neavând obligaţii în privinţa distribuirii sau a organizării de reţea, fără însă să dăuneze intereselor RDM, pe cheltuiala şi riscul lui. Totodată, are obligaţia de a respecta legile ţării în vigoare şi răspunde legal pentru activitatea sa. Colaboratorul nu are limite geografice în munca sa, RDM neîncheind contracte de exclusivitate pe teritoriul ţării.
1.3. Teritoriile construcţiei de reţea:
Colaboratorul are dreptul de a-şi dezvolta afacerea în ţările în care RDM are contract internaţional MLM (în momentul de fată, în România, Ungaria). În aceste ţări Colaboratorii pot construi reţea de distribuţie internaţională, iar Administratorul - contra facturii fiscale - va achita comisionul aferent activităţii lor, conform legilor ţării în vigoare. Astfel, Colaboratorul nu este nevoit să deschidă firmă proprie în cealaltă ţară.
1.4. Acte şi declaraţii juridice, reprezentare:
În privinţa contractelor comerciale şi de transport, Colaboratorul nu este îndreptăţit de a da acte şi declaraţii în numele RDM. Pentru emiterea de acte şi declaraţii cu caracter juridic este îndreptăţit numai Administratorul. În caz de reclamaţii în ţările cu contract internaţional MLM, numai Administratorul poate decide.
Colaboratorul, prin semnarea Contractului de Colaborare este de acord să nu folosească RDM pentru comercializarea altor produse, respectiv pentru alte ţeluri. Informaţiile interne primite de la RDM le va trata cu confidenţialitate, şi nu le va transmite altor firme sau concurenţei. Colaboratorul nu are voie să folosească pe cărţile de vizită, în reclame etc. următoarele formulări: reprezentant METABOND, reprezentanţă generală, reprezentant teritorial etc. Se va folosi numai formularea corespunzătoare nivelului realizat în cadrul RDM (distribuitor, conducător reţea, conducător comercial, director comercial etc.), respectiv în cazul deţinătorilor de depozite se va folosi formularea ”conducător depozit METABOND”. În cazul unor expoziţii sau conferinţe de specialitate, târguri, indiferent de nivelul acestora, intenţia de participare se va aduce la cunostinţa Importatorului, prin intermediul Directorului Comercial sau prin conducătorul depozitului. Această activitate este valabilă şi în cazul unor reclame pe posturile locale de televiziune sau radio. Fac excepţie instituţiile de mas-media naţionale, unde numai Administratorul are competenţa de a face reclamă produselor METABOND. La expunerea produselor din RDM în orice tip de reclamă, se pot afişa doar preţurile recomandate de orice membru al RDM.
1.5 Condiţiile încheierii Contractului de Colaborare:
Aderarea la RDM – aşa cum se vede şi în formularul Contractului de Colaborare – poate fi făcută de persoane fizice sau juridice.
Persoanele fizice, prin semnarea Contractului de colaborare, convin şi asupra faptului că produsele Metabond le va cumpăra doar pentru consumul propriu, nu şi pentru revânzarea lor. Colaboratorii pot comercializa produsele RDM doar prin respectarea legilor ţării în vigoare.
Condiţiile încheierii Contractului de Colaborare sunt următoarele:
- Semnarea Contractului de Colaborare după completarea în întregime a acestuia;
- Cumpărarea Setului de colaborator care conţine: taxa de membru RDM pentru un an, un flacon de Metabond Gold 250 ml, o mapă de colaborator, o cartelă având un cod numeric, acest cod fiind numărul de înregistrare şi evidenţă al Colaboratorului;
- Recomandare din partea unui Colaborator înregistrat, sponsorul, semnătura şi datele acestuia în rubricile corespunzătoare Colaboratorului direct ale contractului; să nu figureze cu cel puţin un an înainte în registrele RDM, decât – eventual - pe aceeaşi linie sponsorială.
