Comunicatul Consiliului de Mediere cu privire la Mica Reforma din Justitie. Transpunerea prevederilor Directivei 52/2010 in legislatia romaneasca
Astazi 19 octombrie 2010, a fost adoptata de Parlamentul Romaniei propunerea legislativa cunoscuta publicului sub denumirea de Mica Reforma.
Adoptarea Micii Reforme in Justitie este un succes remarcabil al medierii in Romania, atat pentru corpul profesional al mediatorilor al carui rol tinde sa devina determinant in societate cat si pentru justitiabili sau potentialii justitiabili care vor avea posibilitatea de a-si solutiona disputele in mod elegant si durabil, antrenand costuri reduse, intr-o perioada de timp rezonabila.
Consiliul de Mediere saluta armonizarea principalelor coduri juridice cu prevederile europene cu privire la mediere, in conditiile in care, cea mai recenta dintre acestea, Directiva 52/2008 a Parlamentului European prevede masuri de transpunere a acestora in legislatia interna a statelor membre.
In vederea realizarii acestor deziderate, in calitate de autoritate nationala de control si reglementare in domeniul medierii conform legislatiei cadru in vigoare, Consiliul de Mediere a demarat in cursul acestui an consultari cu specialistii Ministerului Justitiei care au redactat proiectul privind adoptarea unor masuri in vederea accelerarii solutionarii proceselor. In acest sens, a formulat propuneri concrete de includere a institutiei medierii in codurile principale, acestea regasindu-se in forma adoptata de Guvern a proiectului de lege privind reforma in Justitie. Demersurile au fost intreprinse in scopul utilizarii mai intense a medierii si pentru a asigura un cadru juridic previzibil partilor care recurg la mediere, fiind necesara introducerea unei legislatii cadru, care sa abordeze, in special, aspecte esentiale ale procedurii civile. Ulterior, discutiile au fost continuate cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si asociatiile profesionale ale judecatorilor.
Consiliul de Mediere saluta adoptarea Micii Reforme de catre Senatul Romaniei si Camera Deputatilor, considerand initiativa ca fiind un pas spre normalitate intr-o societate framantata de multiple dispute in care rolul mediatorului ca profesionist este esential.
Consiliul va incuraja si sustine orice modificari legislative adoptate in folosul medierii si al mediatorilor, in vederea transpunerii in legislatia interna a recomandarilor si directivelor europene cu privire la mediere.
Membrii Consiliului de Mediere
Anca Elisabeta Ciuca, Presedinte Ioana Adina Marin (Stoica), vicepresedinte Zeno Daniel Sustac, membru Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere si Coordonator al Comisiei de Promovare Mariana Zainia, membru Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere Mariana Belbita, membru Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere Katalin Kibedi, membru si reprezentant in relatia cu Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii Carmen Fiscuci, membru si reprezentant in relatia cu Comisia Consultativa a Corpului Profesional Daniela Popoviciu, membru Mugur Mitroi, membru |