Polita de asigurare obligatorie a locuintei se incheie in baza unei prime de asigurare pentru o perioada de 12 luni. Data inceperii si data incheierii valabilitatii contractului sunt precizate in PAD. Toti cei 12 asiguratori autorizati sa incheie aceste asigurari au oferte standard, pretul asigurarii si suma asigurata fiind aceleasi la toate companiile.
Prima de asigurare se plateste integral si anticipat cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea
Este bine cunoscut faptul ca numarul persoanelor care isi cumpara o polita de asigurare a locuintei a crescut semnificativ in ultimii ani. Vorbim pe de o parte de existenta legilor care ne determina sa cumparam o asigurare obligatorie a locuintei, dar si de un numar din ce in ce mai mare de persoane care devin constiente ca locuintele pe care le au sunt expuse anumitor riscuri.
Din pacate, numarul incidentelor neplacute a crescut foarte mult in ultimii ani, indiferent daca ne referim la fenomenele meteorologice extreme (din ce in ce mai des intalnite) sau daca vorbim despre numarul din ce in ce mai mare de persoane neglijente, care uita apa sau gazul deschise, provocand astfel inundatii sau explozii. O categorie aparte este si cea a persoanelor care fac tot felul de improvizatii in apartamentul lor, punandu-i astfel in pericol si pe vecini.
O polita de asigurare de locuintei poate fi obligatorie sau facultativa. Prima categorie acopera riscurile majore (cutremure, alunecari de teren, etc) si ofera ca despagubire o suma limitata la 10.000 sau 20.000 de euro, in vreme ce asigurarea obligatorie acopera si pagubele produse de mana omului (inundatii, incendii, samd) si va poate despagubi cu sume mult mai mari, care pot acoperi costurile tuturor reparatiilor.
Prin incheierea unei polite de asigurare de locuinta, firma de asigurari aleasa se obliga sa il despagubeasca pe proprietarul politei in situatia in care se produc unul sau mai multe riscuri care au fost prevazute in contractul aferent politei de asigurare a locuintei. In general, politele de asigurare a locuintei acopera un numar suficient de mare de riscuri, indiferent daca vorbim de distrugerea partiala sau totala a locuintei, distrugerea sau furtul bunurilor posesorului acesteia, etc.
Dupa cum stim cu totii, pretul locuintelor poate varia destul de mult in functie de zona in care se afla acestea. Nu vorbim aici numai de zone diferite ale tarii; chiar si in Bucuresti pretul unui apartament poate varia intre sume care incep la 20.000 de euro si pot urca pana la sute de mii de euro.
Tinand cont de aceste lucruri, este bine sa stim ca pretul standard al unei asigurari obligatorii variaza in plaja 10... 20 de euro pe an. Evident, pentru ca asigurarile facultative acopera multe alte riscuri suplimentare, pretul platit pentru o astfel de polita este de obicei de 0,1-0,2% din valoarea sumei pe care dorim sa o asiguram.
Un aspect foarte important de care unii clienti (din pacate) nu tin seama este faptul ca nu are rost sa va asigurati pentru o suma mult mai mare decat valoarea locuintei; in cazul in care aceasta pateste ceva, veti fi despagubit la valoarea ei pe piata. Cu alte cuvinte, nu are sens sa asiguram un apartament a carui valoare este de 70.000 de euro pentru o suma de 200.000 de euro; in cazul in care acesta este distrus, vom primi inapoi o suma de maxim 70.000 de euro.
Pe de alta parte, este evident ca sumele necesare platii reparatiilor variaza foarte mult in functie de valoarea apartamentului, asa ca este intelept sa luati in calcul cumpararea unei polite care sa acopere integral costurile, tinand cont si de potentialele variatii ale preturilor materialelor de constructii, variatiile de curs valutar, samd. Nu depasiti insa aceasta valoare, pentru ca nu veti obtine niciun beneficiu suplimentar.
Un alt factor care are o influenta majora asupra pretului pe care il veti plati pentru polita de asigurare a locuintei are de-a face cu numarul si tipul riscurilor acoperite. Destul de multi dintre noi, in necunostinta de cauza, aleg o oferta standard care poate avea un pret foarte atractiv, desi de obicei aceasta nu acopera anumite riscuri majore, cum ar fi cutremurele de pamant, spre exemplu. Asigurati-va ca i-ati spus foarte clar agentului sau brokerului de asigurari cu care veti lucra care sunt riscurile suplimentare impotriva carora doriti sa va protejati - pretul pe care il veti plati pentru polita de asigurari va depinde intr-o masura destul de mare de acestea.