1.6. Transmiterea dreptului de colaborator:
Vânzarea societăţilor atrage după sine continuitatea de drept. Dreptul de colaborator nu se poate vinde. Dreptul de colaborator se poate transmite firmelor înfiinţate de Colaborator. Pe baza cererii scrise, Colaboratorul are dreptul pentru schimbarea numelui colaboratorului, dar numai în cadrul familiei. De asemenea, Colaboratorul poate numi un responsabil. Dreptul de colaborator se poate moşteni. În cazul în care un Colaborator decedat nu are moştenitori, concomitent cu expirarea lunii de referinţă, expiră şi dreptul de colaborator. Reţeaua lui proprie se conectează la treapta superioară.
Colaboratorul, până la rezilierea contractului său, nu are voie de a schimba linia de sponsor, iar noi contracte poate încheia numai pe linia lui de sponsori.
1.7. Preavizul:
Pentru încetarea relaţiei contractuale între părţile contractante, preavizul este de o lună, fiind însoţit de motivare scrisă. Administratorul are drept de desfacere imediată a contractului în cazul în care se stabileşte: încălcarea gravă de către Colaborator a prezentului Regulament de Colaborare sau periclitarea intereselor RDM sub orice formă, comercializarea produselor sub preţul de colaborator stabilit în Tabelul de preţ, respectiv conform condiţiilor de la punctul 1.8.
1.8. Termenul de valabilitate a Contractului de Colaborare:
Contractul de Colaborare este valabil până la data de 12 decembrie a anului calendaristic următor semnării acestuia şi se poate prelungi prin plata cotizaţiei de membru. Contractul îşi pierde valabilitatea în cazul neachitării la termen a cotizaţiei anuale. Termenul de achitare a cotizaţiei pentru anul următor este 30 noiembrie, cu majorare până la 20 ianuarie, anul următor. Dacă colaboratorul are comision de încasat, cotizaţia anuală se scade din valoarea acestuia, dacă Colaboratorul nu decide altfel. Dacă nu doreşte să-şi reînnoiască Contractul de Colaborare, trebuie să depună cerere la Administrator.
Valoarea cotizaţiei se stabileşte de către Administrator pentru fiecare an. În urma încetării calităţii de membru în RDM, statutul de membru se poate redobândi numai prin semnarea unui nou Contract de Colaborare cu toate demersurile de la pct. 1.7. În acest caz, Colaboratorul va primi un nou număr de înregistrare şi îşi va începe construirea reţelei de început.
1.9. Pregătiri profesionale şi alte evenimente asigurate de către RDM:
Pentru membri: toate evenimentele şi pregătirile organizate de RDM, indiferent că sunt gratuite sau contra cost.
Pe bază de invitaţie:
- Pregătiri şi evenimente speciale
- Conferinţă pentru Conducători de reţea; pregătire cu durata de 2 zile pentru toţi cei care au realizat nivelul de Conducător de reţea şi, în urma invitaţiei, şi-au manifestat din timp intenţia de participare.
- Conferinţă pentru Conducătorii comerciali; pregătire cu durata de 3 zile pentru toţi cei care au realizat nivelul de Conducător comercial şi, în urma invitaţiei, şi-au manifestat din timp intenţia de participare.
Cheltuielile ocazionate de deplasările făcute la seminarii, solicitările speciale la faţa locului (mâncare, băuturi etc.), precum şi alte prestaţii necuprinse în program, vor fi suportate de către Colaboratori.
2. Cariera
2.1. Încadrare şi remunerare:
Încadrarea se face în exclusivitate pe baza realizărilor Colaboratorului, luând în considerare, de asemenea, realizările Colaboratorilor introduşi în sistem de către Colaboratorul respectiv şi de Clienţii permanenţi. Realizările unui Colaborator se exprimă prin punctaj. Mod de calcul: punctele acumulate de către Colaboratorii direcţi din reţeaua proprie şi de Clienţii permanenţi, însumate cu punctele din rulajul propriu. Punctajul aferent diferitelor produse este cuprins în Tabelul de preţuri valabil, eliberat de Administrator. Valorile din Tabelul de preţuri sunt valabile cu plata pe loc. La fiecare început de lună, punctele se adună cu punctele existente la sfârşitul lunii precedente, realizându-se o însumare continuă, neexistând posibilitatea de anulare a acestora. În cazul încetării unui Contract de Colaborator, cei din reţeaua proprie a acestuia vor fi conectaţi la treapta imediat superioară a reţelei respective. Nu se pot efectua schimburi de nivele în cursul lunii, toate calificările făcându-se la sfârşitul lunii precedente. Comisioanele Colaboratorilor se calculează pe baza Tabelului de carieră valabil.
2.2. Posibilităţi de avansare:
În baza Tabelei de carieră există 12 categorii. Condiţiile de realizare a acestora sunt:
Nivelele I-V:
- devine colaborator de categoria 1 - în mod automat fiecare persoană fizică sau juridică, din momentul în care a intrat într-o relaţie juridică în calitate de colaborator RDM (nu Client permanent)
- devine colaborator de categoria 2 - cel care a acumulat 1300 puncte
- devine colaborator de categoria 3 - cel care a acumulat 9100 puncte
- pentru obţinerea categoriei 4 - sunt necesare 39000 puncte şi 3 colaboratori de categoria 3 din reţeaua proprie, fiecare dintre ei pe altă linie de reţea. Colaboratorul de categoria 4 are dreptul de a folosi titulatura de Conducător de reţea, putând utiliza această titulatură în mod oficial (cărţi de vizită, ştampilă etc.).
- pentru obţinerea categoriei 5 - sunt necesare 260000 puncte şi 3 colaboratori de categoria 4 din reţeaua proprie, fiecare dintre ei pe altă linie de reţea. Colaboratorul de categoria 5 are dreptul de a folosi titulatura de Conducător Comercial, putând utiliza această titulatură în mod oficial (cărţi de vizită, ştampilă etc.).
Nivelele calificate:
Condiţia parţială atingerii categoriei cu sumă de drept, este achiziţionarea a 1100 puncte personale, puncte care includ şi punctele aferente încheierii contractelor directe.
- pentru obţinere categoriei de Director Comercial 5+: - este necesar un rulaj de cel puţin 30000 puncte în luna respectivă şi 2 Conducători comerciali, fiecare pe linie sponsorială separată
- pentru obţinerea categoriei Director Comercial ,,Fier” - este necesar un rulaj de cel puţin 80000 puncte în luna respectivă şi 3 Conducători Comerciali din reţeaua proprie, fiecare dintre ei pe altă linie de reţea.
- pentru obţinerea categoriei Director Comercial ,,Bronz” - este necesar un rulaj de cel puţin 150000 puncte în luna respectivă şi 5 Conducători Comerciali din reţeaua proprie, fiecare dintre ei pe altă linie de reţea.
- pentru obţinerea categoriei Director Comercial ,,Argint” - este necesar un rulaj de cel puţin 230000 puncte în luna respectivă şi 8 Conducători Comerciali din reţeaua proprie, fiecare dintre ei pe altă linie de reţea.
- pentru obţinerea categoriei Director Comercial ,,Aur” - este necesar un rulaj de cel puţin 320000 puncte în luna respectivă şi 10 Conducători Comerciali din reţeaua proprie, fiecare dintre ei pe altă linie de reţea.
- pentru obţinerea categoriei Director Comercial ,,Titan” - este necesar un rulaj de cel puţin 430000 puncte în luna respectivă şi 13 Conducători Comerciali din reţeaua proprie, fiecare dintre ei pe altă linie de reţea.
- pentru obţinerea categoriei Director Comercial ,,Platină” - este necesar un rulaj de cel puţin 550000 puncte în luna respectivă şi 15 Conducători Comerciali din reţeaua proprie, fiecare dintre ei pe altă linie de reţea.
Pentru categoriile la care sunt necesare anumite structuri proprii (4, 5, Directori Comerciali) colaboratorii calificaţi nu trebuie să fie neapărat legături directe cu sponsorii lor, pot să fie şi în adâncime. Pe o linie de reţea se poate lua în considerare numai un singur calificativ.