Si mai putine persoane se gandesc la faptul ca o locuinta care a fost afectata de un cutremur puternic poate sa continue sa arate impecabil la exterior, dar sa aiba probleme destul de serioase legate de structura de rezistenta, samd. Platind o suma suplimentara puteti sa va asigurati ca si aceste riscuri, mai putin evidente, sunt acoperite total.
Evident, toate aceste optiuni pot creste pretul politei de asigurare a locuintei destul de mult; pe de alta parte, exista si optiuni pentru care pur si simplu nu are rost sa platiti. Daca locuiti in Bucuresti, n-are niciun sens sa includeti in polita de asigurare (si implicit sa platiti pentru) acoperirea riscului aferent alunecarilor de teren, uraganelor, etc. Pe de alta parte, daca locuiti intr-o zona in care alunecarile de teren sunt frecvente, merita cu siguranta sa platiti o suma suplimentara si astfel sa va asigurati ca veti fi despagubit in cazul producerii unui eveniment nedorit.
Asigurare Locuinta - cum o alegem
Avand atatea optiuni la dispozitie, nu este de mirare ca multe persoane sunt destul de dezorientate, fara sa stie exact care pachet de asigurare a locuintei este mai bun. La fel ca la cumpararea oricarei polite de asigurari, aveti doua optiuni: fie lucrati cu un agent de asigurari si implicit aveti acces la un numar limitat de optiuni (produsele firmei reprezentate de acel agent) sau alegeti sa lucrati cu un broker de asigurari.
Evident, recomandarea noastra este sa alegeti un broker pentru ca astfel veti putea avea acces la mult mai multe oferte diferite, care provin de la toate marile companii de asigurari existente pe piata romaneasca. In plus, un broker nu este interesat sa va vanda o anumita polita, asa ca va va oferi informatii corecte, fara sa incerce sa va pacaleasca. Pe de alta parte, un agent de asigurari va face tot ce ii sta in putinta ca sa va convinga sa cumparati o polita emisa de firma la care lucreaza, minimizand sau pur si simplu ascunzandu-va care sunt limitarile ei.
Destul de putine persoane stiu acest lucru, dar exista polite de asigurare a locuintei care pot acoperi riscuri suplimentare care nu au de-a face cu locuinta propriu-zisa sau cu bunurile din ea. Puteti astfel alege o polita care poate acoperi fara nicio problema sumele necesare spitalizarii persoanelor care au fost ranite pe cand se aflau in vizita la dvs, spre exemplu. Alte polite pot proteja chiar si vecinii dvs. de inundatiile pe care le-ati putea provoca in mod neintentionat, scutindu-va de cheltuielile suplimentare necesare repararii apartamentelor acestora.
Un alt exemplu: exista polite de asigurari care pot acoperi sumele necesare repararii sistemului de iluminat sau de incalzire a locuintei. Totusi, este bine sa stim ca in general politele de asigurare a locuintei nu acopera pagubele produse elementelor aflate in exterior: garduri, ziduri exterioare, samd. Evident, exista si alte situatii in care compania de asigurari nu va va putea despagubi; vorbim aici de stari exceptionale, contaminari cu materiale radioactive, samd.
In cazul in care v-ati decis sa cumparati o polita de asigurare pentru locuinta dvs, este bine sa stiti ca nu orice locuinta poate fi asigurata. Cladirile care �au bulina rosie�, adica se afla intr-o zona in care riscul seismic este foarte ridicat, sau casele construite in zone in care alunecarile de teren se produc foarte des, nu pot fi asigurate decat pentru sume mai mari decat cele standard.
Uneori, asiguratorul poate alege chiar sa refuze asigurarea unei locuinte pentru ca riscul pe care ar trebui sa si-l asume ar fi mult prea mare. Si nu uitati ca asiguratorul nu va va plati niciun ban in cazul in care se demonstreaza ca evenimentele produse nu au fost intamplatoare, ci intentionate, sau in situatia in care i-ati furnizat informatii false.
Asigurarea locuintei - utilizarea politei
In cazul producerii unui eveniment nedorit, este important sa-l anuntati pe asigurator cat mai rapid. Se va face o cerere de despagubire, mentionandu-se locatia, data, ora, elementele care au condus la aparitia evenimentului nedorit, samd. Plata despagubirilor se face de obicei in cateva saptamani din momentul depunerii cererii.
Reparatiile pot fi efectuate fie de catre o firma de constructii cu care asiguratorul are contract, fie de catre proprietarul politei, caz in care acesta va primi de la compania de asigurari suma necesara repararii locuintei.Este esential sa nu va apucati sa reparati locuinta fara a avea un acord scris al companiei de asigurari; in caz contrar, riscati sa nu mai fiti despagubit.