Fiecare îşi păstrează punctele obţinute (excepţie fac categoriile de vârf, unde deja nu are nici o importanţă) şi după decontul lunar şi, de asemenea, se păstrează şi categoria obţinută, împreună cu bonificaţiile aferente rulajului propriu şi reţelei. Trecerea la o nouă categorie se face după încheierea de la sfârşitul lunii. Calificarea Colaboratorilor peste categoria de Director Comercial (categorii de vârf), este funcţie numai de realizările din luna respectivă; nu este influenţată de categoriile obţinute anterior. RDM nu exclude posibilitatea înfiinţării unor categorii noi, în vederea dezvoltării reţelei.
2.3 Colaboratorul are următoarele drepturi:
Procurarea produselor METABOND la un preţ redus; cooptarea de noi Colaboratori sau Cumpărători permanenţi; în baza analizei rezultatelor lunare, beneficiază de bonificaţii diverse, conform legislaţiei în vigoare aferente persoanelor fizice sau juridice; beneficiază de pregătiri gratuite conform categoriei obţinute şi de cadouri (vezi pct. 2.5).
În cazul încetării Contractului de colaborator pentru o legătură directă, beneficiază de conectarea reţelei proprii a acestuia în mod direct la reţeaua proprie. Colaboratorii activi sunt interesaţi şi îndreptăţiţi, pentru a-şi sprijini Colaboratorii proprii, atât teoretic, cât şi practic, prin transmiterea rapidă şi punctuală a informaţiilor.
Colaboratorul va lucra de sine stătător în nume propriu, pe cheltuială proprie şi propriul risc. Cu semnarea Contractului de Colaborare, Colaboratorul declară, că se supune legislaţiei în vigoare din România din punct de vedere financiar şi juridic şi îşi asumă toată răspunderea legată de activitatea proprie în RDM.
2.4 Câştigul Colaboratorului are următoarele componente:
a. În cazul cumpărării directe: diferenţa dintre preţul redus al produsului şi comisionul pentru vânzarea directă, corespunzător categoriei de încadrare;
b. Câştig în urma randamentului colaboratorului introdus în sistem, câştig în urma diferenţei de categorie dintre Colaborator şi Colaboratorii lui (dacă această diferenţă există) conform Tabelei de carieră în vigoare, cu condiţia ca vânzarea directă în aceea lună să fie de cel puţin 260 puncte (punctele provenite din introducerea Colaboratorilor noi în sistem se consideră puncte directe). În cazul nerealizării acestora, comisionul de reţea se va acorda primului Colaborator de categorie cel puţin egală (dar care a realizat cel puţin 260 puncte proprii în luna respectivă), aflat pe aceeaşi linie de reţea, deasupra celui care nu a realizat punctajul respectiv.
c. Comision în urma Clienţilor permanenţi introduşi în reţea de către Colaborator, adică diferenţa dintre categoria proprie şi categoria 1 (Clienţii permanenţi vor fi întotdeauna la categoria 1);
d. Suma de drept, după rulajul grupului calificat, se calculează lunar pe baza Tabelului de carieră valabil. Comisionul după grupa calificată se calculează lunar pentru rulajul grupului. Şi comisionul calificat se achită în cazul diferenţei de niveluri existente şi se calculează după diferenţele de nivel ale colaboratorilor din grup. La categorii egale nu se acordă suma de drept (ex. la cat. Argint suma de drept după un grup Argint aflat în structură este 0%).
e. Bonusul de fidelitate, care se achită la nivelele superioare pe baza Tabelului de carieră, pct.2.5, la îndeplinirea condiţiilor, o dată pe an.
2.5. Condiţiile calculării bonusului colaboratorilor:
Fiecare Colaborator este îndreptăţit la încasarea comisionului lunar pe baza scrisorii de decontare primite de la Administrator.
La nivelele directoriale se calculează lunar comisionul pe baza Tabelului de carieră valabil din fiecare lună şi bonusul de fidelitate:
Bonusul de fidelitate se achită anual în luna decembrie pe baza facturii emise de Directorul Comercial cu sumă de drept. Acest tip de bonus se calculează lunar dar se poate achita în luna decembrie, însumând bonificaţiile fiecărei luni a anului în curs, dacă Administratorul îndreptăţeşte Colaboratorul după următoarele considerente:
A.Punctajul mediu anual trebuie să fie egal sau mai mare faţă de punctajul mediu din anul precedent (pentru perioada ianuarie-decembrie). În cazul atingerii nivelului de Director Comercial în anul în curs, această condiţie se presupune realizată, perioada neavând bază de comparaţie.
B.Directorul Comercial cu sumă de drept trebuie să prezinte activitate în RDM şi să participe activ la cel puţin 2 evenimente ale RDM organizate în acel an.
C.Directorul Comercial cu sumă de drept trebuie să organizeze în grupa proprie regulat, dar cel puţin de 2 ori pe ani, pregătire cu cel puţin 30 membri prezenţi, unde, cu activitatea sa de organizare, de prezentare şi cooperare personală, îşi ajută colaboratorii în dezvoltarea personală.
D.În cazul condiţiei de forţă majoră, Administratorul decide factorii externi care au influenţat activitatea Directorului Comercial şi îi ia în calcul la achitarea bonusului de fidelitate.
Cadouri:
În funcţie de categoriile obţinute în urma rezultatelor, Colaboratorii beneficiază de următoarele cadouri:
- la obţinerea categoriei 4: un stilou de valoare cu ştampilă şi un seminar de pregătire de 2 zile;
- la obţinerea categoriei 5: un ceas şi un seminar de 3 zile;
- la obţinerea categoriei 5+: 300 EUR;
- la obţinerea categoriei Fier: 1000 EUR şi o insignă;
- la obţinerea categoriei Bronz: 1700 EUR şi o insignă;
- la obţinerea categoriei Argint: 3000 EUR şi o insignă;
- la obţinerea categoriei Aur: 9000 EUR şi o insignă;
- la obţinerea categoriei Titan: 12000 EUR şi o insignă;
- la obţinerea categoriei Platină: 15600 EUR şi o insignă.
Câştigurile şi cadourile nu sunt afectate de inflaţie. Preluarea cadourilor se face cu ocazia pregătirilor din luna următoare calificării. În caz de absenţă motivată scrisă, preluarea poate să aibă loc în luna următoare. La preluarea cadourilor categoriilor 4 şi 5 au dreptul colaboratorii care au participat personal la pregătire de bază şi de prezentator organizată de RDM şi dispun de Diploma de prezentator. În lipsa acestora, colaboratorii au dreptul doar la preluarea comisionului fixat în Tabela de carieră. Colaboratorii, după obţinerea categoriei 4 sau 5, au la dispoziţie 6 luni pentru promovarea în obţinerea diplomei de prezentator şi participarea la pregătire.
De asemenea, invitaţiile pentru seminarii gratuite sunt valabile numai pentru seminarul respectiv. În caz de motivare scrisă, invitaţia se repetă pentru următorul seminar, dar mai departe, acest lucru nu mai este posibil.
Administratorul îşi rezervă dreptul de a acorda premii şi recompense şi în afara contractului, cointeresarea colaboratorilor care ajută la dezvoltarea reţelei fiind continuă.
Achitarea impozitelor după comision cad în sarcina Colaboratorilor; Administratorul achită comisioanele contra facturilor emise pentru comision Colaboratorilor.
3.Evaluare şi decontare:
Perioada de referinţă pentru decontare se consideră perioada începând cu ora 0 a primei zile din luna de referinţă, până la ora 24 a ultimei zile din luna de referinţă. Face excepţie luna decembrie, când această perioadă are limitele între ora 0 a primei zile şi ora 24 a zilei de 12. În cursul lunii nu este posibilă schimbarea de caregorie. La baza decontării stă Tabela de carieră valabilă (vezi pct.2.4).
Plăţile se fac contra facturilor emise de către Colaborator, cu respectarea legislaţiei financiar-contabile în vigoare. Drepturile băneşti şi evaluarea activităţii se comunică până la data de 30 a lunii următoare lunii de referinţă. Persoanele fizice pot achiziţiona comisionul pe card bancar, depunând declaraţia fiscală, dar cel mult până la atingerea nivelului de Conducător reţea, ulterior fiind nevoie de trecerea contractului pe persoana juridică.
Orice reclamaţie legată de evaluarea decontării se înaintează, în scris, în termen de o săptămână de la primire, către Importator. La fiecare reclamaţie Importatorul răspunde în scris.
Plăţile se fac numai în anul de referinţă. În caz de solicitare, se poate şi cumulat, dar nu mai târziu de 20 decembrie. Plăţile aferente anului de referinţă, cu excepţia sumelor cuvenite pentru luna decembrie, se fac în anul următor, conform legilor în vigoare. În cazul în care Colaboratorul iese din afacere, reţeaua lui se conectează la sponsorul acestuia.
4. Răspunderi:
Firma Import Export Noemi S.R.L. posedă garanţie pentru produsele METABOND. Condiţia acestei asigurări este informarea precisă şi corectă a consumatorului asupra folosirii corecte a produselor şi include, de asemenea, obligativitatea anexării la fiecare produs a instrucţiunilor de utilizare în limba oficială. În caz de nerespectare a acestor condiţii, firma Import Export Noemi S.R.L. nu-şi asumă răspunderea pentru daunele provocate de utilizarea necorespunzătoare a produselor. În astfel de cazuri este răspunzător Colaboratorul.
Regulamentul de Colaborare face parte integrantă în cadrul Contractului de Colaborare şi este inclus în Setul de colaborator. S.C. Metabond Magyarorszag şi S.C. Import Export Noemi S.R.L. – Administrator, îşi rezervă dreptul de a schimba Regulamentul de colaborare cu scopul îmbunătăţirii Reţelei de Distribuţie Metabond, în cazul schimbării regulilor şi legilor de administrare.
*****TABEL DE CARIERA...
*Codul etic al Reţelei de Distribuţie Metabond
*****Codul etic este anexa Regulamentului de colaborare, parte integrantă a acestuia, dar nu conţine legile referitoare la funcţionarea Reţelei de Distribuţie Metabond.(dar ideal ar fi...!!!)
1. Codul Etic al Reţelei de Distribuţie Metabond cuprinde acele principii de bază, activităţi, conduite pe care colaboratorii RDM, membrii şi conducătorii reţelei de distribuţie le acceptă, pentru ca persoanele care îşi desfăşoară activitatea în reţeaua de distribuţie să aibă rezultate bune, pe termen lung.
2. Oferta Reţelei de Distribuţie Metabond (RDM) poate fi mediată numai de către acei colaboratori care posedă cunoştinţele necesare despre reţeaua de valorificare.
3.Colaboratorul se pregăteşte pentru discuţiile de afaceri şi este responsabil de definirea scopurilor reale ale celor interesaţi şi de transmiterea exactă a condiţiilor de cumpărare şi de colaborare.
4. Colaboratorul creşte renumele RDM şi al colaboratorilor acesteia şi se abţine de la orice promisiune, al cărui conţinut nu se conformează regulamentului de colaborare şi documentelor anexate.
5. Colaboratorul RDM acceptă decizia viitorului partener privind cumpărarea, persoana colaboratorului care face oferta şi participarea în colaborare
6.Face rost de toate informaţiile şi îndrumările posibile privind activitatea lui în interesul său, al echipei sale şi al viitorilor colaboratori.
7. Are grijă să transmită colaboratorilor săi şi cumpărătorilor, în timp util, toate informaţiile valabile pe care le deţine.
8. Reprezintă firma având o înfăţişare îngrijită, comportament corect, punctualitate şi respectă persoanele prezente.
9. Colaboratorul îşi îndeplineşte activitatea cu eficienţă maximă, pe termen lung şi cu regularitate, conform nivelului la care a ajuns.
10. Prin activitatea lui în cadrul reţelei de distribuţie, fortifică încrederea de sine a colaboratorilor şi a cumpărătorilor, se pregăteşte şi îi pregăteşte pe colaboratori pentru o bună colaborare în reţea.
11. Îşi desfăşoară activitatea în mod exemplar, are cunoştinţe în domeniu şi are un comportament model.
12. Colaboratorul, pretenţios în activitatea desfăşurată de el şi de echipa lui, este conştient de faptul că poate desfăşura o activitate de calitate numai într-un singur sistem MLM.